Sayfa 65/213 İlkİlk ... 1555636465666775115165 ... SonSon
Arama sonucu : 1700 madde; 513 - 520 arası.

Konu: Dowes

1. Bu soruları sizden başka cevaplayacak kimse yok Sn JonDowes, o yüzden izninizle forex piyasası ile ilgili aklıma takılanları da sorayım.

Forex aracı kurumda hesabımda 1.000 usd param olsun. 1:100 kaldıraçla eur/usd da long pozisyon açmış olduğumu kabul edelim, yani euro al-dolar sat yapmış oldum.

1) Diyelim ki poziyonumu kapattım ve 300 usd para kazandım, bu 300 usd nerden geliyor?

2) Diyelim ki 300 usd zarar ettim, benim kaybettiğim bu para kimin cebine gidiyor?

3) Bildiğim kadarı ile aracı kurumun asıl kazanç kapısı bu işlemler sırasında bankadan döviz alıp, az bir farkla bize satmak ve az bir farkla bizden geri alıp daha yüksek bir fiyattan bankaya satmak. Yani spread farkından kazanıyor olması lazım? Doğru mudur? Başka türlü para kazanma şansıda var mıdır? Hazinesi olan aracı kurumlar diye bir laf var, bu tam olarak neyi ifade eder?

Sorduğum sorularda eksik kalan kısımlar varsa sizde tamamlayabilirsiniz, kısacası forex piyasası nasıl dönüyor çözmeye çalışıyorum.

Teşekkürler...

2.  Alıntı Originally Posted by JonDowes Yazıyı Oku
    Hangi terminal, hangi ekranda? Soru çok genel. Soruyu sormanıza vesile olan kaynağı, olayı, örneği görmem gerekiyor tutarlı bir cevap verebilmem için.
    TCMB, getiri eğrisini Bllombergden alıyor. Bllomberg'de kur takası verilerini kullanarak getiri eğrisi oluşturmuş (Grafik 1.1.3) Enflasyon Raporu II Nisan

http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conne...dd7c09-lKPQxqO

Kur takası piyasası kısa vade için daha derin bu yüzden mi Bono piyasasında kısa vadede pek işlem olmuyor. Bu yüzden mi TCMB bu şekilde oluşturulan getiri eğrisini tercih ediyor ?
    İspanyolca geleceğin dili, sen geleceğin insanı ! ispanyolca

3.  Alıntı Originally Posted by inti Yazıyı Oku
    TCMB, getiri eğrisini Bllombergden alıyor. Bllomberg'de kur takası verilerini kullanarak getiri eğrisi oluşturmuş (Grafik 1.1.3) Enflasyon Raporu II Nisan

http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conne...dd7c09-lKPQxqO

Kur takası piyasası kısa vade için daha derin bu yüzden mi Bono piyasasında kısa vadede pek işlem olmuyor. Bu yüzden mi TCMB bu şekilde oluşturulan getiri eğrisini tercih ediyor ?
    Şunlardan:

Birincisi, konu: Para politikası. Bahsi geçen araçların da "para piyasası"nda olması tercih edilir. Para piyasası denince akla bankalar arası işlemler gelir. Piyasada interbank depo işlemleri yok denecek kadar az, yüksek hacim sadece swaplarda var. Bir de gösterge niteliği taşıyan ama zaman zaman realiteden kopabilen TRLiborlar var. Bono piyasası da elbette bir gösterge ancak para politikasına taban oluşturmak adına sadece bankaları içeren swapları baz almak daha doğru.

İkincisi; 1 yıldan kısa vadeli bono ve tahvillerin adedi az. Likit değiller. Faizleri gösterge olarak kullanmak zor, çünkü bu tahviller sabah akşam deli gibi trade etmiyorlar. Çoğu, portföylerde emekli olmuş yatıyor. TCMB AOFM 10 mu olmuş 12 mi olmuş çok da hızlı tepki vermiyorlar. Çünkü alım-satım az ve seyrek.
    Forum kuralları 'nı okudunuz mu?

1. Siyaset, din ve futbol konularında fanatizm,
    2. İdeolojik tartışma ve kavgalar,
    3. Sonuna YTD yapıştırıp fiyat tahmini veya hedefi göstermek,
    4. Hisse başlıklarında hisse harici konular yazmak
    5. Silinecek bu tarz yazıları alıntılamak / cevaplamak...

Kurallara AYKIRIDIR.

4.  Alıntı Originally Posted by syılmaz Yazıyı Oku
    Bu soruları sizden başka cevaplayacak kimse yok Sn JonDowes, o yüzden izninizle forex piyasası ile ilgili aklıma takılanları da sorayım.

Forex aracı kurumda hesabımda 1.000 usd param olsun. 1:100 kaldıraçla eur/usd da long pozisyon açmış olduğumu kabul edelim, yani euro al-dolar sat yapmış oldum.

1) Diyelim ki poziyonumu kapattım ve 300 usd para kazandım, bu 300 usd nerden geliyor?

2) Diyelim ki 300 usd zarar ettim, benim kaybettiğim bu para kimin cebine gidiyor?

3) Bildiğim kadarı ile aracı kurumun asıl kazanç kapısı bu işlemler sırasında bankadan döviz alıp, az bir farkla bize satmak ve az bir farkla bizden geri alıp daha yüksek bir fiyattan bankaya satmak. Yani spread farkından kazanıyor olması lazım? Doğru mudur? Başka türlü para kazanma şansıda var mıdır? Hazinesi olan aracı kurumlar diye bir laf var, bu tam olarak neyi ifade eder?

Sorduğum sorularda eksik kalan kısımlar varsa sizde tamamlayabilirsiniz, kısacası forex piyasası nasıl dönüyor çözmeye çalışıyorum.

Teşekkürler...
    1. Forex'te sadece 2 oyuncu var diyelim basit olsun. Siz eurusd aldıysanız, diğer oyuncu da satmış oluyor. Siz 300 kazandıysanız, onun teminata yatırdığı paradan 300 USD çekilip, sizin hesabınıza yatırılıyor. Bunu 50 bin kullancıya büyütürseniz: aynı anda kimi kullanıcılar zarar yazıyor kimilari kar; zarardakilerden alınan teminatlar kardaki oyuncuların hesabına aktarılıyor.

2. Üstteki maddenin tam tersi.

3. Aracı kurumların ana kazancı: kendi kote ettikleri (spreadler) makaslar. 100 işlem yapıyorsa bunun %95'inde farklı kullanıcılar zaten birbirlerinin tersi yönde işlem yapıyorlar. Biri 1,1403'den alıyor; diğeri 1,1400'den satıyor. Aradaki 0,0003 makas; aracı kurum kazancı. Kalan %5 açık pozisyonu ise, aracı kurumun hazinesi taşıyor. İsterse piyasadan kapatıyor, isterse açık tutuyor. Ancak tekil bazda her bir kullanıcının işlemlerinin tersini piyasayla yapma diye bir şey yok (bankalar da onlara makas uyguluyor; para kazanalım derken postu deldirirler). Aracı kurumlar için küçük yatırımcılar bir havuz. Havuzun içindeki oyuncular büyük oranda birbirleriyle al-sat yapmış oluyorlar. Aracı kurum denetçisi sadece suyun miktarını ayarlıyor; taşmasına veya susuz kalmasına izin vermiyor.

Aracı kurum yeterince büyükse bu şekilde. Yani "açık kalma şansı" var. Ancak sermayesi az olan ufak kurumlarda bu denetçi bile yok. Havuzun su seviyesi oynadığı anda ekran otomatik olarak piyasadan kapatıyor. Hatta işlem yapamıyorsa; kullanıcılara fiyat bile vermiyor. Çünkü "pozisyon taşıma" şansı yok, sisteme o opsiyon tanınmamış. Çünkü bu opsiyonun getireceği kar/zarar riskini emebilecek seviyede bir sermayesi yok.

Yukarıdaki anlattıklarım genel özeti. Genel mantığında çok da ıkırcıklı başka bir olayı yok.

Kurallara AYKIRIDIR.

5. Sn. JonDowes yazdıklarınızdan anladığım şu şekilde,

Aracı kurumun kendi müşterileri %95 birbirlerinin tersi pozisyonda işlem yapacakları için sıkıntı yok. Peki diyelim ki çoğunluğun aynı pozisyonda olması durumunda (mesela abd para basma kararı aldı, herkes euro/usd yi longlamak istiyor) ne olacak? Bunun için piyasadan (sanırım bankalar oluyor bu) müşterileri ile aynı yönde pozisyon açması mı gerekir?

1) Böyle ise eğer, pozisyon zarar ederse aracı kurumda zarar etmiş olacak. Müşterilerle ters yönde pozisyon açsa, müşteriler haklı çıktığında zarar edecek. Çözemedim bu işi.

2) Ve de diyelim ki piyasada da genel eğilim bir yönde, herkes euro/usd long olmak istiyor, en az açılan long kadar da short olmazsa, long olanlar (tahminleri tuttu diyelim) parasını kimden alacak?

Bir de bu konu açılmışken aklıma gelen diğer soru,

Mesela Türkiye'de usd fiyatının oluşması; şimdi olayı borsa gibi düşünsek alıcılar var, satıcılar var bunlar kademeleri dolduruyor. Sonra alış/satışta ki kademelerden işlem yapanlar fiyatı oluşturmuş oluyor ama borsa sonuçta tek bir pazar herkes alım/satım için burada ama usd öyle değil. Onlarca banka, döviz bürosu vs var. Herkes farklı farklı yerlerden alıp/satmaya kalkıyor. Tek fiyatın oluşmasını kim sağlıyor?

12 soru hakkı bitmemiştir umarım bugün, teşekkürler...

6.  Alıntı Originally Posted by syılmaz Yazıyı Oku
    Sn. JonDowes yazdıklarınızdan anladığım şu şekilde,

Aracı kurumun kendi müşterileri %95 birbirlerinin tersi pozisyonda işlem yapacakları için sıkıntı yok. Peki diyelim ki çoğunluğun aynı pozisyonda olması durumunda (mesela abd para basma kararı aldı, herkes euro/usd yi longlamak istiyor) ne olacak? Bunun için piyasadan (sanırım bankalar oluyor bu) müşterileri ile aynı yönde pozisyon açması mı gerekir?

1) Böyle ise eğer, pozisyon zarar ederse aracı kurumda zarar etmiş olacak. Müşterilerle ters yönde pozisyon açsa, müşteriler haklı çıktığında zarar edecek. Çözemedim bu işi.

2) Ve de diyelim ki piyasada da genel eğilim bir yönde, herkes euro/usd long olmak istiyor, en az açılan long kadar da short olmazsa, long olanlar (tahminleri tuttu diyelim) parasını kimden alacak?

Bir de bu konu açılmışken aklıma gelen diğer soru,

Mesela Türkiye'de usd fiyatının oluşması; şimdi olayı borsa gibi düşünsek alıcılar var, satıcılar var bunlar kademeleri dolduruyor. Sonra alış/satışta ki kademelerden işlem yapanlar fiyatı oluşturmuş oluyor ama borsa sonuçta tek bir pazar herkes alım/satım için burada ama usd öyle değil. Onlarca banka, döviz bürosu vs var. Herkes farklı farklı yerlerden alıp/satmaya kalkıyor. Tek fiyatın oluşmasını kim sağlıyor?

12 soru hakkı bitmemiştir umarım bugün, teşekkürler...
    Forex piyasası kendini olağanüstü hızla gündeme kalibre eder. Kurlar çok hızlı değişir. "Piyasadaki ufak yatırımcıların çoğunun aynı yönde olmasına karşı" onların toplamından çok daha büyük global yatırım bankaları da tersi pozisyonu alır. Başka deyişle; Türklerin çoğu parite long diye, parite oynamaz. Sadece aracı kurumun daha hızlı bir piyasadan açık kapatma ihtiyacı doğar. Aracı kurum müşterisine parite satacaksa; piyasadan da satın alması gerekir. Yani evet, havuzun net pozisyonu yüklü long ise, bunu "cover" edecek olan aracı kurum hazinesi de o kadar long olmalı.

1. Hayır. Kar/zarar müşterilerin. Aracı kurum, adı üstünde; aracı. Kar/zararı piyasayla müşteriler arasında vites kutusu göreviyle aktarıyor sadece. Vites aralıkları yeterince dar ise, iyi para kazanır.

2. Piyasada genel eğilim diye bir şey pek olamaz. Öyle bir eğilim sözde ise, anlamı yok. Gerçekte var ise, çok istekli olanlar alır, fiyat yükselir. Alıcılar doyunca, kur hareketi durur. Sonsuza kadar alım heveslisi piyasalar için (bkz: Hollanda lale soğanı balonu).

Burada şunu hiç unutmayın. Uzaydan, boşluktan, veya veresiyeden "euro alamazsınız". Bir alıcı varsa her zaman bir de satıcı vardır. Piyasa euro almaya çok istekli diye, bu kuralı bozamazsınız. Piyasada 10 milyar adet işlem varsa: 10 milyar alıcı, 10 milyar da satıcı vardır. Başka türlüsü için (bkz: İmar bankası uzaydan elde edilen tahvillerin satımı)

Dövizde tek fiyat diye bir şey elbette yok. Bahsettiğiniz tek fiyat olayı sadece organize borsalarda olur. Tezgah üstü piyasalarda; çoklu fiyat hakimdir. Bu tüm dünya dövizleri için böyle. Peki neden tek döviz fiyatı konuşuyoruz? Çünkü interbank döviz piyasasının azameti karşısında, kalan minyon piyasaların sesi çıkamaz. Deutsche gelip tek kalemde Garanti'ye 100 milyon USD satabilir. TR'deki tüm döviz büroları birleşse ve sendika başkanı seçse; onun pazarlık gücü bile bunu durdurmaya, değiştirmeye yetemez. Dünyayı bankalar yönetiyor; reel sektör bulduğu boşluklardan para kazanıyor; ücretliler de bu ikisinden dökülen kırıntıları yiyor. Fazla uzattım. Dünyada döviz fiyatı için interbank baz alınır. Interbankın hacim ve hızdaki üstünlüğüne yaklaşabilen başka bir piyasa olsaydı; o zaman farklı bir şeyler diyebilirdik. Interbank seviye için ağırlığını ortaya koyar. Kalan herkes de ortadaki bu göstergeyi kullanarak istiyorsa daha geniş bantlarla, marjlarla alıp satar. Şöyle bir reel sektör örneği de verebiliriz: BMW satın alacaksınız ama "neden BMW bayiinin / fabrikasının verdiği fiyatı baz alayım ki, başka piyasalardan alamaz mıyım fiyatı?" diyebilirsiniz... Para piyasalarında bankalar da buna yakın düzeyde "tekel" seviyesindedir.

Kurallara AYKIRIDIR.

7. Rabobank'ın #USDTRY teknik analizi:

https://drive.google.com/file/d/0B8J...ew?usp=sharing

Kurallara AYKIRIDIR.

8. Sn jondowes,

Swaplı mevduatın döviz'e etkisi olmaz yorumunuzu tam anlayamadım. Zira sanırım anlamak için bankacı gibi düşünmek lazım.

Şimdi işi basitleştirelim yurtdışını unutalım. Türkiyede 100 kişiyiz. içimizden 1 kişi swap yapmak istedi. O gün banka bu 1 kişi için 2 işlem yaptı:

1. Diğer 99 kişilik gruptan döviz talebinde bulundu. döviz talebinde bulunmadan hemen önce 99 kişilik grubun içindeki döviz talebine t1 diyelim. Banka döviz talebinde bulununca yeni talep=t1+a oldu yani arttı.

2. Aynı gün banka 46 gün sonrası için forward satış yaptı. ancak burada fiziki bir işlem yok, sadece bir taahhüt var. Ama bu taahhütün karşı ayağı yine o 99 kişiden biri.Ama bu yükümlülük bugünkü a birimlik talep artışını sönümlendirmiyor. Zira 46 gün sonrası için ters pozisyon alan karşı ayağın bugünkü talebi etkilemesi mümkün değil. Bu günkü koşullara göre var olan dolar talebi artacak.

Bugünkü a birim kadar talep artışı nedeniyle bu 99 kişilik grubun döviz arzı sabit kaldığı için döviz fiyatına bir baskı oluşturmayacak mı?

Bu basitleştirilmiş örnekten ele alırsak kaçırdığım nokta neresi?. Geçici de olsa talepte bir etkilenme neden olmuyor?

Kaçırdığım nokta forward kur alışı yapan ters pozisyonun bugünkü talebe olan etkisindeki bağlantıyı kuramam sanırım.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

Sayfa 65/213 İlkİlk ... 1555636465666775115165 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •