Son abd enflasyon verisi açıklandığından beri, S&P vadelide korku var. 5 dakkalık grafikte çizgiler uzamaya başladı. Uzayan çizgiler korkuyu gösteriyor.
USD/TL ye satış gelmiş onuda yeni fark ettim. Bu sabah resmi kurumlarla işim vardı, pek kafayı toparlayamadım. Bide şu bey-pazarı reklamını görünce tepem atıyor. TV reklamları çok pahalıdır, bir maden suyu nasıl bu kadar çok reklam verir anlamıyorum. Aylardır her gün her saat ekranda. Onlarca milyon dolar vermiş olmalı.
TV Kanalına ödediği bu parayı, maden suyunun fiyatına ekleyip sizden alacak. Fiyat aynı ise kaliteden çalıp yine size geçirecek.
Tabi bu durum genel yaklaşım. Maliyeti diğer firmalardan çok düşüktür, neticede doğadan çıkarılan yada alınan bişey. Çok ucuz maliyeti sayesinde TV lere onlarca milyon USDlik reklam veriyordur. Ama böyle durum istisnadır. Birde kaslı bi kabadayı tipli adamı koymuşlar. İçin der gibi değilde içmeyin der gibi bir reklam olmuş. Sadece kadınlaramı içirmeye çalışıyorlar nedir.
Mesela balparmak bal reklamı TV lerde yıllardır var. Fiyatı en pahalı bal. kalite farkındanmı.? Hayır, TV kanalına ödediği milyonlarca doları sizden alıyor. Fark o. tabi her bal aynı kalitede değil, güvenilir bal markalarını kast ediyorum.
TV kanallarında reklamı olan ürünü, eğer aynı kalitede alternatifim varsa almam. TV kanalına reklam için ödediği onlarca milyon USD yi benden çıkaracağını bilirim.
Lütfen bilinçli tüketici olalım yaw.
Mesela hepsi-burada sitesini cuma günü şikayet ettim. Bu ikinci şikayetim. Daha önce bahsettiğim
https://www.sikayetvar.com/ sitesine şikayetimi yazdım. Bu siteye yazmak, polise, mahkemeye gitmekten daha etkili olduğunu yazmıştım.
Satın aldığım damla sulama sisteminin faturası gelmedi. Siteye yazdım kaale almadılar. sikayetvar sitesine yazdım, hepsi-burada dan hemen bugün aradılar. "ilgileneceğiz dediler."
Fatura kesmeyen satıcı, o satıştaki vergiyi cebe indirir.
Sizin ödediğiniz paranın içinde vergi de var. O vergiyi fatura kestiğinde devlete ödemesi gerekir, kesmezse ödemez. Cebinde kalır.
Satıcılar vergi ödemeyince devletin kasa dolmaz. kasa dolmayınce devlet yeni vergiler çıkarır, mevcut vergileri artırır ve satıcıların ödemediği parayı hepimizden ilave vergi ile alır.
Ne oldu.
Devlet aracılığı ile para benim cebimden çıktı, satıcının cebine girdi. Ben fakirleştim, satıcı zenginleşti.
Aracılığı devlet yaptı. Fatura kesmeyenin peşine düşüp cezalandırmak yerine, ilave vergi salarak dürüst üretenleri cezalandırdı.
Devletinde dahil olduğu soygun yöntemlerinden en yaygın olanı bu. Küçük küçük ama her gün yüz milyonlarca fatura kesilmiyor. parası vergi kaçıramayanlardan yani maaşlı kesimden ve dürüst ahlaklı esnaf, tüccar ve kurumlardan çıkıyor. Yani dürüst üreticilerden çıkıyor, ne üretirse üretsin.
Nerden girdim nerden çıktım. Yetenek meselesi. [emoji58]
Yer İmleri