Sayfa 5753/7020 İlkİlk ... 475352535653570357435751575257535754575557635803585362536753 ... SonSon
Arama sonucu : 56156 madde; 46,017 - 46,024 arası.

Konu: Sanat Mozaik

1. Yunan sair Yannis Ritsos’un dogum yildonumu ( 1 Mayis 1909 )

Bazi dizeler var bastan basa siirler, bazen de ben de bilemem ne demek istediklerini.
    Hala ayakta tutar beni bu bilemedigim sey. Sen de haklisin sorarken.
    Sorma. Soyledim ya bilmedigimi. Birbirine kosuk iki isik ayni ozekten gelen. Suyun gurultusu,
    kisin, dolu oluklardan tasan ya da sulanmis bir bahcede bir gulden
    dusen su damlalarinin sesi usulca usulcacik bir ilkyaz gecesi
    hickirigi gibi bir kusun. Bilmiyorum
    nedir anlami bu sesin; ama kabul ediyorum onu.
    Acikliyorum bildigim seyleri sana. Savsaklamiyorum.
    Ama bunlar da katkida bulunurlar yasamimiza. Bakiyorum
    onun uyurken carsafi koselendiren dizine-
    Yalnizca ask degildi bu. Doruk cizgisiydi
    sevecenligin bu aci ve kokusu
    carsafin, temizligin ve ilkyazin, tamamliyordu
    o aciklanmaz olani, aradigim hala bosu bosuna,
    sana aciklamak istedigim.

" Siire, aska ve olume inaniyorum, diyor, iste bu yuzden olumsuzluge de inaniyorum.Bir dize yaziyorum, dunyayi yaziyorum; ben varim; dunya var. Bir irmak akiyor serce parmaginin ucundan. Yedi kere bu irmak gokyuzunun mavisi. Yeniden ilk gercek oluyor bu arilik, bu benim son dilegim. "

2. Fransiz ressam Louis Welden Hawkins'in olum yildonumu ( 1 Mayis 1910 )

Les orphelins, 1861

A peasant, circa 1880

3. Turk Ingiliz edebiyati profesoru, yazar, filolog ve cevirmen Mina Urgan’in dogum yildonumu ( 1 Mayis 1915 )

“ Kemalist, hem de sapina kadar Kemalist oldugumu acik secik soylemek isterim. Mustafa Kemal benimle dans etti, on bir yasinda bir cocuga insan muamelesi yaptigi icin degil; eger Mustafa Kemal olmasaydi, ben ' ben ' olamayacagim icin Kemalistim. Egitim gormus, seksenini gecmis bir kadinin bu memlekette Kemalizme inanmamasi tamamiyle anormal olurdu. O sirada kucuktum ama, tramvaylarda erkeklerin oturduklari bolumu kadinlarin oturduklari bolumden ayiran perdeyi cok iyi animsiyorum. Mustafa Kemal, o perdeyi de, kadinlari toplum yasamindan dislayan, karanlik koselere kapatan butun perdeleri de yirtti o guzel elleriyle. Kadinlarin her acidan erkeklerle esit olduklarini savundu. Iste bu yuzdendir ki, Cumhuriyet ilan edildiginde yedi sekiz yasinda olan, onun yaptigi devrimleri kendi gozleriyle goren bir kadinin Mustafa Kemal’den yana olmamasinin yolu yoktur. ”

“ I want to say loud and clear that I am a Kemalist, a Kemalist down to the root. I am a Kemalist, not because Mustafa Kemal danced with me, treating an eleven-year-old child like a grown-up; but had there been no Mustafa Kemal, I could not be myself. For an educated woman in her eighties not to believe in Kemalism in this country would be completely abnormal. In those days I was little, but I well remember the curtain on the tram that separated the men’s section from the women’s section. That curtain, and all of the curtains that kept woman outside social life, shut away in a dark corner—Mustafa Kemal tore down those curtains with his beautiful hands. He insisted that women were equal to men in every way. This is why, for a woman who was seven or eight when the Republic was declared, who saw with her own eyes the revolutions that he made, there is no way she can not be on the side of Mustafa Kemal. ”

4. Kanada dogumlu Amerikali Aktor Gwyllyn Samuel Newton " Glenn " Ford'un dogum yildonumu ( 1 Mayis 1916 )

5. Polonyali ressam Vasilij Ivanovič Denisov'un olum yildonumu ( 1 Mayis 1922 )

Pini sul fiume (Pines on the river, 1900)

Il fondo del mare ( The bottom of the sea, 1907 )

6. Amerikali roman, kisa oyku, oyun ve senaryo yazari Joseph Heller’in dogum yildonumu ( 1 Mayis 1923 )

“ Gormustu ki, ahlaksizligi erdeme, iftirayi gercege, iktidarsizligi cinsellikten kacinmaya, kibiri tevazuya, yagmayi hayirseverlige, hirsizligi onura, kufuru bilgelige, zulmu vatanseverlige, sadizmi adalete donusturmek hic zor degildi. Bunu herkes yapabilirdi; insanin kafasinin calismasi bile gerekmiyordu. Tek gereken, karaktersiz olmakti. ” Madde 22

“ It was miraculous. It was almost no trick at all, he saw, to turn vice into virtue and slander into truth, impotence into abstinence, arrogance into humility, plunder into philanthropy, thievery into honor, blasphemy into wisdom, brutality into patriotism, and sadism into justice. Anybody could do it; it required no brains at all. It merely required no character. ”

7. Italyan aktris ve yonetmen Pier Paolo Pasolini'nin ilham kaynagi Laura Betti'nin dogum yildonumu ( 1 Mayis 1927 )

8. Ingiliz ressam ( Thomas Cooper Gotch ) T.C. Gotch'in olum yildonumu ( 1 Mayis 1931 )

Sharing Fish, 1891

The Mother Enthroned, 1912 - 1919

Sayfa 5753/7020 İlkİlk ... 475352535653570357435751575257535754575557635803585362536753 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •