Originally Posted by
Serkan74
Sorunuzun cevabından önce neden böyle bir durum oluşuyor açıklayayım. İşin özü, Emekli maaşına enflasyondan fazla zam yapılan yılda emekli olmak avantajlıdır. (Emekli maaşlarına 2024 yılı için toplam %86,16 oranında zam yapıldı. Enflasyon %48 olacak)
2024 yılında emekli olanlar 2024 yılında yapılmış olan toplam zammı alır. 2025 yılında emekli olanlar 2024 yılı enflasyonu kadar artış alır.
2025 yılında emekli maaşı artışı ne olur? enflasyon ne olur? işte bu soruların cevabını verebilirseniz 2025 yılı emekli olmak avantajlı mı? 2026 yılı daha mı iyi sorusunun cevabı da bulunmuş olur.
Genel kanı 2025 yılında emekliye enflasyon üzerinde zam yapılacağı yönündedir. Bunu nereden çıkarıyoruz? enflasyonun düşeceğini öngördüğümüz için bu şekilde olması beklenir. çünkü ocak 2025 zammı 2024 yılının son 6 aylık enflasyonuna göre belirleniyor. 2025 yılında daha düşük enflasyon çıkması durumunda 2025 yılı emekli maaş artışları enflasyondan yüksek olacaktır. Beklenenin aksine enflasyon düşmez de artarsa bu sefer bu beklentinin tersi gerçekleşecektir.
Sorunuza gelince bu oluşan fark kalıcıdır. yani 2024 emeklileri, aynı şartlarda 2025 yılında emekli olanlardan ömürlerinin sonuna kadar %30 daha fazla maaş alacaktır.
Benzer durum 2008 öncesi emekliler içinde geçerlidir. 2008 yılından önce emekli olanlar halen 2008 sonrası emeklilerden daha yüksek almaktadırlar. Bu durumun sebebi farklı da olsa ilk bağlanan emekli maaşı ömrün sonuna kadar alınacak maaşı belirlemiş olmasına iyi bir örnek teşkil etmektedir.
Güzel açıklama, her zamanki gibi, forum sakinleri kıymetini bilmeli
Bu arada emekli maaşları yıldan yıla kuşa dönecek görüşü vardı. Ben de seyyanen zam değil de, genel artılar yapılırsa bu durum oluşmaz diyordum. Seçim dönemlerinde popülist adılar gelebiliyor, 4-5 yılda bir olur bu, her zaman olamaz.
%20 ocak zammı alırsam, asgari ücrete göre gayet iyi bir emekli maaşım olacak, ben mütevazı bir yaşamı tercih etmişim zaten. Kirada olmayan biri için 3 kişilik bir aileye yeter benim aldım emekli maaşı, Allah bereket versin diyorum.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri