Elektrikte, kamu zararıyla “ucuz” elektrik uygulaması başladı. Devletin sahip olduğu büyük santralleri işleten Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ), piyasadan kilovatsaatini ortalama 2,5 TL'den aldığı elektriği, düşük bir bedelle (1 TL 10 kuruş dolayında) şehir içi elektrik dağıtım şirketlerine (kısa adı GTŞ olan görevli tedarik şirketlerine) satmaya başladı.
Hazine, bir devlet şirketi olan EÜAŞ'a, 40 milyar TL kaynak aktardı. EÜAŞ, yıl sonuna kadar piyasadan toplam 21 milyar kilovatsaat elektrik alacak. EÜAŞ, piyasadan kilovatsaatini (şu günlerde) ortalama 2,5 TL'den aldığı elektriği, düşük bir bedelle (1 TL 10 kuruş dolayında) şehir içi elektrik dağıtım şirketlerine (GTŞ'lere) satmaya başladı. Böylece, GTŞ'ler finansman yönünden desteklenmiş olacak.
Sektör kaynakları, EÜAŞ'ın yıl sonuna dek 40-50 milyar TL zarar etmesine neden olacak uygulamanın, elektrikte gündeme gelen zammın önünü kesmeyi hedeflediğini söyledi. Kaynaklar, “EÜAŞ, anlaşma yaptığı dağıtım şirketlerine bu kapsamda günlük belli bir miktar (aylık 4-5 milyar kilovatsaat) elektrik vermeye başladı. Uygulama, yıl sonuna dek devam edecek” dedi.
Yer İmleri