Geçenlerde malum Trump, AB ve ÇİN'i kur manupulatörlüğü ile suçlamıştı..yine hazine bakanı Mnuchin Yuan'ı dikkatle izlediklerini söylemişti..bende kendimce tamam izliyorsunuz da, ne yapılabilir ki diye düşünmüştüm..büyüme ve enflasyon rakamları iyi geldikten sonra FED'in durmayacağı belli..
Yuan bugünde değer kaybetmiş..düzenli olarak değer kaybetmeye devam ediyor..geçenlerde bir kurum Goldman'dı galiba..zayıf bir ihtimal olsa bile, ABD dolar satabilir şeklinde bir açıklama yapmıştı..dün bu açıklamayı tekrar gördüm..
Olur olmaz bilmek mümkün değil ama olursa etkisi ne olur..en son piyasalara dolar satışı 2000 yılında olmuş..yani ABD'nin çok fazla kullandığı bir yöntem değil..
Diğer taraftan kurun ABD dış ticareti açısından etkisi çok sınırlı..ABD bu kadar açığı ancak sınır vergisi ile makul düzeye çekebilir, başka yolu yok..ha böyle bir müdahale ile ne yapmış olur, ayağınızı denk alın, benim koyduğum vergileri Yuan'ın değeri ile oynayarak kompanze edemezsin demiş olur..
Bravo, bir alkışta bu arkadaşa verelim..Yiğit Bulut, gündeme ilişkin yaptığı değerlendirmelerde "Türk - Rus İmparatorluğu tezinden asla vazgeçmedim" dedi.![]()
Dolar kurunda Beklentiler:
Dolar kurunu artıracak beklentiler:
1. Ülkemizin makro ekonomik verileri (Cari açık, dış borç, enflasyon, faiz oranı, büyüme vs)
2. Halkbank tazminat olayı
3. ABD nin başkaca engellemeleri ve yasakları
4. Erdoğan'ın ekonomi üzerine konuşmaları
5. Kredi derecelendirme kuruluşlarının notları
Dolar kurunu İndirecek beklentiler:
1. Dolar kurunun yeterince ve hatta gereksiz yükseldiği duygusuyla DTH ların hızla TL ye çevrilmesi
2. MB nın 500 baz puan ve üstü bir faiz artırımı ile müdahalesi
3. Mali disiplin konusunda verilen sözlerin tutulması
4. Türkiye'nin uygun koşullarda dış kredi kaynağı bulması.
Aklıma gelenler bunlar.
Günaydın.![]()
Dün sabah 6,80 civarındaki dolar kuru sabah piyasalar açılmadan 6,50 leri gördükten sonra an itibariyle 6,20...
Çok yüksek bir oynaklık.
Bugün bu hızla 6 nın altını da görürsek kimse şaşırmamalı.
Mesele şu:
Şirketler ve halkın kafasındaki dolar kuru gene yükselecek algısını kırmadan bu durum devamlılık arzetmez.
Ayrıca MB nın bir takım oran ve kurumlarla oynayarak sağladığı bir durumun (bünyeye yeni bir ilaç verilmesi gibi) ne kadar yarar sağlayacağı da şüpheli.
Katar emiri TR ye gelmiş..hmmm..
Fakat ilginç olan MB nın swap işlemlerine kısıtlama getirilmesi..
Bence önemli bir adım idi..
Güzel de bir adım idi..
Amma velakin bugüne kadar neden bekletildi..
Dolar 6.10 lara kadar gevşedi bu haberler ile..
Borsacı çocuklar özellikle bankacı okumuş çocuklar pek keyifsizler ama..![]()
BİST dolardaki iniş coşkusuna nedense katılmadı....
Demekki kurdaki düşüş algı değişmesi ve makro ekonomik bir iyileşme beklentisinden değil aletlerle oynamaktan.
O zaman bence kur (ki biraz önce 6 nın altını gördü) indiği gibi de çıkabilir.
Hele de "dolara buralardan girilir" düşüncesindekiler fazla olursa öğleye tekrar 6,50 ler mi dersiniz?![]()
Yer İmleri