Moza hc sinirler gergin sanırım biraz.
Katilmadigin konu nedir anlayamadım. Yazım dilim kötü biliyorum ama sektörün durumu belli değil mi aylık kastrat hc paylaşıyor, soda külü de keza öyledir. Sanayinin durumu belli diye..
Bankalar geleceği fiyatlamaya devam ediyor, çok defa yazdım. Normal şartlarda yüksek faizle bankaların aurunmesi gerekir ama yıllarca surunmusler geleceği fiyatliyorlar işte. Faizler düşmeye başlayınca da fiyatlayacaklar bir süre sonra da gerçekler satılmaya başlanacak dedim dedim durdum, geçen seneden beri. Demedim mi yoksa. Faizler istenilen yere gelince de bu sefer sanayi canlanır
Paranın tekniği çizmesi için paranın aynı yönde olması lazım.
Soda külünde ki kapasiteyi ornekleyerek anlatayım o zaman. Full kapasite ile elinde 3 ml ton mal var.
Kül fiyatları yükselirse ( zirvede) giderlerde kur da aynı oldugunu varsayalım! Hem ciron hem kârın artar.
Kül fiyatları düştü ( dipte) giderlerde kur da aynı oldugunu varsayalım! Ciron da kârın da azalir.
Yani soda külü maksimum kapasitesi kadar bir döngüde olmaktan kurtuldu hem bu birleşme sayesinde Wyoming alınmış oldu yani olabilecek döngüden kurtulmuş oldu ve büyümüş oldu. Şişecam birleşmesi olmasaydı Wyoming nasıl soda sanayinin olurdu? Olamazdi.
Zaten pandemideki emtia fiyatları ( soda külü) mücbir sebeplerden dolayı pik yapmıştı. Maksimum fayda maksimum kar olabilecek zirve idi diye hatırlıyorum, o zamanki maksimum olan eldeki kapasite ile. Bu yüzden Mersin i örnek verdim.. ytd
https://tradingeconomics.com/commodity/soda-ash
5 yilliktan fazla grafik kül fiyatlarında.
Her ne kadar yuan bazlı olsa da zirveler ve diplerin ne zaman olduğu belirgin görünüyor.
Avrupa tarafında durum da bundan hallicedir.
Elbette abd tarafı bundan sonra daha önem arz edecek artık. Ytd
Özet geçeyim 2024 yılının son çeyreğini.
Kuzey Amerika.
Kasırgalar rağmen onarımlar hızlı olmuş düşük inşaat ve cam talebi sebepli fiyatlar yüzde 4.5 düşmüş.
Asya
Aşırı arz ve zayıf talep sebepli fiyatlar düşmüş.
Avrupa
Sıkı arz, üretim artışı ve lojistik zorluklardan dolayı yüzde 5.2 artış eğiliminde imiş fakat Almanya, Fransa ve İspanya da artan enerji maliyetleri sebepli elektrik fiyatlarında rekor seviyeler goruldugu için biraz zorlanmislar.. zayıf inşaata göre otomotiv tarafında toparlanma sebepli fiyatlar yükseliş eğiliminde kalmış yıl sonuna doğru..
https://www.chemanalyst.com/Pricing-data/soda-ash-76
Ytd
Avrupa tarafında benim düşündüğümden bile iyiymiş doğalgaz ve enerji sebepli sıkıntılı olabilir diye düşünmüştüm ama yanılmışım. Ha orada da sınırlı arz diyor, eldeki stokların bitmesi lojistik sıkıntılar sebepli kül fiyatların artmasını desteklemis bu da mersin soda külü tarafını aklıma getiriyor ama tabi tonajlar kısıtlı muhtemelen. Ytd
"Yaşam kendini tecrube edemeyecegin kadar kısa ise başkalarının tecrübelerini deneyebilecegin kadar uzun" Yazdıklarım söylediklerim ve düşüncelerim yatırım tavsiyesi değildir.
Neden Mersini düşündüm. Oralardaki enerji maliyetleri artıp, stoklarda azalmissa daha uygun yerlere yönelmişlerdir. Ytd
Ayın başından beri çiti, iş yatırım ve döşe birden ne oldu da attınız. Ytd
"Yaşam kendini tecrube edemeyecegin kadar kısa ise başkalarının tecrübelerini deneyebilecegin kadar uzun" Yazdıklarım söylediklerim ve düşüncelerim yatırım tavsiyesi değildir.
Bu kadar pislik ve adilik hangi ülkenin borsasında var acaba. Ytd
Yer İmleri