GBG fonunu inceleyen ve portfoyunde tutan var mi acaba? Memnun musunuz?
Saygilar.
SM-G610F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
GBG fonunu inceleyen ve portfoyunde tutan var mi acaba? Memnun musunuz?
Saygilar.
Üstüne Gedik'ten Serdar Bey ile epey konuştuk. Yapısı gereği aktif olamıyor. 20 ülkeden birer hisse %5 taşıyor. Çok büyük bir durum olmazsa değiştirmiyorlar içeriği. Ancak neredeyse mcsi dünyayı yansıttığı için, döviz bazında düzenli getiri yapması çok olası bir fon. Bende bir miktar var.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Cevap icin tesekkurler sayin hellistheothers.
Eurobond fonlarindansa portfoyde boyle hisse fonlari bulundurmak gerekli bence.Icerigindeki hisseler de cok buyuk firmalar.Dunya tersine donmedigi surece varliklarini artiracaklardir.Bundan faydalanmak lazim.Performansini begendim acikcasi.
Gedikportfoy'un sitesinde fonun her ay performansini, icerik, dagilim vb. yayinliyorlarmis.Bu sekilde takibi de guzel.
Saygilar.
Uzun süre eurobond fonları taşıdım. Ancak sonunda vardığım sonuç şu. Stopaj vs. çıkınca eurobond fonları çok uzun vadede üç aşağı beş yukarı usdtry kadar getiriyorlar. Doların uzun vadede enflasyon kadar artacağı bilindiği için, yastığın altına dolar koyup beklemekten farkı yok. Bu yüzden benim için anlamsız hale geldi, reel getirisi olmayan fonlarda beklemek. Bu yüzden , dolar bazında uzun vadede getiri yapması muhtemel döviz değişken ve yabancı hisse fonları ile değiştirdim döviz bazlı fon sepetimi.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Öncelikle herkese merhaba. Uzun süredir bu başlığı takip ediyorum yaklaşık 1.5 ay önce fon yatırımına başladım. Burada paylaşılan bilgilerden bir çok kez faydalandım. Burada bilgi paylaşımda bulunan herkese teşekkür ederim.
Tefastaki ilk 6 eurobond fonunu inceledim. Uzun vadede (son 5 yıl) bakıldığında eurobond fonları dolara göre daha fazla kazandırmış gözüküyor.
eurobond-1.jpg
Orjinal resim linki: https://share.getcloudapp.com/qGulmR8A
Grafiği yorumlarsak doların çok hızlı artış gösterdiği bi dönemde, 2018 dolar şoku, eurobond fonları doların arttığı kadar artamamış. Dolar düşerken de dolara kıyasla çok daha az değer kaybetmişler. Örneğin 1 ay önce alınan eurobond fonları dolara karşı %3-4 arası değer kazandı. Dolar yatay gittiğinde de değer kazanmaya devam ediyorlar.
2018 yılı hariç hepsi dolardan daha çok değer kazanmış. 2018 yılında performanslarının düşük olmasının nedeni dolar şoku ve doların çok fazla artmış olması. Eurobond fonların doların bu denli hızlı artışına ayak uydurmamamış.
Eurbond fonlarının da birer karakteristiği var. İçeriklerini detaylı incelemedim ama bunu içinde bulundurdukları eurbondların vadesinin belirlediğini düşünüyorum. DBH'ı örnek alırsak dolar yükselirken çok hızlı yükselmiyor fiyatı ama dolar düştüğünde de fiyatı çok düşmüyor.
Örnek olarak 8.5 zirvesinden günümüze kadar olan dönemi inceleyelim. Dolar ~%14 kadar değer kaybederken DBH yalnızca ~%2 kadar değer kaybetmiş, dolara karşı değer kazanmış.
eurobond-2.jpg
Orjinal resim linki: https://share.getcloudapp.com/v1u4pY1X
Bir de 2018 başı ile 2018 dolar zirvesine kadar olan dönemi inceleyelim. Bu son 5 yıl içinde eurbond fonlarının en kötü performans gösterdiği aralık. Dolar zirvesi sonrası dolar düşüş trendine girdiğinde aradaki farkı yavaş yavaş kapatıyorlar.
eurobond-3.jpg
Orjinal resim linki: https://share.getcloudapp.com/4guOBl5A
Son dönemdeki verileri incelediğinizde IPV ve TPE gibi eurobondların da DBH'ın tam tersi bi karakteristiğe sahip olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Dolar artışına ve düşüşüne hızlı ayak uyduruyorlar.
Uzun vadeli özellikle pasif getirinin olduğu bir yatırım düşünüyorsanız CDS priminin yüksek olduğu dönemde eurobondun kendisini almak daha karlı olabilir.
Son düzenleme : One-X; 15-01-2021 saat: 01:23. Sebep: Resim linkleri eklendi
Yatırım tavsiyesi değildir.
eib 0.09%..
Dolar Eurobond fonlarında abd tahvilleri, cds ve kur etkisini biliyoruz.
Birde benim gördüğüm, uzun vade eurobond taşıyan fonlara yüksek giriş çıkışlar yapılması, yani fon büyüklüğünün volatil olması bence eurobond fonlarının performansını olumsuz etkiliyor. Ortalama vadesi daha kısa olanlar daha istikrarlı sanki.
Ayrıca fona giren katılımcıların büyük kısmı, fonun içeriğindeki eurobondların ortalama vadesini beklemeden çıkarsa bu durumdada performans olumsuz etkileniyor gibi. Böyle bir durumda 2. El piyasasinda satış fiyatlamalarında zararına işlemler oluyor gibi. Vade sonuna kadar beklenmediği için kupon/itfa ödemelerinden de oluyor fon.
Çokta bildiğim bir konu değil, bu konular hakkında sizler ne düşünüyorsunuz?
Yer İmleri