Alla allaa.. eskilerdenvilyım uğramaz oldu topiğe..![]()
Mart 2015....Başcı ve Babacan yıkama yağlamadan geçerken;
Başcı'nın Erdoğan'a cevabı;İşsizlik sorununu çözmek için buna ihtiyacımız var. Merkez Bankası sadece benim görevim enflasyon ve fiyat istikrarı derse, bir defa kendi görevini anlayamamış demektir. Merkez istikrar, büyüme ve kur hareketlerini takip etmek durumundadır. Ama sen sene içinde 3-4 kere enflasyonu revize etmeye kalkarsan burada bir yerde su kaçağı var demektir. Ama sen ne yapıyorsun, Cumhurbaşkanı'na ve aleyhte konuşanlara laf yetiştiriyorsun. Yarın 'kur yine sıçradı' diyecekler, tamam da tedbiri al. Bu konuda Merkez hassas ve tedbirli olmak zorundadır. Bu işi Batıcı güçlerin verdiği kararlara göre hareket etmekle sürdüremez, faiz lobisinin verdiği talimatlarla hareket edemez. Faiz lobisi alkışlıyor diye bir karar alamazsınız.
Yukarıdaki faiz polemiklerini az çok biliyoruz..benim dikkatimi çeken reisin şu açıklaması:Başçı, Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığı ile Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından İstanbul'da düzenlenen "Türkiye'nin Başkanlığında G20 Gündemi" konferansındaki konuşmasında enflasyona değindi.
Başçı, enflasyonun düşmesinin formülünü ABD'yi örnek göstererek açıkladı.
Başçı, ABD'nin enflasyonu yüksek faizle düşürdüğüne işaret ederek şunları söyledi:
Tarihe baktığınızda her zaman enflasyon problemine karşı uygulanabilir bir çözüm vardır. Çoğu insan bunu unutuyor ama ABD'de enflasyon 1970'li yıllarda petrol fiyatlarından dolayı çift haneye çıkmıştı ve bunun bir çözümü vardı. Çözümü hızlı ivedi bir şekilde parasal sıkılaştırmaya gitmekti. Paul Volcker bunu yaptı.
Para arzını sıkılaştırarak bankalararası gecelik faizi yeterli yüksek seviyeye çekti ve bu sayede enflasyon beklentisi ve enflasyonun kendisi hızlı bir şekilde sadece bir sene içinde düştü. Çarpıcı sonuçlar yaşandı. Uzun vadede bunun ABD ekonomisine ve küresel ekonomiye faydaları oldu.
''Yarın 'kur yine sıçradı' diyecekler, tamam da tedbiri al.''
Bir süre sonra rüzgar tersten esti diyelim..Malum sebeplerden MB'sının faiz arttıramadığını düşünelim..eee yeterli dolar rezervide yok, müdahele etsin..MB ne yapacak..nasıl tedbir alacak..bilgisi olan var mı?
Kur tavana vurduğunda Reis'in ''tedbirini alsaydın'' diyeceği kesin..daha öncede döviz arttığında böyle bir cümle sarfetmişti, hatırlıyorum..ama faizsizinden tedbir ha..
Eeee MB başkanın koltuğu sıcacık olmalı ki insan bu tür durumlarda bile oturabilsin, ne diyelim..![]()
Adnan hoca bize diyor....
![]()
tekrar yazıyorum faizde artış beklemiyorum tam tersi -100 puan düşüş bekliyorum süpriz sabit kalması olur![]()
3,80 in görülmeside imkansız orayı herkes bekliyor o yüzden görülmez![]()
Yer İmleri