Sayfa 64/343 İlkİlk ... 1454626364656674114164 ... SonSon
Arama sonucu : 2738 madde; 505 - 512 arası.

Konu: BAKAB - Bak Ambalaj

1. Arkadaşın belirttiği rakamlar şirket değeri, o rakamlardan şirkerin borçlarını düşmek lazım. 90 mn TL civarı net borcu var şirketin. 300-330 mn TL cirosu olan bir ambalaj şirketinin kabaca %15-17 FAVÖK marjından 50 mn TL civarı bir FAVÖK yapması gerekir. 8-9x FAVÖK çarpanından şirketin 400-450 mn TL şirket değeri ve borcu düşünce 310-360 mn TL sermaye değeri olması lazım. Bugünkü piyasa değerinin kabaca 2 katında olması lazım. Ama firma her sene holdinge 5 mn TL ödüyor, ne için ödediği belli değil, ortak kendine bedavadan temettü çıkarıyor, ayrıca alımlarını grup şirketlerinden yaparak da kabaca 5 mn TL falan halka açık olmayan grup şirketlerine para çıkarıyordur. Bu 10 mn TL'lik kaçak firma değerini 100 mn TL düşürüyor. Ortağın diğer küçük yatırımcı gibi karı düzgün gösterip temettü almak yerine yukarıda belirttiğim şekillerde kendine para çıkarması küçük yatırımcıyı ciddi şekilde zarara uğratıyor. 310-360 mn TL'lik şirket değeri 210-260 mn TL aralığına düşüyor böyle olunca. Ayni hikaye Banvit'te de vardı muhtemelen. Yıllar boyunca kar etmeyen şirket ne hikmetse satılacağı zaman karını düzgün göstermeye başlıyor.

2. Yabanci yatırımcı salak degil, şirketin son 2-3 yıllık karina bakarak şirketi etmeyecegi bir yüksek fiyattan satın almaz, bu uyanıklar son 2-3 yıl karini yüksek göstererek yabancıya gel gel yaparmi yapar, ama yabancı 2017 de yaklaşık 320-350 milyon TL.hasilat yapabilecek durumda olan bir firmayı nereden hangi fiyattan değerleyecegini çok iyi bilir,
    Bizimse zaten bahsettiğimiz konu bu, sektördeki yabancı alımlarına bakarak bu şirketinde ortalama 500 milyon TL.piyasa değeri olması gerekir diyoruz, 500 olmaz 450 olur ama olur, bu durumda bu fiyatlar bedava,

3. Kağıda ilgi hızla artıyor, bugün bir olay yaşadım anlatayım, iftar yemeğinde bir lokantadayız, arka masamızda bulunan 4-5 kişilik bir grupta konuşulan bir seye şahit oldum, adam Bak ambalajdan bahsediyordu, normal bir vatandaş iste, alalım diyordu yanındakilere hatta benim oğlumda duydu, baba Bak ambalaj diyorlar dedi,

Yabancı gözünde TR algısı eskısı kadar yüksek degıl bu nedenle iştahlı yabancı yatırımcı çok zor bulurlar propack I bekleyelim o bize şablon olacaktır....bayram sonuna kadar TR deyım dün Migros'a gıttık propack hazır çorba işine el atmış ...5 in altına sarkarsa biraz alım dusunuyorum ytd

5.  Alıntı Originally Posted by energizer Yazıyı Oku
    Arkadaşın belirttiği rakamlar şirket değeri, o rakamlardan şirkerin borçlarını düşmek lazım. 90 mn TL civarı net borcu var şirketin.
    Bu dediğinizi pek anlamadım. Sonuçta şirketler borçları ile birlikte satılıyor. Borçları sıfırlama karşılığında bir satış olmuyor. Tabi borçlar çok yüksek bir rakamsa satış fiyatını etkiler. Ama dediğiniz konu olması gereken özsermayeyi hesaplamak üzerine bir yorum ise ona katılırım.

Ayrıca holding harici kaçak 5 milyonun çok üzerinde. Mesela Bak-iş Yapıya geçen sene 4 milyonun üzerinde para gitmiş. O imalatı başka şirket 1-2 milyona yapar. Bak-Net'e giden paralar kabak gibi ortada. Polipak, Bareks ve Enternasyonel Gravür'e ne kadar gittiğini bilmiyoruz bile.

Mesela şirketin internet sitesinde genel kurulda sorulan sorulara verilen cevaplar yayınlandı. Euro bazında hammadde fiyatlarında 2016 da, 2015 e göre ortalama %17 düşüş var. 137 milyon tl lik da hammadde alınmış. Sadece hammaddeden gelen ekstra karın kaba bir hesapla 20 milyon tl'nın üzerinde olması lazım. Ama açıklanan kar 10 milyon tl.

Şirketin kendi verdiği hammadde fiyatları bu. Demek ki sen kaçırdığını kendin ilan ediyorsun bu rakamlarla.

6. http://ticaretgazetesi.com.tr/seda_g...-727-id2-12880

Ambalaj sektörüne yabancı ilgisi sürecek- 27.05.2017

*****Ambalaj sektöründe son 5 yılda büyük değişim yaşanıyor. Son yıllarda satın alma ve birleşme işlemlerinde azalan iştaha karşın, ambalaj sektöründe artan iç tüketim ve büyüyen perakende sektörünün etkisiyle yabancı ilgisinin yoğun bir şekilde sürdüğü görülüyor.

**** Tüketim sektöründe büyüme beklentilerine paralel yabancı ilgisinin son yıllarda arttığı ambalaj sektöründe Korozo Ambalaj'ın özel girişim sermayesi Actera Group tarafından satın alınmasının ardından, kaynaklar, Bedminster Capital'in de Propak Ambalaj'daki yüzde 80 hissesinin satışı için yetki verdiğini söylediler.

**** Kaynaklar Propak'ın satış sürecinde aralarında Avrupalı Constantia Flexibles'ın da olduğu dört alıcı grubun ilgilendiğini ve satışın yakın zamanda tamamlanmasının beklendiğini kaydetti.

**** Sektörde; Etapak Özgörkey Holding bünyesinde bulunuyor. Yüzde 85'i 340-360 milyon dolar aralığında bir rakama Actera Group'a satışı tamamlanan Korozo’nın yanı sıra, 2016'da Gözde Girişim'in GOZDE.IS dolaylı bağlı ortaklığı Farmamak Ambalaj'ın tamamı Alman Klöckner Pentaplast Group'a 46 milyon dolara satılmıştı. Yine geçen sene ambalaj sektöründeki diğer bir satın alma da Güney Afrikalı ambalaj şirketi Mondi'nin Kalenobel'in yüzde 90 hissesini 90 milyon Euro’ya satın alması oldu.

**** Sektörde son 10 yılda gerçekleşen diğer satın almalar arasında Avusturyalı Dunapack'ın Dentaş'ı, Güney Afrika şirketi Mondi'nin Tire Kutsan'ı, Constantia'nın Asaş'ı, Avustralyalı Amcor'un da Ratopak Ambalaj'ı satın alması yer almıştı.

**** Herhangi başka bir sektörde bu kadar seri bir alım görülmedi.* Türkiye'de 2016 verilerine göre sadece oluklu mukavva kağıt tüketimi 2.6 milyon ton, ambalaj satışları ise 2.02 milyon tona ulaştı. Ambalaj; tüketim ve perakendenin ayrılmaz bir parçası ve yabancı ilgisinin de bu alana ilgisinin süreceği aşikar…

**** Türkiye’de en büyük ilk dört firmanın 3’ü yabancı menşeli firmalar olduğunu görüyoruz. Ayrıca orta ölçekli orta ölçekli iki firmada yabancı şirket ortaklı olarak faaliyet gösteriyor. Bütün bu değişimin son 5 yıl içinde gerçekleştiği görülüyor. Dolayısıyla yabancılar sektörün önünün açık olduğunu görüyor ve yatırıma devam diyor.

**** En son Ocak 2017’de Dunapack, Camişâ€™in Eskişehir’deki oluklu mukavva fabrikasını satın alarak bünyesine kattı. Toplam sektörün yüzde 30’unun yabancılar tarafından temsil edildiğini söyleyebiliriz. Türkiye’nin yaşamış olduğu ekonomik ve siyasi olumsuzluklar sebebiyle durgun geçen 2016’nın ardından 2017 yılında sektörün güçlü bir büyüme kaydedeceği düşünülmekte. Öte yandan alışveriş alışkanlıklarının değişmesi ve e-ticarete artan talep sektörünün de son yıllarda gelişiminde önemli bir faktör oldu.

**** Ambalaj sektöründeki hareketliliğe karşılık, Türkiye'deki birleşme ve satın alma (M&A) işlemleri ise 2016 yılında yüzde 53 düşüş ile 7 milyar dolara geriledi. Yabancıların gerçekleştirdiği işlemler de 2.5 milyar dolar ile 2009'dan bu yana ki en düşük seviyeye indiği görülüyor.
    Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri “Yatırım Danışmanlığı” kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, Aracı Kurumlar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

2 ay kadar TR deyız baba ocağına dün geldım yarın propackın yanındaki fındıklıkta inceleme yapacagım ...ama formanın orda "Satlık fabırka" yazısı gormedım ...uzaktan alan inceleyerek tahmini piyasa degerı hesaplıdan bakalım tutturabılcem mi...yurtdışındaki algı ile mal satmakta zorlanırken yabancıya satış bence hayal ama imkansız degıl...ytd

8. Propak'ın tam cirosunu bulamadım ama ihracat rakamına bakarak 40-45 milyon euro civarında cirosu olduğunu tahmin ediyorum. 2015 yılında 26 milyon dolar ihracatı var. Bir haberde de satışlarının %60' ının ihracattan geldiğini okumuştum. Zaten sektörde de ihracat oranları o civarda.

Sektörde satış rakamları cironun yaklaşık olarak 1.5 katından oluştuğuna göre Propak da 60 milyon eurodan aşağı satılmaz.

Sayfa 64/343 İlkİlk ... 1454626364656674114164 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •