konut fiyatları çok arttı katılıyorum hatta usd bazlı zirvelerine yakın olduğunu düşünüyorum.
fakat arkadaş mesela daha 2 yıl önce 5tlye aldığımız 1litre sütler 15tl oldu(daha da artacakmış 20tl civarı olacakmış diye duydum). evler bundan fazla mı arttı ortalamada?
barınma temel ihtiyaç, peki yemek içme bunlar keyfi ihtiyaçlar mı?
hükümet yine konuyu kendi sorumluluğundan atmak için fırsatcı ev sahipleri, uyanık emlakçılar, sarı site yüzünden gibi bahanelerle suyu bulandırıyor.
kiralara tavan fiyat, ilan fiyatını yükseltene ceza v.b. gibi bomboş ama insanların dikkatini başka yöne çekmek için kurnazca yapılan taktikler.
önceki yıllarda da ikinci el otomobil fiyatları konusu çok populerdi, sosyal medyada fiyatları galericiler yükseltiyor diye kafa ütüleniyordu, hatta almazsanız düşecekti.
ama kimse otomobilde %80 ötv + %18 kdvyi. dört yılda 4 katına artan döviz kurlarını görmüyordu.
Bence noral değil üretimde örnek deodorant fiyatı bir sene önce 12 tl idi şimdi 40 tl % 233 artıyor,dolar %50 arttı işçi maaşı %40 mazot %220 arttı mazot arttı diye zam yapmak milleti salak yerine koymaktır. Bir kamyon eskiden 6000 tl ye 30000 adet ile gidiyordu ise şimdi 16000 tl ye 30000 adet ile gidiyor yani gönderdiğin mal aynı makul fiyat artışı en fazla %100 olsun bu artışı normal kabullenmek koyun olmaktır bana göre kullanma bak bakalım nasıl iniyor. birde ilaçta oynanan oyun var tabi ilacı bir sene önceye göre %135 zamlı alıyorsun fakat adam insan sağlığını hiçe sayıp etken maddede maliyet azaltma yoluna gidiyor bununda denetimi yok sonunda ölüm oldumu mukadderat derler kimse kontrol etmiyor nasılsa (örnek 12 yıldır lansor kullanırım son aldığım etki etmiyor bağışıklık sisteminiz artık tepki vermiyor deniyor eczacı tarafından ne hikmetsede bu zamana geldi bendeki değişiklik)![]()
3 harfli zincir marketlede 2020 mart ayında 1lt süt 3,65TL. Kur 6,15TL. 1 lt süt 0,61usd.
Şu anda aynı süt 1-2 gün önce zamlandı 8,95TL idi 10,90TL oldu. 8,95'e göre 0,56usd zamlı fiyata göre 0,68usd.
Süt satış fiyatları 0,6 usd ortalamasında gidiyor. Oynak kur sebebi ile kimi zaman yukarıda kim zaman aşağıda kalıyor, ortalaması son 2 yıldır 0,6usd.
Konut fiyatlarına dolar bazlı bakarsak sadece son 1 yılda %65 dahi artan yerler var.
İlgilendiğim Ankara ve İstanbul'daki orta üstü gelir seviyesine hitap eden bölgelerde konut fiyatları 2013 yılı zirve rakamlarını ABD enflasyonu hesaba katıldığında dahi geçti.
2013 yılı kişi başı milli gelir 12580usd, günümüze ABD enflasyonu ile uyarlarsak 15.420 usd eder.
2021 yılı kişi başı milli gelir 9580usd.
15.420 usd kişi başı gelir nere, 9580usd nere. Konut fiyatları ise 16-17bin dolarlık kişi başı milli gelirden işlem görüyor.
Bu anomaliyi ne yaratıyor? Negatif faiz ve haliyle bunu sağlayan çok aşırı para basımı.
Şimdi %70 enflasyon açıklayıp %15 ile konut kredisi verilirse, kredili konut satışları fiyat oluşumunu sağlar. Yüksek fiyatları sağlar. %70 enflasyon ortamında mevduata %17 faiz verilirse peşin paralı alıcılar bu fiyatlara sürüklenme durumunda kalır. Şu durumda, konut fiyatlarının artışı resmi olarak destekleniyor. Sanırım dövizden daha çok kazandıran bir yatırım enstrümanı yaratmak amaçlanıyor.
Konu dışı olarak, Lübnan'da default nasıl gerçekleşmiş okunabilir, yapılan finansal mühendislikler okunabilir, konut fiyatlarının dolar bazlı aşırı artışının nedenleri de yazılmış (şu an bizimle bir benzerliği yok) özellikle 3. paragraf dikkatli okunmalı, başka kaynaklarda öyle raporlar var ki araştırıp bulmanızı tavsiye ederim:
https://en.wikipedia.org/wiki/Lebanese_liquidity_crisis
Yukarıda yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
Sadece geçen seneyle kıyaslamakla olmuyor o işler. 600 dolar kira aldığım daire bir ara 126 dolara kadar düştü, şimdi zam ile zar zor 170 dolar yapabildik.
Pandemide tüfe kadar bile zam yapamadık, ondan öncesinde de konut fazlası olduğu için yıllarca artışlar enflasyonun gerisinde kaldı. Şimdi son bir yılda kiralar birazcık toparlanma eğiliminde diye "yıllarca beleşe alışan" kiracılar çığırtkanlık yapıyor.
Kimse kusura bakmasın, siz koyun değilseniz biz hiç değiliz.
İstanbulda kiraları pahalı bulan varsa kendine haritadan yer beğensin.
İstanbulda evi olmayan kişi istanbullu değildir zaten.
Aslında alıntıladığınız mesajı dikkatli okusaydınız bunları tekrar yazmama gerek kalmazdı. Konutun enflasyonun gerisinde kalması bir yıllık mesele değil ki toparlanmayı bir yıllık enflasyonla kıyaslayasınız.
Konut yıllardır enflasyonun gerisindeydi. Onca yıldır ev sahiplerinin yediği sopanın acısı hemen çıkar mı? Daha durun bakalım..
Evi tutarken herkes iyidir. Yeni kiracı adayınız iyi birine benziyor olsa da, DAVA GEÇMİŞİNİ mutlaka isteyin.
https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/...nir-mi-6994969
Aslında İstanbul'dan Egeye göç Pandemide başlamadı.
2013 gezi olaylarından itibaren İstanbul demografik yapı olarak hızla bozulmaya başladı.
Mesela ben doğma-büyüme Beyoğlu İstanbullu olmama ve İstanbul aşığı olmama rağmen Kuşadasıı'na giderek anti laikleşen İstanbul yüzünden kaçtım.
Kız çocuğum var. Sosyal medyada sıgınmacıları insanlar yeni yeni farketti ama ben 5 yıl önce fark etmeye başlamıştım. İstiklal caddesi İstanbulun aynasıdır oradan İstanbuldaki demografik yapıdaki değişimi anlayabilirsiniz.
Sonuç olarak ailemi hızla İstabuldan uzaklaştırdım. Ve uzunca bir süredir Kuşadasında yaşıyoruz. Egede daha laik daha modern bir hayat var. Allah kimseyi İstanbulda yaşamak zorunda bırakmasın. Umarım herkes finansal özgürlüğüne kavuşur ve İstanbul keşmekeşinden uzaklaşır. Hayat kısa...
“First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones
Benim istanbulda kazaskerde evim var sıkıntı yok fakat ben kiraya vermiyorum oraya geldiğimde kullanıyorum artış olayına gelince bu günkü fiyatlarla zaten önümüzdeki 5 yıl kimse evini satamaz 2003 2013 arasında olduğu gibi kentsel dönüşümle piyasa canlandı fakat yemedi piyasa asgari ücretli ev alamadığı sürece bir yere gidemez. Faizsiz birikim ev modelleri bile sistemi kaldıramıyor 1 milyonluk ev için ilk 2 sene 10 bin sonrada 15 bin ödeyerek ev sahibi olunuyor yani orta direk ve asgari ücretli sistem dışına itiliyor buda çökmeye mahkum yabancıya kucak açanlarda ATATÜRK'ün kapitalizme mücadelesi ile kurulan TÜRKİYE'yi Filistin gibi yapar Türkiye'de leş kargalarını temizlemek için evlerin kurulacak kiralama şirketleri vasıtasıyla kiraya verilmesi şart, kontratta kirayı düşük gösterip vergi kaçıran sahtekarlar bu ülkeden temizlenmeli. Önümüzdeki 10 yıl bu fiyatlar durur piyasada para kıtlığı başlar fiyatlar düşer kaçınılmaz sonuç bu geçmişteki emlak bolluğuda bankalara taksitleri ödeyemeyerek evine el konulan vatandaş sayısındaki çokluktu geçmişinden ders almayan başkasının kölesi olmaktan kurtulamaz...
Yer İmleri