Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.
ya bu kaynaktan vazgeçerler mi adamlar ? (işsizlik + BES)
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Evet ben de aynı şeyi söylemeye çalışıyorum. İşsizlik parası fonunda devlet 200 milyar TL'nin üzerinde para topladı. Bunu nasıl topladı firmalara zorunluluk getirerek uyguladı. Öte yandan vatandaşa getirdiği tasarruf zorunluluğu ile ancak zorla 40-50 milyar TL toplayabildi. O da vatandaşın kendi hesabında kalmak şartıyla (BES).
İşsizlik işçi payı ve gelir vergisi gibi kalemler çalışanın beyanname ile vereceği vergilere dönüşse idi bu parayı toplayabilir miydi?
Devletin firmalara 150 milyar TL'nin üzerinde KDV borcu var. Bu nasıl birikti? Benzer bir zorunlluluk ile.
Devlet yolabileceği kazı kümesten dışarı çıkartmaz.
O nedenle beyanname ile bildirimi sadece sınırlı ve varlıklı bir kesim için uygular. Yine çok sayıda çalışanı da bu tür aracıların üzerinden onların verecekleri beyanname ile garanti altına alır.
Sistem bizler için kötü. (Hem işveren hem de ücretliler açısından) . Ancak devlet için çok avantajlı.
O nedenle bu sistem böyle devam edecektir diye düşünüyorum.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
ve de yediriyor...bu düzen de böyle gidiyor...
normal şartlarda bir sağlık poliçesinin fiyatı vardır.. atıyorum yıllık 2000 tl..
şimdi asgari ücretli bunu yaklaşık öderken (sgk sağlık kesintisi), mesela 20 bin brüt alan adam 2000 tl den çok daha fazla ödüyor zorunlu sgk sisteminde.. belki 5-10 kat fazla saglık sigortası ödüyor..
yani vergi haricinde ayrıca bir vergi daha ödemiş oluyor.. aynı şey işşizlik fonunda da geçerli.. orada da belirlenmiş bir fiyat yerine ücretin belli bir yüzdesi alınıyor..
bu iki durum mesela vergide adaletsizliği beraberinde getiriyor..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
TR 2 yıllık tahvil 13,70 14,16 -3,25 13,70 13,70
TR 5 yıllık tahvil 13,78 14,61 -5,68 13,78 13,78
TR 10 yıllık tahvil 13,61 14,29 -4,76 13,90 13,61
Yer İmleri