bu arada geçici açıklanmış, hepimize hayırlı olsun. bilançosu umarım böyle gelmez. enflasyon muhasebesi ters köşe yapıyor her senedi.
VUK gelir tablosu pek parlak değil. İlk çeyrekte bu tabloda enflasyon muhasebesi yapılmamış olduğu için çeyrekler arası karşılaştırma yapmak da oldukça güç. Ancak TFRS tablosu için yine de önemli ipuçları elde etmek mümkün.
Öncelikle ciro tarafında bende bir miktar hayal kırıklığı oluştu. İlk çeyrekte VUK kayıtlarında endeksleme öncesi 3,4 milyar TL ciro mevcutken, iki çeyrek sonunda endeksli olarak 6,0 milyar TL ciroya ulaşılabilmiş. Yani ikinci çeyrek endekslenmemiş ciro 2,2 milyar TL civarı kalmış. Bu tutara tabi ki ihracat da dahil. İhracat gelişiminde sıkıntı yok ancak çok büyük sıçramalar da mevcut değil. Cirodaki pay %16'lar seviyesinde. 2022 seviyelerine paralel, 2023 seviyelerinin hafif üzerinde.
İlk çeyreğe göre brüt kar marjında ciddi bir gerileme mevcut. İlk çeyrek endekslemeler yapılmamış olduğu için tam karşılaştırma yapmak mümkün değil. Genel yönetim giderlerinde çok ciddi bir artış var. Dolayısıyla faaliyet giderleri tarafından da şirket olumsuz etkilenmiş. Kur tarafındaki zayıf gelişmeler ve yüksek TL faizleri sonrasında finans tarafında da beklendiği gibi olumsuz tablo var.
Ancak zararın nedeni tek kalemde 6 ay için kaydedilmiş 1,8 milyar TL'lik parasal kayıp.
Özetlemek gerekirse İEİS verileri sonrası çok iyi bir satış performansı beklememek gerekiyordu. Ancak yine de benim beklentimin altında ve mevsimsel etkilerden fazla bir kötüleşme mevcut. Düşük ilaç zammı ve artan enflasyonist etkiler ise marjları törpülemiş. Kuvvetli seyreden TL ve yüksek TL faizleri finans dengesi tarafından ciddi bir bozulmaya sebep olmuş. Ancak tüm bu faktörlerin toplamından çok daha fazla etkili olan parasal zarar mevcut. Şirket artan enflasyon ortamında özsermayesini verimli bir şekilde değerlendirememiş diyebiliriz.
Ben bu dönemlerde nakit akışına daha çok önem veriyorum. Haftaya tablolar gelince oraları da görmüş oluruz. Şirket faaliyetlerinden düzenli bir şekilde akım sağlıyorsa, parasal zararlar da amortisman da o kadar önemli değil.
Zaten şirket 12,5 milyar TL piyasa değeri 15-16 milyar firma değeri ile işlem görüyor. Bu bozulmadan çok daha fazlası satın alınmış gibi geliyor bana.
*DEVA HOLDİNG'İN VERGİ DAİRESİNE SUNDUĞU TABLODA 2024 YILI İLK 6 AYLIK DÖNEM NET ZARARI 1.566.269.042 TL [FNC-NEWS]
Hayırlı olsun. Suçu enflasyon muhasebesine yıkarsak, ortada problemde kalmaz.
Aslında neler yapacaz neler, ahh şu enflasyon muhasebesi bir olmasa... ah ahh.
enflasyon muhasabesi en çokta ilizyonist patronlara yaradı. neyseki bizimki öyle değil..![]()
10. köyden yazıyorum.
Şu forum sayfasına artık şirket hakkındaki bilgileri yazmayı ne zaman düşünüyorsunuz acaba?Yok yükseldi,yok negatif eğri yakaladı yok şöyle yok böyle.İnsanlara bunları yazma,madem şirketin kötü olduğunu,fiyatlanmasının yetersiz olduğunu düşünüyorsun bunun nedenleri rasyonel olarak yaz insanları bilgilendir yada hiç sesini çıkarıp insanları rahatsız etme lütfen.3. bir opsiyon da var eğer o kadar rahatsızsan hisselerini satarsın olur biter.Ayrıca bunları yazdım diye bana cevap yetiştirmeyin keza kaideye almayacağım,iyi günler.
1.566.269.042 TL TL dönem zararı ancak , 1.795.580.465,48 TL enflasyon düzeltmesi zararı yazmış bu nedenle zararda. bunlar stoklar, sabit kıymetler ve özkaynaklardan doğan zararlar. faaliyetleriyle alakalı değil. bakalım dönem sonuna doğru bu zararlarda gelir efekti çıkaracak , tersine döner bu tablo.
9 köyden kovulmuş arkadaşımız 10 köyden de kovulmak için çabalıyor.
Yer İmleri