-
Fransiz sosyolog, matematikci ve filozof Auguste Comte’nin (Isidore Marie Auguste Francois Xavier Comte) dogum yildonumu (19 Ocak 1798)

“Genel cizgileriyle pozitivizm, deney konusu edilebilecek olgularla ilgili, yani en genis anlamiyla bilimsel bilginin saglam bilgi oldugunu vurgular.”

''Pozitivizmin kutsal formulu: Ilke olarak ask, temel olarak duzen, amac olarak ilerleme''
-
Amerikali sair, yazar, editor ve edebiyat elestirmeni Edgar Allan Poe’nun dogum yildonumu (19 Ocak 1809)
Ah, hatirliyorum simdi, bir Aralik gecesiydi,
Oruyordu dosemeye hayalini kul ve duman,
Isisin istedim safak caresini arayarak
Bana kalan o acinin kaybolup gitmis Lenore'dan,
Meleklerin cagirdigi essiz, sevgili Lenore'dan,
Adi artik anilmayan!

Oh, ricordo, era il dicembre e il riflesso sonnolento
dei tizzoni in agonia ricamava il pavimento.
Triste avevo invan l'aurora - chiesto e invano una virtù
a'miei libri, per scordare la perduta mia Lenora,
la raggiante, santa vergine che in ciel chiamano Lenora
e qui nome or non ha più!

"Ruya icinde bir ruyadir. Hep gordugumuz, gorundugumuz."
-
Johann Wolfgang von Goethe’nin Faust oyunu ilk kez 19 Ocak 1829’da Braunschweig, Hoftheater’da sahnelendi.

-
Italyanca librettosunu Leone Emanuele Bardare ve Salvatore Cammaran'in yazdigi, Giuseppe Verdi’nin besteledigi Il Trovatore operasi ilk gosterimini 19 Ocak 1853’de Roma, Teatro Apollo’da yapti.

-
Fransiz post-empresyonist ressam ve gezgin Paul Cézanne’nin dogum yildonumu (19 Ocak 1906)
Grandi Bagnanti (Large Bathers, 1900)

Tavolo di Cucina (Kitchen Table, 1888 – 1890)

“Sanat, dogaya paralel olan bir uyumdur.”
-
Amerikali psikolojik gerilim roman yazari Patricia Highsmith'in dogum yildonumu (19 Ocak 1921)
“Morfini baska bir dusman olarak goruyordu. Cezaevi gibi morfin de onu ele mi gecirecekti? Tuhaf bir dusman bu morfin, hem arkadas hem dusman, insanlar gibi. David Sullivan gibi sozgelimi. Bazi vakalarda insani koruyan -buna hic kusku yoktu- baziarinda da infaz eden -buna da hic kusku yoktu- hukuk gibi.” Cam Hucre

“The morphine he saw as another enemy. Was that going to get him, too, like the prison? A curious enemy, the morphine, both a friend and an enemy, just likea living person. Like David Sullivan, for instance. Like the law, which in some cases protected people –there was no doubt of that– and in some cases persecuted them, there was no doubt of that, either.”
“Iki hep vardir. Bu harika, sihirli, yaratici, kamusal ve ozel rakam belki de evrenin gizemli sirridir. Insan iki kisiyi sevebilir, hepimizin icinde iki cinsiyet de vardir, taban tabana zit duygular yan yana bulunur. Ben dunyayi boyle goruyorum.”

“But there are always two. Perhaps this wonderful, magical, creative, public & private number is the mystic secret of the universe. One can love two people, the sexes are within all of us, emotions directly contrary do exist side by side. This is the way I see the world too. “
-
Alfred Hitchcock’in Kuslar (The Birds, 1963) filminde Melanie Daniels karakterini oynayarak unlenen Amerikali aktris ve model Tippi Hedren’in dogum gunu (19 Ocak 1930)

-
Amerikali rock sarkicisi ve soz yazari Janis Joplin’in dogum yildonumu (19 Ocak 1943)

Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri