Sayfa 625/702 İlkİlk ... 125525575615623624625626627635675 ... SonSon
Arama sonucu : 5612 madde; 4,993 - 5,000 arası.

Konu: HEKTS - Hektaş Ticaret

1. Bir zamanlar benim de inandığım, ama Türkiye şartlarında aslında hiç bir geçerliliği olmayan bir aforizmaya hemen hemen hepimiz kendimizi kaptırmış durumdayız. O da "Hissesini almış olduğum firmaya ortak oldum" aforizması.
    Oysa Türkiye şartlarında bu tamamen bir yanılsamadan ibaret. Ortak olmanın özellikleri nedir? Şirketin aldığı kararlarda eşit söz hakkın olur. Böyle bir şey mümkün mü? değil. Birincisi firmalar yönetim çoğunluğu kendinde kalacak şekilde halka arz oluyor, siz ne kadar beğenmeseniz de alınan karara karşı bir şey elinizden gelmiyor. İkincisi şirket % 51'den fazla kısmı halka arz etmiş olsa dahi imtiyazlı hisse sahibi olarak kalıyor, kendi payı % 1 olsa bile yine tek başına karar alabiliyor. Yine buna karşı yapabilecek hiç bir şey olmuyor. Hatta itiraz etmeye kalksanız bile kelimenin tam anlamıyla iplemiyor. (En son Ereğlinin genel kurulunda itiraz etmek derdini anlatmak isteyenleri divan başkanı mı nedir azarlayıp bir dövmediği kalmıştı).
    Bence borsa istanbulda Türkiye'deki olay nedir; hisse ticaretidir. Ortaklık hikayedir. Hisseyi alırsınız kâr ettiğinize inanırsanız zamanı gelince karar verip satarsınız. Şahsi düşüncem olaya böyle bakmak gerekir.

2. 2016 yılında OYAK'ta Yönetim Değişikliği gerçekleşmiştir.

Bu yeni dönemde Hektaş Genel Müdürlüğüne Levent Ortakçıer getirilmiştir.

Levent Ortakçıer'le birlikte Hektaşta aynı anda birçok yatırım hamlesi başlatılmıştır.

Ancak bu yatırım hamleleri için ciddi bir planlama yapılmamış olması nedeniyle ortaya önemli bir kaynak sıkıntısı çıkmıştır.

Şirket bu kaynak ihtiyacını karşılamak üzere 2019-2022 arasında 3 defa bedelli sermaye artırımına gitmiştir.

Bu bedelli sermaye artırımlarının o günkü kurlar üzerinden toplam büyüklüğü 145 milyon dolardır.

Şirket bu plansız yatırım hamleleri nedeniyle bedelli sermaye artırımlarına rağmen ciddi bir borç yükü ile karşı karşıya kalmıştır.

Bu devasa borç nedeniyle 2023 yılı Haziran ayından itibaren faizlerdeki artış sonucu şirket çok büyük bir finansman sıkıntısına girmiştir.

Artan borçlarını çeviremeyen şirket 2023 yılı sonlarına doğru 2,25 milyarlık varlık satışı ile bir kısım borçlarını karşılamaya, ayakta durmaya çalışmıştır.

2024 Birinci Çeyrek Bilançosu ile bu işin böyle devam edemeyeceği görüldüğü için şirket 1 Temmuz 2024 tarihinde % 233 bedelli sermaye artırımı yapma kararı almıştır.

Bu sermaye artışı ile şirketin kasasına 5,9 milyar TL gireceği hesaplanmıştır.

Şirket Yönetsel Hataları sonucu bu sıkıntıları yaşarken borsadaki küçük yatırımcısını da çok üzmüştür.

Bilgi akışı yok denecek seviyededir.

Yatırımcı en ufak bir bilgi kırıntısını bile arar noktaya gelmiştir.

Büyük umutsuzluk yaşamaktadır.

Umutsuzluğu aynı zamanda OYAK üyeleri de yaşamaktadır. Ancak tepkileri çok cılız kalmaktadır.

Şirketin 2024 Birinci Çeyrek Bilançosundan Deniz Yatırımın vurguladığı önemli noktalar aşağıdadır;

Şirketin 2023 yılı bilançosuna Enflasyon Muhasebesi uygulanması ve satılan varlıklardan elde edilen gelirlerin kullanılması sonucu Mart 2024 sonu itibarıyla NET BORC RAKAMI 8.767 milyon TL'ye inmiştir (2023 sonu itibarıyla 10.175 milyon TL).

Uygulanan Enflasyon Muhasebesi sayesinde şirket 2024 Birinci Çeyrek Finansallarında Kazanç/Kayıp kalemi altında görülen 1.304 milyon TL olumlu etki sağlamıştır.

Ancak şirketin satışları 2024 yılı Birinci Çeyreğinde 2023 yılının aynı dönemine göre % 48 oranında azalarak 1.291 milyon TL olmuştur.

Şirket 2024 Birinci Çeyreğinde 1.291 milyon TL gelir, eksi 72 milyon TL FAVÖK ve 269 milyon TL NET ZARAR açıklamıştır.

Şirketin Borçlarının % 92'si Kısa Vadelidir.

Kaynak: https://pbs.twimg.com/media/GQf3ofPW...jpg&name=large

Görüldüğü üzere şirketin mali durumu 2023 yılı sonlarındaki varlık satışları (2,25 milyar TL) ve 2024 yılı başında uygulanan Enflasyon Muhasebesinin olumlu etkisine rağmen (1.304 milyon TL) hala sıkıntılıdır.

Şirketin hala 8,8 milyar TL Net Borcu bulunmaktadır.

Bedelli Sermaye Artırımından gelecek olan 5,9 milyar TL şirketin borçlarının tamamını olmasa da yaklaşık % 67'sini karşılayabilme durumunda olabilecektir.

Şirketin 2025 yılında Ferbis'i de halka arzından 1-2 milyar TL civarında bir gelir elde etmesi söz konusu olabilir.

Şirketin ne kadar sürede düzlüğe çıkabileceği büyük ölçüde şirket yönetiminin becerisine, yatırımların tamamlanma hızına ve ekonominin gidişatına bağlı olacak gibi gözükmektedir.

Deniz Yatırımın Raporundaki alıntılara dayanarak yapılan değerlendirmelerin yatırım tavsiyesi olmadığını, hatalı yatırım kararlarına yol açabileceğini hatırlatmak isterim.

3. tek tek alıntılamayacağım.

1- bedelli sonrası yabancı oranı artmamış tam tersi citi satışa devam etmiş, hatta oyak ta satımış.
    2- bende hekts şubattan beri yok, az miktarda eşimde kalan hisseleri de bir süre önce sattırmıştım.
    3- her yükseliş bu hisseyi satmak için fırsattır.
    4- merih demiralin cezası kalkmazsa milli takım turnuvadan çekilmelidir.

4. 5- keyfim isteyene kadar yazmaya devam edeceğim, al sat tavsiyesi değildir, beğenmeyen ignore liste ekleyebilir.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by finans_mt Yazıyı Oku
    5- keyfim isteyene kadar yazmaya devam edeceğim, al sat tavsiyesi değildir, beğenmeyen ignore liste ekleyebilir.
    Bu kadar.
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

6.  Alıntı Originally Posted by finans_mt Yazıyı Oku
    tek tek alıntılamayacağım.

1- bedelli sonrası yabancı oranı artmamış tam tersi citi satışa devam etmiş, hatta oyak ta satımış.
    2- bende hekts şubattan beri yok, az miktarda eşimde kalan hisseleri de bir süre önce sattırmıştım.
    3- her yükseliş bu hisseyi satmak için fırsattır.
    4- merih demiralin cezası kalkmazsa milli takım turnuvadan çekilmelidir.
    Elimde yok ama yaram büyük diyorsun ;)).Bol bol kafanızı s…. Diyorsun yani

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Istanbul/Montreal
    Gönderi
    36,666
     Alıntı Originally Posted by serdar2428efe Yazıyı Oku
    Elimde yok ama yaram büyük diyorsun ;)).Bol bol kafanızı s…. Diyorsun yani
    Desme sen de adamin yarasini iste.
    Inadina mi yapiyorsun?
    Benim de elimde yok, benim de yaram var cunku gec sattim.
    Konu HEKTS olunca herkesin bir yarasi vardir.
    Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY

Dudu abi senden şöyle bir post bekliyorum artık :

Hadi geçmiş olsun dibi bulduk
    Artık alçak sürünmeye devam
    Sadece hissiyat; Kesinlikle etkileme veya yatırım tavsiyesi değildir.

Sayfa 625/702 İlkİlk ... 125525575615623624625626627635675 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •