Sn Mohikan,
Borsada birkaç ay içinde halka arzlardan bahsediliyor. Bu halka arzlar borsanın geneline ve arz edilen hisselere daha önce nasıl yansımış bundan sonra nasıl yansıyabilir?
GT-I9500 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn Mohikan,
Borsada birkaç ay içinde halka arzlardan bahsediliyor. Bu halka arzlar borsanın geneline ve arz edilen hisselere daha önce nasıl yansımış bundan sonra nasıl yansıyabilir?
Halka arzların sayısı ile borsanın seviyesi birbiriyle doğru orantılıdır.
Yani borsanın zirvelerde olduğu zamanlar halka arzlar tavan yaparken, kriz dönemlerinde borsalar dip yaparken halka arzlar sıfıra kadar düşer.
Bu topiği okumadığın belli sn. ordu52...
Biz ELLIOT analizinde dalganın SAYISI ile ilgileniyoruz. Dalganın NE ZAMAN olacağını ve BOYUTUNU ise tahmin edemiyoruz.
Bunları şirket hakkında detaylı bilgi sahibi olan, içerden bilgi alabilen, şirket/tahta sahibi olanlar ( yani spekülatörler) ya da küçük yatırımcı olsa da TEMEL ANALİZ konusunda eğitim almış veya kendini yetiştirmiş kişiler bilebilir.
Zaten bu dediğin hisselerde pozisyon alıp da 10-15 kat kazanan küçük yatırımcı olmaz, bir şekilde hepsi silkelenir.
Mesela geçen yıl BANVİT ve KRONT daha prim yapmamışken yukarı yönlü sayımlarını yapmıştım, ama 15-20 kat artış öngördük mü? Hayır. Bu kadar kazanabildim mi? Elbette hayır. 2-3 kat prim yaptığını gören sattı. Belki de 15-20 kat katlayanlar, hisseyi aldığını unutup, bir kaç yıl sonra kazara aldığı hisseyi hatırlayan kişilerden çıkabilir.
Bunun dışında satıp arkasından bakarsın, pahalı bulur alamazsın, hisse gider de gider.
Sizin de böyle tiyolar peşinde koşmaktansa kendinizi temel analiz konusunda yetiştirmenizi tavsiye ederim.
Bu topiğin formatı; hisse alıp bunu bilmem kaç katına katlama şeklinde bir nosyon taşımamaktadır.
DUHUL : 1999
Tebrikler sn. navys...![]()
Sizi 2 açıdan tebrik ediyorum. Birincisi temel analiz konusunda ne demek istediğimi anlamış ve çok iyi anlatmışsınız.
Benim temel analize ayıracak vaktim yok, ancak elliot sayımı yapabiliyorum.
İşim Finansla ilgili olsaydı ve profesyonel olarak sadece bu işle uğraşsaydım yapabilirdim ama bu saatten sonra artık mümkün değil bu.
İkincisi GEREL ile verdiğiniz bilgiler için elinize sağlık. GEREL'i saymıştım, şimdi tekrar bakacağım...
Elektrikli araba konusunda temel birkaç noktayı yazayım. Şarj ünitesi konusunda yapılacak teknolojik gelişmeler bu sektörün büyüme ve gelişiminde en önemli faktördür. Yoksa elektrikli arabayı herkes yapabilir, önemli oran şarj ünitesi konusundaki verimliliktir. Ancak Türkiye için elektrikli araba üretiminin sadece ülkenin ihtiyacının bir kısmına (toplu taşıma, ticari araç, lojistik) yönelik olabileceğini, bunu iç piyasada satabilmek için vergi indirimleri gibi teşvik verilmek zorunda kalınacağını, ihracat için şansımız olmadığını düşünüyorum.Çünkü bu konuda ABD, ÇİN, HİNDİSTAN, AVRUPA oldukça mesafe kaydedip yatırım yapmış durumdalar ve onlarla rekabet etme şansımız yok. Şimdi soruyorum İhraç edemedikten sonra bu ülkede elektrikli arabaya kim yatırım yapabilir?
1.5 yıl önceki GEREL sayımı. O zamanlar dediğimiz noktadan dönmüş ama hala sürünüyor ve borsanın tarihi zirvelerini yaptığı son aylarda yeni zirvesini halen yapamamış...
ORTA VADE...
2 yıl önceki zirve olan 3.47'den başlayan düşüş trendi için 2 alternatif sayım var.
İlk alternatif 6 dalgalık trend geçen yıl görülen 1.36 dibi ile bitmiş. Şimdi tekrar patinaj çekip buraya doğru yönelmekle beraber bu sayıma göre 1.36 aşağı geçilmemelidir, aksi taktirde yükseliş trendi çok daha ileri tarihlere kalacaktır.
İkinci alternatifte ise düşüş trendi 8 dalgadan oluşuyor. O zaman 1.36 altında 3 dip daha yapması gerekiyor ve yeni bir yükseliş trendi için belki 3-4 yıl geçmesi gerekiyor.
UZUN VADE...
Temel analiz konusunda tahmin edilen sıçramayı gerçekleştirirse bu sayım devreye girer.
2009 dibinden gelen 24 dalgalık trendin 3. dalgaları başlamış ve 5 zirve yapılmış. 19 zirve daha kalıyor.
Eğer 1.33 aşağısına düşmezse uzun vadede yeni zirvelerle yola devam eder.
Bu BOĞA senaryosunda önce 2000 zirvesi olan 4.08 çanağı tamamlamalı, daha sonra bu çanağı 2 hatta 3'e katlayabilir. Yani hisse 1.33 altına düşmeden önce çanağı tamamlamalı, sonra fincan kulp gibi bir formasyonla esas rallisine başlamalıdır. Bu yazdıklarımız çok uzun vadeli senaryolardır.
![]()
AVGYO...
SRGYO ve MSGYO'dan sonra 3. bomba...
UZUN VADE...
2009'da dibi olan 18 krş'tan gelen HAFTALIK sayım...
6 dalgalık bu sayımda 5. zirve 2012'de 7.46 ile yapılmış.
7.46 üstünde 1 zirve borcu kalmış.
Son zirve olan yeşil V dalgasını bu yıl yapmaya niyetlenmiş ama neden bilmiyorum, 6.49'a kadar gelip yine şelale yapmış.
Şimdi orta vade sayımla şu son 5. dalganın iç sayımına bakalım.
ORTA VADE...
HAFTALIK olan bu grafikte 2013 dibi 40 krş'tan başlayan 7 dalgalık trendin 2 zirvesi yapılmış, 5 zirve daha yapması gerekirken aşağı basmış. pembe iv düzeltmesi tam yerinden 1.37'den dönmüş.
Emin olamadım. Bir de bu sayımı günlük grafikten sayalım
GÜNLÜK grafikte 17 dalgalık trendin henüz 3 zirvesi yapılmış.
Düzeltmede (yeşil 4) 1.29 aşağı geçilmemelidir. Buradan yukarı dönerse 7.46 üstünde yeni zirve yapabilir.
Prim vaad eden bu hisseye bir de USD bazlı bakalım.
UZUN VADE(USD BAZLI)...
2011 sonunda 4 doları gören hisse 2 yıl sonra dolar bazında 20'de birine düşmüş (0.22 USD)
2009 dibi 0.22 USD'den başlayan 9 dalgalık trendin 6. zirvesi 2011 sonunda 4.04 USD ile görülmüş.
Uzun vadeli 3 zirve kalmış.
Burada şu çelişki var. en başta saydığımız UZUN VADELİ HAFTALIK TL grafik ile HAFTALIK USD grafik birbirini tutmuyor. İlkinde 1 zirve kalmış, ikincisinde 3 zirve kalmış.
Sonuç olarak bu AVGYO eğer 1.29 aşağı geçilmezse 7.46 üstünde en azından 1 zirve daha yapacaktır.
![]()
Sayın mohikan vaktiniz olduğunda klrgyo sayımı yapabilirseniz çok seviniriz.selam ve dua ile..
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Zihin fukara olunca,akıl ukala olur..Yazdıklarım Yatırım Tavsiyesi Değildir...
Teşekkürler Üstad
Yer İmleri