SİLVER-CAN SORU/CEVAP KÖŞESİ
SORU:
-Abi, şirketlerin temettü vermesini siz sevmiyorsunuz anlaşılan.
CEVAP:
-Sn.Kitapçının dediği gibi, doğada her şeyin bir ölçüsü vardır. Yatırımcıya şirin gözükmek için yapılacak zamansız bir temettü dağıtımı şirketi yıllarca geriye götürecektir. Geçmişte bunun örneklerini defalarca gördük. Ne şirketler battı gitti, sırf yanlış strateji ile borçlanmalarından dolayı. Bir gün şirket bu borçlarını çeviremiyor, ardından bunları yapılandıramıyor ve daha sonrasında Allah korusun konkordato ve ardından iflas süreci başlıyor.
SORU:
-Abi, o zaman şirketler hiç bir zaman temettü dağıtmamalı öyle mi.
CEVAP:
-Hayır elbette dağıtmalı, fakat temettü dağıtacak şirketin özellikle finansal borcu olmamalı veya yok denecek kadar az olmalı. Şirketin dünya kadar borcu var, üzerine kar dağıtıyor. Yok böyle bir dünya, sonrasında sıkıntısını yatırımcı çekiyor. Dikkat ettiniz mi son zamanlarda şirketler dönemler itibariyle her dönem birbirini destekleyen istikrarlı bilançolar gönderemiyor. Sebebi finansal borçların ağırlığı. Kazandıklarını bankalara harcıyorlar. Yıllık bazda bir bakın finansal borç kalemlerine ve harcamalarına, korkunç rakamları buluyor. Kar dağıtsınlar, dağıtmasın demiyoruz, fakat borç içinde yüzerken değil. Güzel ve aydınlık günlerde yatırımcılarına temettüyü paylaşsınlar, körü körüne değil. Halen bu söylediklerimize yatırımcının kafası basmıyorsa diyecek bir söz bulamıyorum. Ülkemizdeki tüm fabrikalar ve işletmeler hepimizin ve bizlerin geleceği. Bunlar G.S.M.H. (gayri safi milli hasıla) ve milli servet. Konuya objektif bakmak ve rasyonel düşünmek lazım.
" Bir avuç toprak, biraz da suyum ben.. Neyimle övüneyim, işte buyum ben..'' Yunus Emre
Yer İmleri