Originally Posted by
Cautionary
Bu başlıkta 1-2 yıl önce uyarmıştım...gerek finansman sıkıntısı, gerekse satamam korkusu nedeniyle, küçük orta boy pek çok yap satçı piyasadan çekilecek. Makul ev fiyatlarına bu â��hayırseverâ� küçük orta boy yap satçılar sayesinde erişiyorduk. Bunların bir kısmı battı, bir kısmı da bu işi yapmaya tövbe etti.
Ne oldu peki, yeni arz büyük ölçüde azaldı...stok rakamı da azalmaya başladı, mecburen satılmak zorunda olan evler de şimdiye kadar satılmıştır.
Peki şu an nasıl bir ortam var..orta ve üst segment nispeten finansal olarak güçlü büyük inşaatçılar( sur yapı, Ege yapı, Ağaoğlu vs)..bir de TOKİ-emlak konut ortaklı işler...mevcut stok sahipleri ise, biraz daha tok satıcı, çünkü dayanabilecek kadar güçlüler, üstelik elde kakan mal azaldı, talep de nispeten güçlü.
Olacak olan ne peki...üç yıldır enflasyon altı artan fiyatlar, artık enflasyon üstü artacak ( son birkaç ayın verisi zaten bu görüşü destekliyor)..alabilen alacak, alamayan bekleyecek...bunun doğal sonucu, 2-3 yıl önce kirada oturmak çok daha cazip iken, artık kiralar enflasyondan çok daha hızlı artacak.
Aslında çok temel bir mekanizmayı anlatıyorum...bu gidişatı dediğim gibi 1-2 yıldır yazıyorum...bunları yazıyorum diye alın terini akıtarak, helalinden kazanan genç arkadaşlar kızmasın bana...onlar için de borsa genel altında beyaz yaka başlığında yazıyorum bir şeyler, ne yapmalı, nasıl hareket etmeli tecrübelerimizi paylaşıyoruz arkadaşlarla beraber.
Son olarak...yeni bir eve kiralık olarak geçmeye niyeti olan bu işi bir an önce halletsin...zira, hala kiralıklar da ciddi artışlar görülmedi, seneye kiralık ev fiyatları çok daha can acıtıcı olabilir...kontratı yap, en azından enflasyon kadar artışla devam et...ev sahibi ile de iyi geçin, kiracısına kızıp evini satan, ya sa Almanyaâ��dan oğlu gelen de çok oluyor.
Yer İmleri