Originally Posted by
esramarka
Benim anlamadığım, neden 0,99 faizle kredi çekeyim?
Gidip altın alırım, o altını kamu bankası üzerinden TCMB'ye veririm ve 0,89'dan kredi çekerim.
Bu arada favorilerimdeki evler %25 zamlandı ortalama.
Peşinatlar farkediyor:
0,89 oran için, altın veya döviz bozduran %50 peşinat vermek durumunda. Herkese açık, sıfır 2. el ayrımı yok.
0,99 oran için, açıklanmadı ama sanırım yine 500bine kadar %10, üstü için %20 peşinat sistemi devam ediyor. Burada hem ilk konutu olacak hem de sıfır olacak.
Alabilecek kitle sınırlı, Büyükşehirlerde kiralık konut sıkıntısı mevcut. Ancak "faiz düştü fiyat artacak" mantalitesi genel olarak kafalarda yer ettiği için mülk sahipleri hem satılığa hem de kiralığa zamları koyarlar.

Originally Posted by
ahmet306
Hadi dth bozana ucuz kredi mantigini anlayabilirim ama fiziki altin getirene niye ucuz kredi veriyorsun?
Adam bozar kkmdeki mevduatini gider spottan fiziksel altin alir, burada ne mantik var anlamadim.
Ne kadar yastık altından altını çıkarabilirsek kar diye düşünülmüş.
Spottan alıp tekrar TCMB'ye satışta alım satım farkı da çıkar. Bu oran %2-3'leri bulursa caydırıcı olabilir.
Aslında konut üreticileri için sağlanan kredi olanaklarına ek olarak, sıfır konut için için tapu harcı sıfırlaması, KDV sıfırlaması, konutu aldıktan 5 yıl sonra değil de 3 yıl sonra satıldığında vergi verilmeyecek gibi düzenleme getirilse yeridir.
Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri