Sayfa 56/95 İlkİlk ... 646545556575866 ... SonSon
Arama sonucu : 754 madde; 441 - 448 arası.

Konu: TH ile Lebalep

1. Ben Aralık sonundan bu yana elimdeki özel banka hisselerini boşaltıp nakde döndüm ve hala da ful nakitteyim. Halk Bankası hissesine dönersek, son 4 yılda pişmiş tavuğun başına gelen bunun başına gelmedi. 4 sene boyunca durum sürekli daha da kötüye gitti. İşte en son baktığımızda kârlılığın sıfırlandığına şahit oluyoruz. Zaten bankanın kendisi ilan etmedi mi "bizim amacımız kâr elde etmek değildir" diye. Son bilançoya baktığımızda bir kaç kalemle oynayarak teknik olarak çok cüzi de olsa minik bir kâr açıklandı. Böyle bir hisseye girmenin artık ne cazibesi kaldı ne de mantığı çünkü OFAC sıfır ceza kesse bile bu bankanın rasyoları artık cazip değil.
    27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.

2. BİST'te altın kural şu olmalı: En başta kamu kağıtlarından, ondan sonra da profesyonelce yönetilmeyen şirketlerin hisselerinden uzak durmalı. Hisse satın almak isteyenler hissesini satın alacakları şirkete bakmalıdır. Hisse almak demek aslında şirket satın almak demektir. Eğer bir şirket liyakatla, profesyonelce yönetilmiyorsa; kurumsal hedefleri kârlılığı artırmak, pazar payını mümkün olduğunca genişletmek, hissedarların özellikle de azınlık hissedarların haklarını gözetmek, düzenli olarak temettü vermek gibi amaçları yok ise o şirketin hissesinden uzak durmalıyız.
    27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.

3. 3-4 F/K'dan işlem gören özel banka hisseleri varken 12 F/K'dan işlem gören, liyakatla değil de emir komuta ile amatörce yönetilen, amacı kâr elde etmek olmayan, sermaye yeterlilik rasyosu alt eşiğin 1 tık üstünde olan, bilançoda bir kaç kalem oynatmakla zar zor çok cüzi bir kâr açıklayabilen bir bankanın hissesi artık cazibesini yitirmiş demektir, hatta OFAC ceza kesmek yerine Halk Bankasına bir kaç yüz milyon dolar para verse bile bu durum değişmeyecektir (TH'nin şahsi görüşüdür).

4. Adamlar mevcut yatırımcıların katılma halklarını kısıtlayarak tahsisliye gittiler ve 1 günde bankanın piyasa değeri 2 katına çıkmış oldu. Hisseler %100 sulandırıldı, böylece yukarı çıkış potansiyeli de kısıtlanmış oldu.

5. 3-4 yıl önce fırsat varken OFAC ile uzlaşmaya gidilmesi gerekiyordu ve ben böyle bir olasılığa oynamıştım. Tabi bundan para kaybettim. Profesyonel ve işini bilen bir yönetim işbaşında olmadığı için uzlaşma fırsatları hep heba edildi. Nasıl S400'leri alırken kilit bir Nato üyesi olarak ciddi bir mantık hatası yapıldı ve bu hatanın üzerine diğer hatalar inşa edildi ise; ayni "inat stratejisi" çerçevesinde Halkbankası uzlaşmasında da benzer mantık hataları yapıldı.

6. Dediğim gibi; OFAC Halkbanka sıfır mali ceza kesse, sıfır yaptırım uygulasa bile ortada yatırım yapmaya uygun bir HALKB göremiyorum ben. Kamu hissesi olması ve profesyonelce yönetilmiyor olması zaten başlı başına bir sorundur bana göre. O yüzden bu hisseye ancak ve ancak şu anki seviyeye oranla çok ciddi bir iskonto var ise girerim aksi taktirde ben yokum.

7. OFAC'tan veya ABD'deki yargı sürecinden gelmesi muhtemel olumlu bir haber olursa bu tahtadaki spekler özellikle de BY tipi speklerle algolar hisseyi yukarıya taşıyacaklardır. Tahtada müthiş bir hacim eşliğinde bir çıkış yaşanabilir ama ben bu çıkışın geçici olacağına inanıyorum çünkü şirketin temel rasyoları artık iyi değil. Böyle bir senaryo gerçekleşirse; bunun akabinde ortaya çıkması hemen hemen garanti bir yukarı hareketi hisseden çıkış fırsatı olarak değerlendirmekte ve buradaki yatırımı özel banka hisseleri ile trampa etmekte fayda olabilir.

8. Pegasus hissesi bana çok kazandırdı çünkü korona yüzünden öyle bir satış yedi ki 70 tl den 23 tl ye bir kaç haftada iniverdi ve böylece müthiş bir alım fırsatı sundu. Gelgelelim Pegasus son 18 ayda 3.6 milyar tl zarar açıkladı yani her ay için 200 milyon tl zarar. Buna rağmen hisse 70 tl nin altına pek gelmiyor, gelse bile bu alım fırsatı olarak görülüp yeniden kendini yukarıya atıyor. Hisse toplanmış durumda. Ben geçen yılın son aylarında elimdeki PGSUS'ları 75 tl civarından satıp çıkmıştım ve bir daha da alıp satmadım, uzak durdum. Hem PGSUS hem de THYAO'da önümüzdeki aylarda bedelli bir sermaye artırımı ihtiyacı ortaya çıkabilir. İşte, hem bedelli riski hem de Kovit probleminin hala devam ediyor olması beni bu kağıtlardan uzak tutuyor. Gerçi THYAO bir kamu kağıdı olduğu için onu almayı düşünmem ama PGSUS takibimdedir.

Sayfa 56/95 İlkİlk ... 646545556575866 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •