Önümüzdeki kabus senaryo sadece benim mi aklıma geliyor? ABD halk bankasını bahane ederek bankalarımızın yurtdışından kredi almasını engeller, (finansal ambargo) böylece bankalar nakit sıkışıklığına düşer. Verdikleri kredileri geri çağırır özel sektör zora düşer. Banka varlıkları hızla erir döviz sıkıntısı had sayfaya gelir. Pek çok iflas gelir döviz kuru tavan yapar. Bankalar verdikleri kredileri geri alamaz yeni kaynak da bulamaz temerrütte düşer ve yurt dışından aldıkları borçlarını ödeyemez.
Tabi böyle bir senaryo olabilecek en kötü senaryolardan biri. Hükümet de armut toplamayacak bir yerlerden para bulmaya çalışacaktır.
Bu senaryoya göre bankalar en büyük zararı görecektir borç/Özkaynak 0.5 üzerinde olan şirketler ya iflas eder ya da ozkaynaklarini eritip küçülmeye gider. Elinde nakit olan ihracatçı şirketler avantajlı gibi gözükse de devlet bu şirketlere ek vergi koyarak döviz kurunu sabitleyerek bankalara ve zor durumdaki şirketlere kaynak aktaracaktır.
En değerli şey nakit altın ve döviz olacaktır.
İsyat ne olur? Portföyde bulunan finansman bonoları ve eurobondlar iflaslar sonrası değer kaybederek portföy %50 oranında küçülür. Belki iflas etmez ama ağır yara alır.
İste fiyatlanan korkulan bu. Böyle birşey olmaz diyen evi sat arabayı sat bankalara gir. Yıl basında 5.5usd olan bankacılık endeksi 1.5usd olmuştur. Bankaların fiyatı 3 yıllık karina eşit hale gelmiştir.
İyi ölçün iyi tartın yatırım yaparken her ihtimali düşünün.
Ben taşıdığı riskleri bile bile isyat da kalmaya devam ediyorum dolar da almadım prensip olarak almıyorum almayacağım. umarım gelişmeler beklediğim şekilde gerçekleşir.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Yer İmleri