Originally Posted by
JoNaThAn
Çünkü şirketin gelirlerinin %75 civarı direkt dolar, geri kalan %25 civarı euro. Dolar bazlı hedefleri ve rakamları şirket kendisi söylüyor zaten. TL olarak bakmıyorlar. O nedenle, Kordsa'nın gelecek yıllardaki cirosunu tahmin etmeye çalışırken, dolardan bağımsız bir tahmin yürütemeyiz. Çünkü cirosu dolarla olacak ve sonrasında tl'ye endekslenecek.
Burada da otomatikman şu tür sıkıntılar veya avantajlar ortaya çıkıyor.. Birincisi, şirketlerin usd bazlı büyümesi çok hızlı değildir. Diğer yandan, Kordsa'nın avantajı, içinde bulunduğu sektörün dolar bazlı hızlı büyüyor olması. Bunun yanında, inorganik büyüme de gerçekleştiriyor; yani doğrudan faaliyette olan bir şirketi alıyor ve hazır ciro söz konusu. Fakat tüm bunlar dahilinde hedef, mevcut Kordsa'nın yanına bir Kordsa daha koymak. Önceki Kordsa'nın cirosu + yeni alınan şirketlerin cirosu toplamda, pandemi öncesi 1 milyar usd'ye yaklaştı. Bu alınan şirketler büyütülüyor. Bununla beraber başka şirketler de satın alınacak. Bizim ele aldığımız perspektif uzun vadeli. 2028 diyelim. Bu tarihe kadar şirket hem organik, hem de inorganik büyümelerle cirosunu 2 milyar - 2.5 milyar usd aralığına çıkaracaktır. Bu tamam.
Bizim tahta bazlı hedef fiyat belirleme sürecimiz ise bu noktada başlıyor. Mesela, o tarihte dolar kaç tl olacak? Farazi konuşuyorum, 1 tl olursa, Kordsa'nın cirosu, iki kattan fazla büyümesine rağmen bugünküyle aynı kalacak, sadece 5 milyar tl civarında olacaktır. Ama.. 8-10 yıl sonraki dolar kuru, bugünkü kurun 5-10 katı olursa... (Ama bu hesaba girmeden önce Tr'de geçmiş yıllarda dolar nereden nereye gelmiş, ona da bakmalı, o zaman her şey daha net olacaktır.) İşte o zaman biz tl olarak çok farklı bir tahta fiyatından konuşuruz. Ha tabii, enflasyona karşı eriyecek belli oranda bu kazancımız. Ama sonuç olarak bir yükseliş söz konusu olacak. O nedenle, dolar kuru önemli. 2.5 milyar usd ciron varsa, dolar 8 liraysa, ona göre tl bazlı ciro ve kar açıklarsın. Dolar 50 liraysa, ona göre tl bazlı ciro ve kar açıklarsın. Tahta fiyatın da ona göre değişir.
Uzun lafın kısası, Kordsa'nın tl ile satışı yok. O nedenle, tl ile bakılamaz. Hatta tl'nin değer kazanması bize yaramaz. Elbette, ben bütün tl bazlı değer kazanımlarının, devletimizin çok uzun vadeli politikalarına bakarak geçici olduğunu biliyor, pek de görünmeyecek şekilde sırıtıyorum.
Yer İmleri