Sayfa 5402/7020 İlkİlk ... 440249025302535253925400540154025403540454125452550259026402 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 43,209 - 43,216 arası.

Konu: Sanat Mozaik

1. 24 Ocak 1912, Carsamba

"Bunca zamandir bir sey yazmayisimin nedenleri: Sefimle aram acilmisti ve isi ancak guzel bir mektup dosenerek yoluna koyabildim; magazaya ugradim bircok kez; Pines'in bes yuz sayfalik 'L'Jıistoire de la Litterature Judeo-Allemande'sini okudum, hem de bunu benzeri kitaplarda asla başvurmadigim bir titizlik ve cabuklukla, ayrica benzeri kitaplarin asla bana vermedigi bir hazla yaptim; su sira Fromer'den 'Der Organismus des Judentums' var elimin altinda..."

24. Januar.1912, Mittwoch

"Aus folgenden Gründen solange nicht geschrieben: Ich war mit meinem Chef bös und brachte das erst durch einen guten Brief ins Reine; war mehrere Male in der Fabrik; las Pinez 'L’histoire de la litterature judeo-allemande' 500 S. undzwar gierig, wie ich es mit solcher Gründlichkeit, Eile und Freude bei ähnlichen Büchern noch niemals getan habe; jetzt lese ich Fromer 'Organismus des Judentums'..."

2. Bohemyali roman ve hikaye yazari Franz Kafka, Der Verschollene (Kayip Kisi) ismini vermeyi dusundugu romanini 24 Ocak 1913'de yazmayi birakti.

(Arkadasi Max Brod 1927 yilinda bu romani Amerika basligiyla yayinladi.)

"Karl Roßmann , artik yavaslamakta olan gemide New York limani'na girerken, coktandir gozledigi ozgurluk heykelini birdenbire sanki guclenen gunes isiginda gordu. Kilic tasiyan kolu sanki yeniden yukseliyor ve govdesinin etrafinda ozgur ruzgarlar esiyordu."

"Karl Roßmann in dem schon langsam gewordenen Schiff in den Hafen von Newyork einfuhr, erblickte er die schon längst beobachtete Statue der Freiheitsgöttin wie in einem plötzlich stärker gewordenen Sonnenlicht. Ihr Arm mit dem Schwert ragte wie neuerdings empor und um ihre Gestalt wehten die freien Lüfte."

3. 1 Akademi, 1 Golden Globe ve 1 BAFTA Odulu sahibi Italyan asilli Amerikali aktor (Ermes Effron Borgnino) Ernest Borgnine'in dogum yildonumu (24 Ocak 1917)

4. Italyan ressam Amedeo Modigliani'nin olum yildonumu (24 Ocak 1920)

"Gorevin fedakarlik degil ruyani kurtarmaktir"

Ritratto di Jeanne Hébuterne (Portrait of Jeanne Hébuterne,1917)

(Scuola dei Macchiaioli'nin kurucusu ressam Giovanni Fattori'nin arkasinda duran Amedeo Modigliani. 1898)

5. Amerikali roman yazari John Steinbeck'in ayni isimli romanindan uyarlanan, John Ford’un yonettigi, Henry Fonda ve Jane Darwell’in basrollerini paylastigi Gazap Uzumleri (The Grapes of Wrath) 24 Ocak 1940’da New York’ta gosterime girdi.

"Karanlikta her yerde olacagim. Baktigin her kosede. Ac insanlar doysun diye kavga verildiginde orada olacagim. / ll be all around in the dark - I'll be everywhere. Wherever you can look - wherever there's a fight, so hungry people can eat, I'll be there. / Sarò tutt'intorno al buio. Sarò ovunque. Ovunque tu possa guardare, ovunque ci sia una rissa, così le persone affamate possono mangiare, io ci sarò.” Tom Joad (Henry Fonda)

6. Bette Davis, Ann Sheridan, Monty Woolley'in basrollerini paylastigi romantik komedi Zorba Misafir (The Man Who Came to Dinner - Il signore resta a pranzo) 24 Ocak 1942'de vizyona girdi.

(Jimmy Durante, Ann Sheridan'in canlandirdigi karaktere 'Old Hot-pants' ismini verecekti ama daha sonra Sheridan'in gercek hayattaki lakabi olan 'The Oomph Girl'u kullanmaya karar verdi.)

7. Amerikali tv ve sinema aktrisi, yonetmen Roman Polanski’nin eski esi Sharon (Marie) Tate’in dogum yildonumu (24 Ocak 1943)

"Bana gore askin dolu dolu olmasi gerekir. Insanin butunlenmesini saglar. Herseyi daha hafif ve eglenceli yapar. Guzellik gordugunuz bir seydir, ask ise hissettiginiz. / Ma définition de l'amour est pleine, complète. Elle rend tout plus léger. La beauté est quelque chose que vous voyez, l'amour est quelque chose que vous ressentez."

8. Amerikali bir bilim kurgu senaristi ve romancisi David Gerrold'in dogum gunu (24 Ocak 1944)

"Bunlar uzay gemisi Atilgan'ın yolculuklaridir. Gorevimiz: yeni degisik dunyalar kesfetmek, yeni hayatlar ve yeni uygarliklar aramak, daha once kimsenin gitmedigi yerlere cesurca gitmektir," Uzay Yolu

"These are the voyages of the starship Enterprise. Its five-year mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilizations, to boldly go where no man has gone before."

Sayfa 5402/7020 İlkİlk ... 440249025302535253925400540154025403540454125452550259026402 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •