Artan

277,75 10 18:10
54,45 10 18:10
291,50 10 18:10
11,78 9.99 18:10
39,64 9.99 18:10
Artan Hisseler

Azalan

19,17 -10 18:10
42,00 -9.99 18:10
58,85 -9.95 18:10
7,81 -9.92 18:10
100,00 -9.83 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

8.423.783.298,90 18:10
8.279.675.248,75 18:10
7.897.836.716,17 18:10
7.784.719.756,22 18:10
7.554.836.368,50 18:10
Tüm Hisseler
Sayfa 68/721 İlkİlk ... 1858666768697078118168568 ... SonSon
Arama sonucu : 5761 madde; 537 - 544 arası.

Konu: DEVA - Deva Holding

1.  Alıntı Originally Posted by yarımada Yazıyı Oku
    2021 yılının büyük bir kısmının pandemi etkisinde geçtiğini düşünürsek 2022'de zamla beraber yurtiçinde %50 ciro büyümesinin altına düşmez diye düşünüyorum. Yurtdışı kısmında aynı satış hacmini korusa bile kur ortalaması geçen yıla göre şu anda %55 yukarıda. Bu kapsamda toplam cironun minimum %50 artmasını beklerim üst bant ile ilgili tahmin zor ama o da %70 olabilir.
    sayın yarımada, bence de ciro artışının %50nin altına düşmesi zordur .. çünkü:
    1-Aralık 2021de ürün bazında zamlar verildi ve deva burdan da pay aldı (aklımda sektör ortalaması için %2lik bir hesap kalmış ama emin de değilim)

2-şubatta %37.4 zam aldık
    3-kutu sayısı artışı ve ürün karmasının etkisi %10un üzerinde katkı sağlar diye tahminim var (Ocak ve şubatta pazar rekor seviyede hızlı büyüyor. bkz 3 gün önce burda paylaştığım sektör derneği verisi)
    4-ihracatın tl bazlı fiyatı daha şimdiden %50den fazla arttı
    5-ihracatta mütevazi bir yılın ardından hiç değilse; %10 büyüme beklemeliyiz (4 milyon usd büyüme eder; yaklaşık 60 milyon TL.. bunu bile tek başına toplam ciroya etkisi %2.6 civarı)
    6-hayvan sağlığında fiyatlar serbesttir; bakanlık belirlemez. orada fiyat artışını tahmin edemiyourm ama hesap yaparsam; üfe ve tüfe ortalaması alırdım..

ayrıca, ciro tahmini yaparken tabi ki bunlar bileşik hesaptan hesaplanmalı. yani; kutu ve ürün karması etkisi 10 puan ve fiyat %37.4 artıyorsa, bileşik artış; (1.374 x 1. 10) - 1 = %51.14tür.. %47.4 değildir.

(not : zam şubattan itibaren geçeliridir ama bu senenin zamsız ilk 50 günü de geçen senenin zamsız ilk 50 günün üzerinde bir fiyat sahiptir..)

kar hesabı yapacaklar: maaş artışlarını %40 (bu seneki sektör medyan artışı raporlara göre budur) alabilirler. maaş dışı faaliyet giderleri de %80i TL bağımlıdır ve 2021 fiili üfe+tüfe / 2 ile aynı rakamın 2022 ortalaması kadr artar.. kalan %20 ise ortalma döviz kuru artışı kadar artar.. amortismanlar; eski makinalar sabit.. yeni makinalrın amortismanı ekleme olur, amortismanlardan düşenler (2021de itfa olanlar) de olur.. belki bunu da faaliyet üfe ve tüfe ort ile büyütmek doğru olur.

brüt kar marjı: 3 senaryo çalışılabilir:
    a-baz senaryo: aynı kalır: %58
    b-200 baz puan artar: %60
    c-200 baz puan azalır: %56 (artan kurlar yılın ikinci yarısında etkilemeye başlar)

ürün karmasının daha karlı ürünlere yönelmesi bizi %60larda tutabilir (b senaryosu). izleyeceğiz..

ieis (sektör derneği) aylık pazar ciro verisi, pazardaki gidişat için değerli bir bilgi kaynağı oldu. devacıların takibini öneririm. ilk 2 aydaki sektör verisi, cauti ortağın verdiği aralığa işaret ediyor. ancak, bir kaç daha gördükten (ieis verisi) sonra, büyümenin üst sınırını daha doğru anlamamıza yardımcı olur. ilk 2 aydaki olağanüstü büyümenin 2 kaynağı oldu. 1-ertelenmiş medikal ihtiyaçların karşılanmaya başlanması, eczacıların ve depoların zamdan önce yüklü alım iştahları (piyada ürün çok kıttı, yani ihtiyaç duydukları kadar alamadılar, bulunmayan ürün çok oldu)

2.  Alıntı Originally Posted by Maslak1 Yazıyı Oku
    Cauti Ortak,

Okudum. Az kelime ile maksimum derecede kapsayıcı bir özet olmuş. eline sağlık

senin gibi, çok takipçili ortakların devayı sosyal medyada anlatması çok değerlidir. malum; firma da analistler de bizi yatırımcıya anlatmıyor (firma da analistlere de bilgi vermiyor zaten)

devanın işinin yatırımcı tarafından derinlikli olarak anlaşılmasının hisse fiyatına olumlu yansıyacağını düşünüyorum.
    Hocam senin bu başlığa katkın tartışılmaz. Bi nedenle special thanks eksik olmuş diye düşündüm, onu da ekledim��
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

3. Sevgili maslak1,

Döviz kurları çok dengesiz, yılı 20 TL de bitirebilir, 15 tl de..bu nedenle kur etkisi kar üzerinde çok baskın. Bu nedenle ciro en önemli kpi konumunda. Zaten brüt kaf marjı 56-60 arasında olur %90 ihtimalle.

Ancak ciro beklentini muhafazakar buldum, gerçi yaklaşımımız benzer, ama ben %60-70 arası bir sonuca varıyorum, makul beklentilerle.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

4.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Sevgili maslak1,

Döviz kurları çok dengesiz, yılı 20 TL de bitirebilir, 15 tl de..bu nedenle kur etkisi kar üzerinde çok baskın. Bu nedenle ciro en önemli kpi konumunda. Zaten brüt kaf marjı 56-60 arasında olur %90 ihtimalle.

Ancak ciro beklentini muhafazakar buldum, gerçi yaklaşımımız benzer, ama ben %60-70 arası bir sonuca varıyorum, makul beklentilerle.
    ieis sendika datasını bir kaç ay daha izleyelim (ben zaten daha önce görüyorum) , yayınlamaya başladılar. eğer kutudaki büyüme (ki yerlilerde tarihi rekor seviyede büyüme var) bir kaç daha böyle devam ederse, zaten yıl ortalamasının çok yukarda kalmasına çok destek sağlayacaktır. bu da sektördeki yerli üretici cirolarını epey yukarı taşır..

şimdiye kadar yazmayı unuttuğum ama Pharmacie ortağın söz ettiği bir konu daha var: kur artışı dolayısıyla ve piyasada zaten mal olmaması dolayısıyla ilaç firmaları dağıtım kanallarına verilen (%99u eczaneye verilir) "mal fazlası" (3 alana 1 bedava) denen iskontoları azaltmaya veya yok etmeye başladılar. bunun etkisini küçümsemeyelim.. iskotoyu azaltacağı için net ciro ve brüt karı artırıcı etkisi vardır. özellikle akut segmentlerde çok yüksek oranlı mal fazlası uygulaması vardır. aramızdaki eczacı ortaklar bunu teyit edebilir.

ayrıca, kur 20lere giderse ilaç satış fiyatına yıl içinde zam yapılması kaçınılmaz olur. şu anda dahi, yıl içinde ikinci zam beklentisi oluşmuştur. medyadan takip edleim; eczacı odaları ilaç yokluğu konusunda bilgi vermeye devam etmektedirler.

eğer ki mevzuat değişir de yılda 2 sefer zam modeline geçilirse, ilaç fiyatlamarında bu konu coşku sebebi olmalı. çünkü:
    1-bu yıl için tekrar zam alıyor olacaklar,
    2-fiyatlardaki 1 yıllık belirsizlik süresi, 6 aya inecek (ki yılda 4 kez zam dahi gündemde). bu konu şimdilik daldaki kuştur.. olduğunda hep birlikte değerlendiririz

5. Belki de beklentiyi %50 gibi düşük seviyede tutup, %60 gelirse beklenti üstü geldi diye sevinmek daha doğru, özellikle piyasa fiyatlaması açısından. Ben de çok safım yahu

6. Herkese iyi pazarlar.
    Bilanço hayırlı olsun. Bazı beklentiler karşılandı, bazıları hayal kırıklığı yarattı.
    Özellikle yönetimin temettü politikası küçük yatırımcı için hayal kırıklığı, ihracat ise yapılan ar-ge, üretim ve kapasiteye rağmen yurtdışında bu kadar ülkede hazırlıklara rağmen istenen sonuçtan hala çok uzak. Gerilen bir yay gibi hissediyorum. Hedef doğru, nişan alınmış ancak hala oku bırakmamışız. İhracatta hissettiğim bu.
    Ne olursa olsun üretim her şeydir. O büyümezse tüm konuşulanlar havada kalır.
    Geçmiş deki veriler gelecek için aynadır prensibine inanıyorsanız örnekleme ile 2022 perspektifi ,,,,
    - 4. çeyrek satışları bir sonraki sene için çok belirleyici. 2021 senesi çok yakınsak olmasına rağmen(pandemi etkisi olarak görüyorum), önceki senelerde bir sonraki dönem satışları her zaman 4. çeyrek satışlarından fazla gerçekleşmiş.
    - 4. çeyrek satışları sonraki senenin cirosu için bir veri olmuş. En iyi 5,17 katı, en kötü 4,30 katı ( pandemi yılı olduğunu tahmin edersiniz)
    - Bu veriler ışığında 2022 satışları içi en kötü 3,2 milyon, en iyi 3,9 milyon satış geliri çıkıyor.

Benim tahminim pandemi etkisinin kaybolduğu ve ihracatın biraz kıpırdadığı bir ortamda senelik satış rakkamının 4 milyon seviyesinin çevresinde olacağıdır.
    Sağlıklı ve bol kazançlı bir yıl dileğiyle.

7. Güzel yaklaşım. Ancak önceki yıllarda ortalama %15-20 ilaç zammı olurken bu yıl artış %37,4 oldu. Bu nedenle bu yıl çarpan daha yüksek olabilir. Benim %60-70 (makul-iyimser yaklaşım hesabı) artış hesabı ile, 3,72-3,96 milyar TL aralığında ciro çıkıyor.

İlgilenene grafik olarak 31.5 altı kapanış olmamalı yeniden 29.5 lar gelir

Sayfa 68/721 İlkİlk ... 1858666768697078118168568 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •