Originally Posted by
abartin
Gelisen ulkelerin para birimlerinin konvertible olmasinin bu ulkelere yararlari nedir ?
Ben simdiye kadar finansal piyasalarda borsa-faiz-kur ucgeninde manipule edilmesinden baska baska bir faydasini gormedim.
Biz genellikle konuyu sadece Bist ve USDTR ekseninden bakiyoruz.
Ama her hangi bir gelisen ulkenin borsa ve kur grafigini acin hepsinin durumu birbirine benzerdir.
Hadi biz sikintiliyiz, cari acik var, dis borc var, rezervler yetersiz diyelim. Hindistan, Meksika ve Brezilya ya ne oluyor. ?
yararları çok fazla ama bunun için borsada veya dolar/tl de tabeleda gördüğün rakamlara değil daha temellere inmen lazım.. ticaretin sürdürülebilirliği, fiyat oluşumu, yatırım kararlarında hızlanma vb bir sürü avantajı var konvertible olduğunda.. tersi durumda fiyatlama mekanizması öyle yada böyle çöker.. konvertible olmadığında mesela şirketin var.. değeri ne olacak ? nasıl belirleyeceksin ??
zaten gelişmekte olan ülkelerin problemi israf, kötü yönetim, aşırı yüksek borç, ahbap çavuş ilişkileri, kurumsallıktan uzak kararlar, vesayet rejimi vb gibi unsurlar.. hepsi Türkiye de var..yani TL nin başına bir şey geliyorsa bunun sorumlusu ağırlıklı olarak iç faktörler..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Yer İmleri