Sizin böyle bir fikriniz olduğunu ima etmek istemek istememiştim Sn.Yatır'ın Tavsiyesi. Sadece tüm hisseler için geçerli olabilecek bu durumu Kron özelinde değerlendirebilmemizi sağladınız. Hepimiz borsamızda hiçbir durumun imkansız olmadığını geçmişte birçok defa tecrübe etmişizdir.
Kron özelinde borsa üzerinde (son dönemdeki olaylar diyeceğim ama aile içi hisse satışının bende, bu planlamaların yıllar öncesinden ve yıllar boyunca yapıldığı izlenimi oluşturduğunu belirtmeliyim.) yapılan planlamalar ve harcanan gayret, şu an ürün mühendisliğinin önüne geçmiş durumda.
Takasların durumuna da genel anlamda bakarsak, hep aynı aracı kurumları görmekteyiz. Patron Ünlü Menkul üzerinden 570.000 adet hisse devri gerçekleştirdi. Ancak, yıllardır 1 milyonun üzerindeki sabit Gedik Yatırım takası 150.000'lere düştü. Yatırım Fonları takası oluştu bir anda.
Bu hisse devriyle, Sn.Lütfi Yenel'in yıllardır bahsettiği ve davet ettiği kurumsal yatırımcılar oyuna girmiş oldu. Ve bu satış piyasadan değil patronun kendi hisselerinden yapıldı. Ve hisseye derünlik kazandırılmış oldu!!! Geçen yıl komik bir şekilde biz yatırımcılara müjde diye sunulmuştu bu durum. Patronun kendi hissesini satması biz yatırımcılara nasıl müjde oldu ben anlayamadım.
Patronun kızının ciddi miktarda hisse satın alması, ilginç bir şekilde, hisse fiyatının 79'dan 32'ye düşmesi/düşürülmesi ve iki yıl boyunca bu rakamlarda sürünmesi ile hisse fiyatının bir anda 130'a kadar çıkması arasında gerçekleşti. İki yıl boyunca gelmeyen KAP haberleri ve Gartner değerlendirmeleri, bu satış sonrasında bir anda hızlandı ve sonrasında bir anda yeniden kesildi. Ve bu gelişmeler Netaş (ZTE) gibi bir deve karşı gerçekleştirilebildi ki istendiğinde ve tenezzül edildiğinde KY'a karşı neler yapılmaz? Ben hissemi satmıyorum desek ne olur, SPK'nın bu yönde düzenlemeleri var. Son 3 aylık ya da 6 aylık ortalamalara göre belirleniyordu hisse fiyatı yanlış hatırlamıyorsam. Sahi Kron'un bu ortalamaları kaç???
Takaslara yeniden bakalım. Yatırım Fonları'na 570.000 lot gitti ama Yatırım Fonları 1.300.000 oldu. Yani Ünlü Menkul haricinde son dönemde işlem gerçekleştiren başrol aracı kurumlarının da işin içinde olduğu şeklinde yorumlanabilir bu durum. Ve standart ve kolay bir şekilde bu hisse devri gerçekleştirilebilecekken, adeta karmaşıklaştırılmaya çalışıldı. Ondan al buna devret, ondan sat buna aktar. 3-4 gün Ak Yatırım, 3-4 gün İş Yatırım, sonra bir diğeri. Yıllar önce 3-20 yükselişinde Yatırım Finans hergün deli gibi mal alır, akşamına Citybank'a devrederdi. Şimdi iş daha da karmaşık malesef.
Patron "Bu fiyattan hisse mi alınır?" dediğimiz fiyattan hisse alıyor, sonra hisse daha da düşüp sonrasında yeniden yükseliyor, bu hisse niye bu kadar düştü diye merak ederken aile fertlerine bir devir gerçekleşiyor, sonra hisse bir anda yükselmeye başlıyor, (olayı ne kadar etik dışı bulsak da) bu devirle hissenin önü açıldı, nihayet yükseliyor derken (ve iyi de bir yılsonu bilançosu beklerken) bir anda patron kurumsal yatırımcılara ciddi miktarda hisse satıyor (bu anda akıllara patronun yıllardır artan sıklıkla "Kurumsal yatırımcılara yaptığı davetler" ile "Ortaklık ve satın alma müjdesi" geliyor akıllara ve aslında bunun yıllar öncesinden planlanan bir durum olup olmadığı şüphesi oluşuyor akıllarda), sonrası.... Sonrası ise belirsiz.
Şimdi; İş'in bir kısmı, Ak Yatırım, Yatırım Finansman, Yapı Kredi, Gedik, Ünlü, Yatırım Fonları gibi aracı kurumların toplam lotlarıyla, piyasadaki toplam lotu kıyaslarsak halka açıklık tahmin ettiğimiz oranda mıdır? Arka taraftan bu al/sat/devirleri yapan kişi/gruplar aslında tek merkezden işlem yapıyor olabilirler mi? Bir gecede milyon lotların basit bir virman işlemiyle el değiştirdiği (bu gerçek bir el değiştirmeyse) bir ortamda görünen halka açıklık oranına inanmak ne kadar doğru bir davranış olur?
Olur olmaz diyemem tabi. Kimseyi de etkilemek istemem. Ama kendimi "Sırada ne var acaba" demekten de alıkoyamıyorum. Şirket, bu hisse devir faaliyetleri esnasında gösterdiği zeka, planlama yeteneği, enerji ve gayreti ürün geliştirmeye harcasaydı şu an nerelerde oldu, hisse fiyatı da ne kadar olurdu acaba diye düşünüp hayıflanıyorum.
Yer İmleri