Şu dönemde, paramızı korusak başarı olarak görüyorum. Eğer seçim olana kadar olan süreyi borsada geçireceksek tek derdimiz her türlü senaryodan en az etkilenecek hisselerde kalmaktır. Depremin alt üst ettiği dengeler düzelmedi. BES fonlarının desteği ve geri alımda vergi avantajının Bist'i ne kadar ayakta tutacağı tam belirgin değil. Geçen haftaki hareket var olan durum ile uyuşmayan hızlı bir düzeltme oldu. Bazı forumlarda dile getirilen 1-2 ay sonra 1999 depreminde olduğu gibi yükseliş olacağını öngörmek, fikrimce isabetli olmayabilir. Türkiye o dönem ki şartlarda değil. Yüksek bir dış borcu var. Sürekli artan bir dış açık problemi var. Yabancı yatırım oranlarının çok azaldığı bir dönemdeyiz. Bütçe açığının devasa boyutlara çıkma riski var. Para emisyonu artmaya devam edecek. Hiper enflasyon rakamlarda görülmese bile reel olarak yaşanacak. Dış borçlanma maliyetleri çok yüksek. Büyük ihtimalle serbest piyasa diye bir ortam kalmayacak.Var olan yönetim geniş kitleleri kucaklayarak, toplumsal bir heyecan ve sinerji yaratılabilecek özelliğini çoktan kaybetti. Halkın borçluluk düzeyi geçmişe göre çok yüksek.
Velhasıl;Riskleri yüksek bir dönem yaşanıyor. Riski azaltabilecek şartlar ise, seçimlerin zamanında yapılması. Halkın güven duyacağı liyakatli ve sayısal gücü ile iktidar erki kurabilecek bir Meclisin ve yürütmenin seçilmesi.Halkın provakasyonlara karşı dingin ve irfanlı kalabilmesi. Gelen iktidarın kısa sürede tüm kurumlara liyakatli ve dürüst vatansever kadrolar atayarak kurumları dinamik hale getirmesi ve buna bağlı bir sinerji oluşturulabilirse riskler azaltılır.
Tersi durumda Bist ile ilgili olumlu öngörüm yok. İsviçre'den 50 ton altın ithalatının olması, halkın parasını sistemden çekmeye başladığının bir göstergesi olabilir. Tahminen söylüyorum elbette. Koşullar böyle bir tahmini destekliyor. 20 yıldır tasarruflarını borsada tutan biri olarak ben bile ikircikli durumdayım. Bist şirketleri bizi enflasyondan ne kadar korur. Tam emin değilim.Benim takip ettiğim dönemde Bist'te yabancı oranının bu kadar düştüğü uzun bir dönem hatırlamıyorum. Şu an Bist belli grupların çiftliği konumunda. Adam istediği gibi at koşturtuyor. Onlarla hareket eden yancılarla beraber hacim oluşturuluyor. Bu durum bazı şirketlerin işine de geliyor.Serbest fiyat oluşumu falan yok. Bu durumda beklediğin hissenin istediği kadar bilançosu düzgün olsun. Mutlak kontrol altında anlamı yok. Ülkenin bir değişime,denetime,düzenlemeye ihtiyacı vardır. Koşullar hukuki ve şeffaf şartlar altında düzenlenmeli, tekelleşme engellenmelidir. Birileri bizleri burnumuzdan halka geçirip ipini elinde tutmayı çok istiyor. Bunu vatan,millet güzellemesiyle razı olmak, büyük hata olacaktır.
Yer İmleri