Twitter : EkoDream
Twitter : EkoDream
Hisse senedi bazlı yorumlardan çok Finansal okuryazarlık sağlamaktır amacım.
Borsa'nın ilginçliği; biri bir hisseyi satar, diğeri o hisseyi alır, her ikisi de birbirinden daha akıllı olduğunu sanır. Twitter: EkoDreaM
BANA GORE Teknik analizde yapılmaması gerekenler
1) OPTİMİZASYON (FELAKETE YOL ACAR )
Daha da yok![]()
Her şekil teknik analiz yapabilirsin ama optimizasyon yapmamak şartıyla
Optimizasyon kendi kendini kandirmanin en inandırıcı yoludur
Peki iyi bir sistemde olması gereken nedir
1) olabildiğince basit olması
2) HER ENSTRÜMAN DA YAKİN SONUCLAR VERMESİ
eğer bu ikinci maddenin karşılığını bulamiyorsan sisteminde , o zaman işin içine optimizasyon karistirmissin demektir
Onun sonu da belli yukarıda yazdim
Bunun dışında iyi bir sistem trend olmayan çalkantı dönemlerinde KAR YAZMAMALİDİR
Çünkü başka türlü zarar yazmamasi yada az zarar yazması mümkün değildir![]()
Sistemine uyup uymaman ayrı konu , o işin psikolojik tarafı ve bende psikolog değilim o noktada ahkam kesecek halimiz yok
BANA GÖRE , bu yukarıdaki özelliklere sahip bir sistemin yada trade yöntemin artık adı her neyse varsa , bundan sonrası irade meselesi
İsin teknik tarafı bitmiştir
aptallık aynı şeyleri yapıp hep farklı sonuçlar beklemektir ....A. Einstein
forumda ve özellikle diğer sanal platformlarda dikkatimi çeken optimizasyon dangalakligi üzerine değinmek istiyorum![]()
Soru: teknik analizde kaç çeşit data kullanılır
Cevap: 5
Soru: nedir bunlar ?
Cevap: açılış kapanış en yüksek en düşük ve hacim
Soru: bu her enstrüman da böyle midir
Cevap : evet
Soru: peki o zaman neden optimizasyon yapar bazıları
Cevap : ......lak oldukları için
Soru: ama bistte 17 lik ortalama değeri yada rsi da 30 değil de 33 u kesmesi daha karlı sonuç verirken Patagonya dronu ile Norveç kronu paritesinde neden farklı değerler daha karlı sonuç veriyor
Cevap: şu an için öyle ama önümüzdeki 3 sene sonrasında tam ters değerler daha karlı sonuçlar verebilir ve keşke bistte Patagonya dronu Norveç kronu paritesinde kullandığım değerlerle işlem yapsaydim diyebilirsin hamsocugum
Madem ki kullanılan temel değişkenler hepsinde 5 adet ve aynı değişkenler , ve madem ki gelecek barların nasıl geleceğini tahmin etmen mümkün değil ..... ne malum bistin bundan sonraki 2000 barinin 500 tanesinin petrol grafiğinde ki 98-99 yıllarındaki gibi 500 unun Euro dolar paritesi grafigindeki 2004-2005 yıllarındaki gibi diğer 500 unun hamşo holding hisse grafindaki gibi ve son 500 unun İtalyan borsasının 2011-2012 yıllarındaki grafiği gibi olup olmayacağının garantisi var mı
YOK
![]()
PEKİ hamsocugum neyin optimizasyonunu hangi akla hizmetle yapıyorsun
Bilmem anlatabildim mi![]()
Şunu unutmamak lazım
Sanal alemde bu borsa konusunda en büyük kazıklar , doğruların arasında çaktırmadan ufak ufak yemleyerek ve araya sokusturularak atılır
Dogrusuz kazık atamazlar
Sigirin tekine bakıyorsun mesela
Üç tane ortalama kullanıyor ve diyor ki millete buna uy sana kimse zarar veremez
Doğru mu evet doğru
Ama eksik
İşte ilk kazık burada
Çünkü trend içinde gözünü kapatıp sectigin her üç hatta iki ortalama üç aşağı beş yukarı aynı pozitif sonuçları verir
Ama testere dönemlerinde ki bunların 6 ay süreni dahi vardır o ortalamaları alırlar Dürer büker aksesuar yaparlar adama
Hadi onu geçtim
Bir de deniliyor ki her hisse de ayrı optimizasyon yap
Milletde vaovvvvvv süpersin hesabı yazıp destekliyor
İşte şimdi son ve etkili kazık atıldı![]()
Kırk yılın başı gelen ve ortalamalara dayalı her sistemin yapacağı karı alan gariban takipçinin aldığı karı masada bırakmasının garantisi var artık
Ve mutlu son![]()
Biraz dikkat
Eğer teknik analiz yapıyorum diyorsan
Eğri yada doğru isabetli yada isabetsiz hiç farketmez ilk etapta ama teknik analiz yapıyorum diyorsan
Kullandığın her gostergenin ne demek olduğunu bilmen lazım çünkü eğer bilirsen bunların bir çoğunu kullanmazsin zaten![]()
Örnek
Adam grafinin altına üstüne atıyor a.k
Rsi var momentum var skolastik var , var oğlu var
Gorsen sanki nasa uzay dairesi mekik fırlatma üssü zannedersin
Sor bi bakalım , nedir lan bu RSİ diye bilmez
La oğlum bilmediğin şeyin kaçı kestigine ne bakiyon lan![]()
Ben iddia ediyorum , gösterge panelinde RSİ olan ve kendini trader zanneden uyurgezerlerin yüzde 90 ı , rsi in ne olduğunu neleri baz alarak nasıl hesaplandigini bilse anında onu panelden atar ama bilmiyor ki
Hâlbuki gir Google bak formülüne ama hiç aklına gelmemis ki adamın
Önce kullanilan gostergenin ne olduğunu bilmek lazım
Bu iş arabanın mekaniğini bilmeden araba kullanmaya benzemez para konuluyor ortaya ve sen o eğrinin alt çizgiyi kesip kesmemesine göre para kazanmayı umuyorsun o eğrinin nasıl çizildiğini bilmek zorundasin
bunu bilmek para kazanmak için yeter şart değildir elbette ama gerek şarttır diye düşünüyorum
En basitinden O eğrilerin neye göre nasıl çizildiğini bilmezsen eğer ( ki bunlar öyle zor formüllere sahip değiller uyduruk kıytırık formüller , yani buradaki momentum ile fizikteki momentum arasında mantalite ve anlasilabilirlik açısından zerre benzerlik yok ) senede göre optimizasyon yap diyen bir salozun peşinden gidip hasbelkader aldığın puanı masada birakmazsin.
Şimdi bir beyin jimnastiği yapalım
Rusya ABD İngiltere Almanya Fransa
Bunların tamamı Ortadoğu da şu ana kadar olmadıkları ölçüde aktif
Gerek silahlı kuvvetleri gerek taşeron olarak kullandıkları terör örgütleri ve doğal olarak da istihbarat örgütleri ile aktifler
Aktif ten de öte tüm unsurlarıyla sahaya inmiş durumdalar
Türkiye'nin oradaki aktifligi bir anlamda meşru müdafaa taşıyor ancak bu adını yazdığım ülkeler farklı bir şeyin savaşını veriyorlar
Rejimler değişiyor sınırlar yeniden çiziliyor etki ve etkilenme alanları değişiyor
Peki hedef kim neresi hangi ülke ???
Tek bir hedef var o da etkin olma
Kimler arasında
Daha onceden Ortadoğu da sınırları eline cetveli alıp cizen , demiryolunun güneyine Suriye kuzeyine Türkiye diyeceğiz bundan sonra diyenle
Onunla , sınırları yeniden çizerek
..... Sen artık bittin yavlum , cuktur git buralardan .... Bundan böyle bu işler bizden sorulur diyenler arasında
Deas a karşı Koalisyon falan hepsi dalga dümen
Türkiye buranin eski sahibi olarak kendi menfaatleri doğrultusunda neye hukmederse oyunu o yönde değiştirebilecek bir ülke
Oyun karışık değil çok basit ancak kural olarak kuralsizlik benimsendiği için oynanışı çok belalı
Süreç ve zaman meselesi
Acele davranan düşünmeden hareket eden kaybeder
İzleyip göreceğiz
Ben devletime güveniyorum aksi düşünülemez
Dolar TL de eski 3.63 pivotu yeni 3.66 pivotuna göre çok daha önemliydi benim için daha doğrusu teknik olarak
3.63 pivotunun asagi kirilmamasina rağmen bistin tutunması şaşırtıcı idi derken etf lerde gelen alımı görünce şöyle bi haaaaa hööööö dedim ( alım geldikten üc gün sonra görünce çünkü üç gün sonra bakmak geldi aklıma investinge yoksa ekotivi nin Londra hormonlu hamsolari gibi 10 gün sonra değil )
Peki ne oldu
Dolar 3.63 ten sekti ama BIST Newyork ta etf lere gelen alimla daha da sekti
Ancak etf lerdeki son gün hareketi dışındaki önceki üc gün para çıkışı görmüştüm
Bist Son gün o noktada da şaşırtıcı bir hareket yaptı ama o biraz soru işareti
Bu kadar sasirticiligin bir araya gelmesinin sonucu olarak
TESTERE PİYASASİNDA OLDUGUMUZ GORUSUMU DEVAM ETTİRİYORUM
Dolarda 3.66
BIST te ise 131-132 arası pivot olmaya devam edecek gibi gözüküyor
Ancak yukarıda belirttiğim gibi testerede isek eğer
O pivotlar önümüzdeki gunlerde çok aşınabilir
Dolar gapladi yine
Bu hafta içerisinde 3.667 ye çekilmesine kesin gözüyle bakıyorum
Yer İmleri