Originally Posted by
canlı
Her yıl aynı hikayeyi gazeteler ve televizyonlar bu zamanlar haberleştiriyorlar. Maliye, gayrimenkul satışlarında tapu değerlerini gerçek değerinden daha düşük gösterenlerin peşinde falan diye.
Vatandaş metroda yanındaki adama ( emlakçıymış ) aldığı dairenin tapuda düşük gösterildiğini, maliyeden mektup geldiğini ne yapacağını danışıyor ! Emlakçının yanında bir şey söylemedim, dinledim. Sonra emlakçı adam indi. Vatandaşa '' yahu kardeşim , sen hırsıza çalınan malı kim ödeyecek diye soruyorsun. Adam da sana Ohoo sen her duyduğun habere inanırsan bu ülkede yaşayamazsın diyor '' Çünkü; sana evi satan bu emlakçı. Fatura aldın mı emlakçıdan .... Şimdi adam sana doğru yolu söylerse kendisi de ceza yiyecek. Nasıl yani diye soruyor..
Bak kardeş, Sen daireyi diyelim ki 4 milyona aldın. Tapu da 1,5 milyon gösterdiniz. Şimdi ben seni şikayet etsem veya yapay zeka yakalasa sana maliyeden davet mektubu gelir.Gelmiş işte. Vergi dairesinde sana dostça çaktırmadan çapraz sorular sorarak öttürürler. Sana itirafçı olduğun için sembolik ceza var diye söylerler. Zaten gerçek fiyatı söylediğinde tutanağı imzaladığında satıcının kurtulma şansı hiç yok. Sen alım- satım diye bilinen tapu harcının sana düşen bölümünden sorumlusun. Satıcı ise 4 - 1,5 = 2,5 milyonluk kaçaktan ve tapu harcının kendisine düşen ( %2 ) bölümünden sorumlu. Eğer satıcı evi 5 yıldan fazla elinde tutarak sana sattıysa çok korkmasın ama 5 yıl dolmadan sattıysa bayağı bir sarsılır.
Bu işler tehlikeli işler. Tam göstermekle düşük göstermek arasında alıcı açısından çok bir fayda yok. tapu harcı 40 bin yerine 80 bin ödeyerek geleceğini garantilemiş olursun. Dünya hali ; belki bir şekilde daireyi 5 yıldan önce satman gerekecek. O zaman bugün vermediğin 40 bin farkın yerine 400-500 bin ödemen gerekecek. Küçük hesaplar yapmayın.
Geçen benim bir yakınım aradı. Evini 4 milyona satıyormuş, tapuda 1 milyon göstereyim, kalanını da senin hesaba göndersek olur mu diye sordu. Senin hesaba niye göndertmiyorsun dedim, şimdi ben memurum, sıkıntı olur dedi. Yahu sana sıkıntı olursa bana da sıkıntı olur dedim. Şimdi maliye, masak biri tespit etse ben ne cevap vereceğim? Ben de emekli adamım, tüccar değilim ki mal karşılığı filan diyeyim.
Git, tam göster, ne kendi başını ağrısın ne de benim başımı ağrıtma dedim.
Eskiden şöyle bir algı vardı millette. Maliye, o kadar kişiyi nasıl takip edecek? bu işin arkasına düşecek o kadar memuru yok deniyordu. Valla artık maliye hiç uğraşmadan yapıyor bu işi. Yapay zeka var, her şey sisteme kayıtlı. Sistem bir uyumsuzluk görürse otomatik olarak gönderiyor mektubu. Onun için el mecbur artık neyse o gösterilmeli.
Yazdıklarım kendi görüşümdür, Yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri