http://ankaenstitusu.com/rosneft-bp-...in-isareti-mi/Bütün bu gelişmeler ışığında Rosneft-BP anlaşmasını basit bir ticari sözleşmeden öte belki de tarihi olarak İngiltere ile Rusya İmparatorlukları arasındaki ‘Büyük Oyun’u sona erdiren ve taraflar arasında stratejik ittifak tesis eden 18 Mart 1915 tarihli İstanbul Anlaşması’na benzetmek abartı olmayacaktır. Sözkonusu tarihi anlaşmanın içeriği ve ülkemiz üzerindeki sonuçları dikkate alındığında Rosneft-BP anlaşmasının etkilerinin de ‘günü kurtarma’ odaklı idare edilen Türkiye enerji sektörü ve ilgili siyasi gelişmeler açısından son derece mühim sonuçları olacağını iddia etmek güç değildir.
Bu coğrafyada gerçekleşen olaylara biraz daha uzaktan bakmak lazımdır...Skripal olayı ile ilgili son gelişmelere özellikle atıf yapmamın sebebi de yukarıdaki analizin devamı sayılabilir mesela...Rusya'ya yönelik kapsamı ve şiddeti giderek artan ambargolar, Katar'ın (Rosneft bağlantısı sebebiyle) köşeye sıkıştırılmaya çalışılması, geçenlerde Trump'ın yaptığı "İtalya'nın borçlarını üstlenebiliriz" açıklamaları, AB'nin sona erdirilmesi ile ilgili hamleler vs nin altındaki sebepler de bununla alakalı...İlk bakışta bu olaylar birbirinden bağımsız gibi gözükse de jeoekonomik anlamda tamamen içi içe ve Trump ABD'sinin temel stratejisi bu girift yapıyı (işte ben buna küresel çete diyorum) dağıtmaya yönelik...
Bildiğiniz gibi bütün bu gelişmeler karşısında T.C. olarak bizim Misak-ı Milli talebimiz en üst perdeden herkese iletilmiş vaziyette...Şunu unutmamak lazım: Bir ülkenin C.Başkanının sık sık bunu dile getirmesi rastlantısal bir şey değildir ve Devlet-i Ali (bu terimi Osmanlı Devleti olarak çeviren ilk şapşal Murat Bardakçı denen şaklabandı, şimdi herkes bunu böyle sanıyor ve ben buna inanamıyorum; Devlet için en üst menfaati gözeten akıl'dır asıl kullanım maksadı) kararıdır bu...Aynı zamanda kaderidir de...Şimdi gidip -tekrar- Mısıroğlu'na bağlamazlar umarım bu yazdıklarımı...
Bu kadar cahillik...Ülkenin kurucusunun ne dediğini bu kadar anlamamak !...Aç bak bakalım, ne demiş, senden ne istemiş, hedefledikleri nelermiş ?...
Lan oğlum vasiyet budur işte, başka ne bekliyorsun, illa noter tasdikli mi olacak ???
Yok abi kızmıyacağım...Tamam...
Kaçtım...![]()
Yer İmleri