Originally Posted by
selka
Türkiye Ekonomisi ciddi sıkıntıya düşmektedir. Asgari ücret 1604 TL oldu. Yıllık 199 TL lik bir artış.. Günlük 6,5 TL lik bir artış.. Gerçketen çok zor bir durum.. Bu paraya geçinmek, fatura ödemek, kira vermek...
Lakin madalyonun diğer yüzü...
İşveren açısında zor bir durum.. Brüt 2050 TL lik aylık vasıfsız işçi maliyeti... Ayrıca devletin verdiği 100 TL lik aylık destek te bitti sanırım... İşverende bunun maliyetini üretim bandına koyacağı muhakkak...
O zaman HALK olarak yeniden pamuk eller cebe...
Dedim ya şu an yüksek kesimli grupta da sorun yok; dar gelirlide de ...
Savaş Orta Kesimde veriliyor... Vergiler, harçlar, komisyonlar, aidatlar hepsi orta direğin üzerine binmiş durumda.. Asgari ücretlinin yükü de malum orta direğe...
Orta Direk ekonomilerde en önemli sınıftır.. Orta direkler kalkarsa ekonomi çöker... Üst gelir grubuda, alt gelir grubuda kolon kiriş hesabını yapamaz... Yapıyı çökertirler...
Dediğim gibi Orta Sınıf da şu an inanılmaz bir savaş var. Ekonomik savaş.. Bu savaş orta kesimin ya ÜST gelir grubuna yada ALT gelir grubuna kaymasına neden olacaktır...
Orta gelir grubunun yok olduğu ekonomik örnekler mevcuttur.. Arjantin ve Brezilya...
Her iki ülke de de sokakta korumasız yada evinizde elektrik tel güvenliksiz oturmanız mümkün değildir...
TR de çok ciddi bir şekilde enflasyon riski vardır. Ve olay çok ciddidir.. Belki 2 ay düşük değer gelebilir.. Lakin TR enflasyon sarmalını iyi bilir.. Bu sarmaldan çıkmak için 50 baz faiz artışı ile geçiçi önlemler ile olmaz...
Ekonomide birlik, halkta beraberlik çok önemlidir...
Halk Dolarize olmuş durumdadır.. Belki 5 yıl önce bu forumda sürekli herkes hisse konuşurken şimdi USD ile ilgili başlıklarda günün her anında en az 20-30 kişi var...
Neden? Çünkü bu kafa ile gidersek "USD da Yükseliş Kaçınılmaz Olur.." Ara sıra geri çekilme olabilir, o da momentumunu artırmak içindir. Çünkü artık USD alan adamın kazancağına halkında ikna olduğu gerçeğidir...
Artık USD ı nerden alırsan al eninde sonunda KAR yazarsın, mantığı mevcut...
Amaç en düşük yerden alabilmek...
Dediğim gibi Türk Halkında şu an geçerli iki para birimi vardır.. USD ve TL... Bu savaşta Siyaset ağır dilini bırakmaz ve bir tarafı kesinlikle görmezden gelip, yokmuş gibi davranırsa ekonomik yönden sonuçalrı vahim olacağı aşikardır...
USD a gelince 3,72 Tahminimi koruyorum.. 3,72-3,62 bandı benim için süpriz olabilir.. Ama ekonomi kurmaylarında ciddi çalışmalar olmaz ise; dönüş momentumu sert olucaktır.
Kanımca 2 ay vaktimiz vardır... Umarım bu süreyi iyi değerlendiririz..
Yoksa ekonomi bu enflasyondan çok şiddetli bir darbe alıcaktır....
Yer İmleri