Originally Posted by
selka
Sn.Cumartesi 1994 de Tansu Çiller Telekomu özelleştiireceğim dediğinde kıyamet kopmuştu.. O zaman sanırım 2 milyar USD a özelleşecekti..
Çok iyi hatırlıyorum, kritik bir kurum özelleşmemesi gerekir lafları ile bir ara yemin ederim 50 milyar USD ediyor lafları dahi dönüyordu..
O vakitler Üniversitede öğrenci idim.. Şirket ederlerini bilmiyordum, lakin bildiğim şey o zaman Telekom altın yumurtlayan bir tavuk olması idi. Kar üzerine kar eden bir yerden şimdi içi boşaltılmış, yıllık 4,5 milyar TL zarar eden bir firmaya dönmüştür..
Son çeyrek bilançosunu bilmeiyorum...
Kısaca çok ciddi ve önemli kararlar almamız lazım bu USD yeniden yükselmesin..
Oysa; sıkışılan her konuda ithalat kapısını açmamız bir noktada bizleri açmaza götürür...
Soğan olayına gelince;
İnanın çok takılıyorum ama sorun bir neden diye?
Olayın çürüme ile ilgisi olduğunu sanmıyorum.. Kamu Maliyesini düzeltmek amacı ile ortak tüketim madde ve malzemelerine vergi oranında çok yükleniliyor...
Mazot, Traktör, ÖTV, MTV, Bakımı, Cezası,Sigara vb...
Çiftçide en nihayetinde bu ülke bir vatandaş o da yaşıyor. Sigara alıyor, mazot alıyor, araç alıyor, konut alıyor, üniversitede çocuk okutuyor...
Ve bu adam soğan yetiştiriyor diyelim.. Tıpkı o da sizler bizler gibi bir de özel okul masrafı çıktı.. MEB asla okul yapmıyor her yer özel okul.. O da evladını göndermek istiyor diyelim. Bu hayat endeksine SOĞAN üreticiside çarpılır tıpkı senin benim gibi..
Dİyelim ki adam 10 dönüm tarlaya soğan ekti.. 5 ay uğraştı didindi çalıştı.. Bu adamın 10 dönüm tarla ile uğraştıktan sonra her tür masrafı çıktıktan sonra(Amortisman, vb) net eline 25,000 TL para eline geçmesi gerekirdi değsin..
Bunun için adamın soğanın kg mı tarla da 5 TL ye vermesi gerekiyor.. Ama siz 1,5 TL ver yoksa ithal ederim dersen o adamın eline bırak para kalmasını; masraflarını zor karşılar ise, yani elinde sıfıra sıfır kalırsa üretmez.. Evinde oturur, ithal et o zaman der...
TR de ki durum budur. Hayvancı ve Çiftci olarak attığınız taş ürküttünüz kuşa değmez bir halde.. Hayat pahalanmışsa maalesef soğan da pahalanacak hıyar da.. Sonuçta onu üretenlerde bu ülkenin vatandaşı... MARSta yada AY da yaşamıyorlar ki...
Kısaca kısa vade de vergilerin inmesini değil bilakis yükselmesini bekliyorum...
Dün Antalya Ankara arası özel aracım ile seyahat ettim.. Antalya Afyon arası sürekli polis, polis bitiyor jandarma, jandarma bitiyor, EDS, EDS bitiyor, Kamera, kamera bitiyor tekrar polis denetimi başlıyor...
İnanın şöyle 110-120 km hızla gitsem ANkara'ya gelene kadar sanırım 1,000-1,500 TL arası ceza yemem içten bile değil...
Sürekli 70 km hız ile gitmem gerektir..
Kasım ayında 82 km hız ile Bucak ta 230 TL ceza yedim.. Çift şeritli gidiş ve geliş olmak üzere 4 şertili dümdüz otoban gibi yolda meskun mahal giriş olduğu için hız limiti 70 miş. Benim maksimum 77 olmam gerekiyor muş.. 82 ile ceza gelmez artık dediğim yerde 230 TL ödedim.. Bugün bir de 650 TL MTV ödedim...
Durum bu... Bu hayat endeksinde HIYAR da pahalanır, CÜCÜK te...
Yer İmleri