Originally Posted by
selka
Bir şekilde büyüyoruz ama 100,000 TL si vadeli hesapta olan birisi dahi %15 faiz ile bu enflasyonist ortamda hiçbir risk almadan yıllık %15 büyümüş oluyor...
Büyüme iyidir; ama enflasyonun olmadığı yada çok düşük olduğu yerde.. Enflasyon %12 ler de iken %11 lik büyüme reel büyüme değildir. Yada %11 büyümüş olsak dahi bu büyümeden herkes ortak pay almış olamaz...
Mesela 1,000,000 TL si olan yıllık 150,000 TL bankadan para alırken 1404 TL kazanan kişi bu büyümeden zırnık alamaz...
Sonuçta; fed faiz artırıyor ve bilanço küçültüyor. Hazırlıklı olmanız gerekirdi...
Oysa biz hata yaptık..
1. Hazırlanmadık.
(2010 yılı %4,50 olan politika faizimi korumamız gerekirdi. FED %0,25 faiz artırırken biz de CDS leri düşük tutup, siyasi kutuplaşmanın önüne geçip %0,50 faizleri artırmalıydık... O kadar.. Olacak politika faizi %8 ; ama yapamadık yada yapmadık)
2. Büyüme derdinden vazgeçip nüfusu kontrol altında tutup halkın fakirleşmesinin önüne geçilmeli idi...
Yapamadık. Bilakis 3 çocuk ve üzeri yapın denildi.. Doğru 3 çocuk iyidir ama bu şartlarda değil. Yılda 1.5 milyon üniversite mezunu genç iş bulamıyor. Devlet elini eğitimden çekimiş; ve bir çocuğun ailesine yıllık eğitim maliyeti 25,000 TL iken biz ne yapıyoruz, dünya ne yapıyor...
Kısaca; YANLIŞ.....
3. Cari açık küçültülmeli idi...
Bilakis Cari açık büyüdü...
Dediğim gibi Türkiye artık Faiz Kur sarmalına girmiştir. İster beğenin ister beğenmeyin...
Sn.Power dan ayrıldığım nokta şudur. İster USD olsun İster TL elinde nakiti olan önümüzdeki 3 yıl KRAL dır...
Bu işin içinde emtia ve gayrimenkul yoktur. Sadece Nakit vardır... Buna göre pozisyonanlar çok kazanacaktır... Ben Son 3 yıldır kendimi nakit pozisyonda pozisyonlandırdım hatta 2015 yılı Mart ayında bir gayrimenkul satışı ile nakit değerimi artırmıştım...
USD a gelince... Yüksek enflasyon her şeyi bozuyor.. Satılması gereken BIST satılmıyor, düşmesi gereken USD düşmüyor. Tuhaf ironik bir ekonomik durum pörtlüyor...
Dava bence çok önemli ama bir türlü ciddiye alınmadı. Sanki dava bitmiş karara bağlanmış gibi davranılıyor.. Oysa daha karar verilmedi...
Normal şartlarda USD 4,15 i bulurdu ama bulamadı. Duruma göre kısa vade de bulacak gibi de durmuyor...
Yer İmleri