Su 6.70'de de amma kastirdi.
![]()
Su 6.70'de de amma kastirdi.
![]()
OFAC mevzusunun 1'den fazla perspektifi var, bunları tek bir tabloda toplamak mümkün değil. Özetlersem; OFAC'tan olası bir mali ceza kapsamında bankanın piyasa değerinde 1.5 milyar dolarlık bir iskonto söz konusu. Bu da hisse başına (6x1.5) : 1.25=7 tl ye tekabül ediyor. Bu durum diğer banka kağıtlarını da etkileyip onların hisselerinin de derin bir iskonto ile işlem görmelerine neden oluyor (BİST'te banka kağıtları sürü halinde hareket eder ve birbirlerinden etkilenir). TR 2008 küresel krizinde yıllık GSMH'nın %15 daralması gibi devasa bir depresyonla boğuşurken bile HALKB en düşük seviyeye indiğinde defter değerinin %93'ünden işlem görüyordu, bunun daha altını görmedi. Şu anda hisse 2018 sonu itibariyle ulaşılacak DD'nin %27'sinden işlem görmektedir ve 2008 ile kıyaslandığında arada devasa bir iskontonun olduğu görülüyor. Bu iskonto kısmen mevcut krizden kısmen de OFAC mevzusundan kaynaklanıyor. Mevcut krizi 2008 ile kıyaslarsak TR için daha şiddetli bir krizle karşı karşıya olunduğunu görüyoruz. Demek ki OFAC mevzusu olmasaydı hisse DD'nin %50 ila %70'i arasından işlem görecekti, hadi ortalamayı alıp buna %60 diyelim ki hisse başına 14 tl ye tekabül ediyor. Bu hesap da hissedeki OFAC iskontosunun 7 tl civarında olduğunun ispatıdır.
27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.
27.80 maliyetli YKBNK leri 3 ay 10 gün sonra %14 net kar ile 31.70 ten satıp ful nakde döndüm.
Bugünkü Financial Times'da çok önemli bir haber vardı. Çin MB'sının dün yaptığı RRR (rezerv rasyosu) indirimi yüzünden 750 milyar Çin Yeni (109 milyar dolar) gibi bir likidite pompalandı Çin piyasasına. Bu ekstra likiditenin önemli bir kısmının TR ve Brezilya piyasalarına akacağını yazıyordu.
millet "mal" mı?
şimdi topyekün mücadele diye zırvalamışlar.zaten bir aydır karşılıklı çalışıyorlarmış...
marketlerin ortak hareket ettiği hepimizin malumu, şimdi %10 sembolik indirim yapacaklar 10 ekimde ve bu 20 eylülde biliniyor. ne yaparlar sizce??? tabii ki fazladan bir %10-15 yapıştırısın fiyata sonra dostlar pazarda görsün...
yalan mı 40 yıldır her sezon açılışından önce her firma fiyatı arttırıp sonra %50-60 indirim diye pazarlama yapmıyor mu??
alın örnek süt fiyatları artmadı son 1 aydır.ama raflardaki peynir fiyatları %20-25 arttı??? yani sütten başka bişeyle yapılıyorsa açıklasınlar bilelim değil mişimdi %10 indirdik diyecekler biz de yiyeceğiz öyle mi???
ya tamam duyar gibi oldum vatandaş yer dediğinizi de onlara zaten bir şey yapmaya gerek yok bunu iktidarda biliyor amaç bizim gibilere tiyatro değil mi zaten???
tekrar diyorum millet "mal" mı parlak ceketli![]()
biliyorsunuz ya işte yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir falan...filan...
42.2 tl ye çıkmış olan KLNMA şu anda aktiflerinin tam 2 katından işlem görüyor. Bu rasyoyu HALKB'ye uygularsak, bankanın piyasa değeri 800 milyar tl olurdu, hisse fiyatı da 800 : 1.25 = 640 tl olurdu. Bırakın 640 tl yi hisse 7 tl bile olamıyor, bugün 6.58 den kapattı. Bunun adı çılgınlıktır. Spektrumun bir tarafında KLNMA gibi aktiflerinin %200'ünden işlem gören bir banka kağıdı var, öteki tarafta da HALKB gibi aktiflerinin sadece %2'sinden işlem gören başka bir banka kağıdı var. Aradaki fark 100 kattır.
Tabii KLNMA'nın halka açıklık oranı sadece %0.92 ve tedavülde sadece 4.6 milyon lot hisse var. Çarpıklığın ana nedeni olarak bu durum gösteriliyor. Ancak bu kadar gerçeklerden kopuk bir fiyatın oluşmasının ana nedeni bu olamaz çünkü 1 e 100 gibi devasa bir farktan bahsediyoruz.
KLNMA'nin özsermayesi 1 milyar tl nin biraz üzerinde olmasına rağmen şu anda piyasa değeri 21 milyar tl dir.
HALKB'nin özsermayesi 30 milyar tl ye yakın olmasına rağmen şu anda piyasa değeri 8 milyar tl dir.
İşte böylesine inanılmaz bir çarpıklığın ortaya çıktığı ortama "borsa" deniyor.
KLNMA'nın ana hissedarı %99.08 hisse payı ile Hazinedir. Hisse fiyatı 42 tl ye çıkmışken Hazinenin bu fiyatlardan hisse arzı yapmasında büyük yarar var kendi açısından, böyle yaparak mevcut çarpıklığı kendi avantajına çevirebilir. Halka açıklık oranını ilk etapta %0.92'den %25'e çıkartıp tedavüle çıkan hisseleri açık piyasada tahtada boşaltsınlar, tabii tahta göçer bu satışlarla ama 42 den öyle 4 tl ye langırt diye de inmez. Ortalama 10 tl den satsalar bile müthiş kârlı bir iş olurdu. Mevcut konjonktürde bir kaç tl ancak edecek bir hisseyi 42 tl ye pompalayanlara bravo demek düşer bize.
Yer İmleri