-
Alfred Hitchcock’in yonettigi, Cary Grant ve Ingrid Bergman’in basrollerini paylastigi Asktan da Ustun (Notorious), promiyerini 15 Agustos 1946 tarihinde New York City, Radio City Music Hall’de yapti.

-
Isvecli gazeteci ve yazar Stieg Larsson'in dogum yildonumu (15 Agustos 1954)
"Amerikan ic savasina yaklasik 600 kadin katildi. Erkek kiyafeti giymislerdi. Belki de ideolojik acidan rahatsiz edici oldugundan, Hollywood, tarihin bu kesitini gormezlikten geldi. Tarih kitaplarinin, cinsler arasi siniflara aldirmayan kadinlarla hep sorunu olmustur, bu sinir baska hicbir yerde, savas ve silah soz konusu oldugundaki kadar keskin degildir. Bununla birlikte, kadin savascilar -Amazonlar- hakkinda Antik Cagdan gunumuze ulasan bir suru soylence vardir. Tarih kitaplarinda yalnizca 'prenseslere' yer verilir, yani yonetici sinifin temsilcilerine. Erkekler acisindan ne kadar rahatsiz edici olursa olsun, bazen tahta bir kadin oturur. Savas, cins ayrimi gozeterek baslamadigindan, bazen ulkeyi bir kadin yonetirken patlar ve bunun sonucunda tarih kitaplari, tipki Churchill, Stalin ya da Roosevelt'e yer verdigi gibi savasci kralicelere de yer vermek zorunda kalir. Asur'u kuran Semiramis, Ingiltere'de Romalilara karsi kanli bir ayaklanmayi yoneten Boadicea yalnizca iki ornektir. Ustelik Boadicea'nin, Times Nehri uzerindeki Westminister Koprusu'nun, Big Ben'e bakan tarafina bir heykeli dikilmistir. Eger bir gun yolunuz oraya duserse onu mutlaka selamlayin.Bununla birlikte tarih kitaplari, silah kullanmayi ogrenip cephede erkeklerle yan yana savasan, siradan kadin savascilara genel olarak kayitsizdir. Ama tarih kitaplari gormese de onlar vardir ve kadinlarin katilmadigi savas neredeyse yoktur."

"An estimated 600 women served during the American Civil War. They had signed up disguised as men. Hollywood has missed a significant chapter in cultural history here – or is this history too ideologically difficult to deal with? Historians have often struggled to deal with women who do not respect gender distinctions, and nowhere is this distinction more sharply drawn than in the question of armed combat. But from antiquity to modern times, there are many stories of female warriors, of Amazons. The best known find their way into the history books as worrior queens, rulers as well as leaders. They have been forced to act as any Churchill, Stalin, or Roosevelt: Semiramis, from Nineveh, who shaped the Assyrian Empire, and Boudicca, who led one of the bloodiest English revolts against the Roman forces of occupation, to cite just two. Boudicca is honoured with a statue on the Thames at Westminster Bridge, opposite Big Ben. Be sure to say hello to her if you happen to pass by. On the other hand, history is reticent about women who were common soldiers, who bore arms, belonged to regiments, and took part in battles on the same terms as men, though hardly a war has been waged without women soldiers in the ranks."
-
Amerikali sair, Johns Hopkins Universitesi'nde Yazma Seminerleri profesoru ve Norton Siir Antoloji editoru Mary Jo Salter'in dogum gunu (15 Agustos 1954)
Ben niye geldim bu gece?
Cok gec: Anantarlarimi vermis bulundum bir kere
kibar bir otopark soforune.
Nazikti kustah denilecek sekilde.
O o kadar genc ben bu kadar yasli-
Gercekten, kizacak ne var ki
zaman bile harcamak hatta
kiymetli zamani, bunu animsamaya
bir zamanlar onun gibiydim ben de,
dehsete duserek resmi gecidinden
sac spreyinin mi yoksa kabak kafalilarin mi?
Ona bahsis verdim, kalabaligi inceledim,
Ve geri zekali takimlarina dogru ilerledim
ponpon kizlarinin, esrarkeslerin,
eksersiz sapiklarinin ve Isa ucubelerinin.
Onlarla garip hissedecektim kendimi,
ve kirk yil sonra, fakat eninde sonunda bunlar akranlarim benim
evet, bu gurup benimkisi.
Haziran-ortasi simdi, ve parlak cadirlar dikili
bizim gibileri,
korumak icin...

Why did I come tonight?
Too late: I've handed my keys
to some boy valet, polite
to the point of insolence.
He's so young, I'm so old-
really, why take offense
or even take the time,
the precious time, to reflect
that I was once like him,
appalled at the parade
of the hair-sprayed and the bald?
I tip him, scan the crowd,
and advance toward the cliques
of nerds, cheerleaders, potheads,
jocks, and Jesus freaks
I'd felt awkward with, and forty
years on, at last are peers:
yes, this is my party.
It's mid-June, and bright tents
are erected to shield our kind
against the elements...
-
Ingiliz psikolog ve Cambridge Universitesi gelisimsel psikopatoloji Profesoru Simon Baron-Cohen’in dogum gunu (15 Agustos 1958)
“Diger insanlara nesne muamelesi yapmak, baska bir insana yapabileceginiz en kotu seylerden biridir; onlarin oznelliklerini, dusuncelerini, duygularini gormezden gelmektir. / Treating someone as if they are an object––ignoring their thoughts and feelings, that is, their subjectivity––is one of the worst things a person can do to another.”

‘’Empati, baskalarinin ne dusundugu ve hissettigini tespit edebilme, onlarin dusunce ve hislerine uygun bir duyguyla karsilik verebilme yetenegimizdir. / Empathy, our ability to identify what someone else is thinking, and to respond to their thoughts and feelings with an appropriate emotion.”
“Sifir derecedeki empatiye sahip olmak nihayetinde yapayalniz bir varolus, en iyi ihtimalle yanlis anlasilmis bir hayat, en kotu ihtimalleyse bencil olarak ayiplanmak anlamina gelir. Davranislarinizin onundeki frenleri kaldirarak her bir arzu nesnesini kovalamak veya eylem ve sozlerinizin baskalari uzerindeki etkilerini hesaba katmadan aklinizdaki her dusunceyi ifade etmek uzere sizi basibos birakir. Uc noktadaki durumlarda, sizin cinayet islemenize ya da tecavuz etmenize bile sebep olabilir.“

”Zero degrees of empathy is ultimately a lonely kind of existence, a life at best misunderstood, at worst condemned as selfish. It means you have no brakes on your behavior, leaving you free to pursue any object of your desires, or to express any thought in your mind, without considering the impact of your actions or words on any other person. In the extreme case your lack of empathy might lead you to commit murder or rape.”
-
Marvel Comics, Spider-Man serisinin ilk cizgi filmi Amazing Fantasy'i 15 Agustos 1962 tarihinde yayinladi.
-
2 Akademi, 2 Golden Globe, 3 BAFTA Odulu sahibi Meksikali yonemen Alejandro González Iñárritu'nun dogum gunu (15 Agustos 1963)

OCTAVIO: Planlarimiz ne olacak? / ¿Y qué de nuestros planes
SUSANA: Sen ve senin planlarin. Babaannem ne derdi biliyor musun? ‘Tanriyi guldurmek istiyorsan ona planlarindan soz et. / Tú y tus planes¿ Sabes lo que solía decir mi abuela? ‘Si quieres hacer reír a Dios ... cuéntale tus planes’ (Paramparca Asklar Kopekler)
-
Meksikali ressam ve yazar (Gerardo Murillo Cornado) Dr. Atl’in olum yildonumu (15 Agustos 1964)
Valle Pihuamo, Jalisco, circa 1953

Autorretrato Con Paricutín, 1960

Vista aérea del Popocatépetl, 1961
-
Belcikali surrealist ressam René (Francois Ghislain) Magritte'in olum yildonumu (15 Agustos 1967)

“Zihin bilinmeyeni sever. Zihnin anlami bilinmediginden zihin, anlami bilinmeyen goruntuleri sever. L'esprit aime l'inconnu. Il aime les images dont le sens est inconnu, car le sens de l'esprit lui-même est inconnue. / The mind loves the unknown. It loves images whose meaning is unknown, since the meaning of the mind itself is unknown.”
"Gorulebilir'in saklanmis olabilecegini, ama gorulemeyen'in bilinebilecegini ya da bilinemeyecegini ve daha fazla bir sey olmadigini hatirladigimizda, ilgi cekici yani ortadan kalkan bulanik bir edebiyat yuzunden, belli bir zamandan beri 'gorulemeyen'e garip bir oncelik tanindi. Oysa gorulemeyene gorunenden daha fazla onem vermek ya da bunun tersini yapmak icin bir neden yok." (Michel Foucault'a yazdigi mektuptan)

"Il y a depuis quelques temps, une curieuse primauté accordée à 'l’invisible' du fait d’une littérature confuse, dont l’intérêt disparaît si l’on retient que le visible peut être caché, mais que ce qui est invisible ne cache rien : il peut être connu ou ignoré, sans plus. Il n’y a pas lieu d’accorder à l’invisible plus d’importance qu’au visible, ni l’inverse."
L'assassino minacciato (The Menaced Assassin, 1926)

Gli amanti (The lovers, 1928)
.jpg)
https://www.youtube.com/watch?v=7c4oyCyFmR0
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri