Bakın a dan z ye maliyetler düşmekte.200 lira olan 5 litre yağı bile kaktırdılar millete aylar önce.şu an 160-170 lira.süt ürünlerine bakıyorum %20-30 indirimli fiyatlar var büyük marketlerde.aynı marka laktozsuz süt x markette 23 lira, y markette 17 lira.
Zam yapmak çözüm değil.
Misal pazara sabah 10 da gidiyorsunuz domates 20 lira.hemde seçtirmiyor, tezgahın arkasında ki dandik malı dayıyor size.akşam 5 te gidiyorsunuz hem 10-12 liraya alıyorsunuz hemde adamın son kalan teşhirdeki düzgün malını alıyorsunuz.kısacası alışverişte iğneden ipliğe ne alırsanız alın akıllı olmalısınız.şimdi kış ortası gidip çocuğa kendinize mont alacaksanız vazelinde götürmelisiniz yanınızda.kimse o montu 2000 e satana laf söylememeli.
Aylarca esnaf 500 kişiye mal satıp para kazanmaktansa aynı malı daha az olarak 100 kişiye satarak aynı ciroyu yapma peşindeydi.
Fakat bugünkü gelinen durumda yerlilerin tüketimi inanılmaz düştü.herkes faturalara kiraya;zorunlu giderlere çalışır oldu.böyle olunca da tüketimde ki fiyat düşüşleri başlamış oldu ve hammadde indirimleride ufaktan yansımaya başladı.koskoca kartonsan 18-19 liralardan 13-14 liralara indirdi malın tonunu.gün gelir o esnaf elinde ki malı sırf o ayı kurtarmak için maliyetine bile verecek hale gelebilir.bu da zincirleme olarak enflasyonu aşağı çeker.
Misal kendi sektörümde 3 ay önce 8 liraya verdiğim baklava kutusunu bugün 4.5 lira yazdığım müşteriler var.ama kime? Teslimatta nakit ödeyen adama.1ay bile vade girse işin içine sektörümde fiyatlar uçuyor.
Hani derlerya birşeye zam gelince almayın , boykot edelim fiyatlar düşsün vs.şu an vatandaş istemeden bunu yapıyor, alamıyor çünkü.alamayınca fiyatlarda ki köpüğün gitmesi gayet normal.
Sadece dikkatimi çeken gençlere hitap eden sektörlerin ( başta cafeler ) inanılmaz boyutta ki fiyatlara rağmen full olması.bugün latteyi a sınıfı yapsanız maliyeti 8-10 lira.adamlar 50 ye satıyor..
Düzgün soğan hem markette hem pazarda malesef 12.5 bu sene eylülde 7 tl ye çok diye düşünüp.ilk kez çuvalla almadım şimdi taksitli 12.5 den alıyorum. Bence senin algında yanılman var aslında domates 50 yı bulur dedikleri ve 50 olmadığı için ucuz geliyor. Oysa aynı domates geçen sene 8 ila 10 arasında idi şimdi 15 ila 20 ucuz geyor. Nar geçen sene 4 ila 5 di bu sene 7 den başladı 15 e kadar vardı. Pazarda en ucuz şey 14 tl olan muz. Geçen sene 5 tl lik elmalar bile 10 dan başlıyor 7 ye aldığım düzgün portakal 15 mandalina 20 . Ispanağın kilosu 15 e kadar dayanmış şu anda tam mevsimi ve geçen sene 5 ila 6 arası idi. Dere otu maydoanızları yazdan fikslediler 4 tl ye oysa geçen sene 1.5 tl yi geçmezdi. Turplar 10 tl bu kışın sıonu 4 e 5 e alıdım. Sadece algıyla oynadılar. 40 tl 50 tl olacak dedikleri malları 20 ye görünce ucuz geliyor.r
bir halt olacağı yok.
Aydın'da semt pazarına girdim.
Kereviz tane 10 tl.( sadece Aydin'da tane ile satılır gibi)
Enginar canaksiz 10 tl.( Canak subat sonrası yaprak olarak Aydin'da satılır)
Karnabahar tane büyüklüğüne göre 8-13 tl.(Aydin'da kilo ile satilmaz)
Ispanak 10 tl
Domates 10 tl.
Soğan,patates ufak boya yaki5 tl.
Kivi 10-15 tl.
Kirmantin mandalina 10 tl.
Portakal 10 tl gördüm.
Elma 10-15 tl
Roka,dere otu,maydanoz bağı 2,5 tl. Bağ Ankara'da satilana göre yaklaşık 1 kata yakın büyük.
Sarımsak kilo 20 tl aldım.
Turp,Havuç 6-7 tl.
Yerli muz 15-17 tl.
Pırasa 10 tl ortalama.
Lahana tane ile satılıyor. Fiyat sormadım.
Brokoli 10 tl
.
Kısaca ı sebzeler 10 tl.civari.
Yer İmleri