Originally Posted by
indregandi
sindoma
fitch i en son 2018 den hatırlarım,...süpriz özelliği vardır,...
ama dışarısının Tr ye bakış açısını Moodys çok iyi belli etti,..
onun öncesine Moodys öncesine iktidar Suriye takozunu koydu, bak not artırıp görünümü değiştirmezsen Esadla anlaşırım blöfü idi bu,..
Moodys not artırdı ama görümümü değiştirmeyerek spekülatif ülke kategorisinde bıraktı Tr yi,...yani senin elini görüyorum ama benim Suriyedeki menfaatim daha başka dedi,..
Moodys sonrasında Suriye işi de adeta sessizliğe gömüldü, şimdilerde Rusyanın baskısıyla yeniden gündeme güç bela gelebildi,..ve Tr bu seferde birden Esadın önüne anayasasını değiştirmekten tut ta v.s bir sürü neden ve problem yığdı,..sanki sığınmacılar bizde değilde Suriyede, bundan Suriye muzdaripmiş gibi,..
o meyanda Fitche bakarsam orada da aynen not ve görünüm konusunda ekonominin baz alınacağı bir netlik görmüyorum,...daha çok siyasi tarafta kalacaktır,
ama Powel ve Fed in kaçacak yeri kalmadı,...bu iş daha kesinlik veriyor bence,
1.Uzun dönem görece yüksek faiz askı işinden Dış ticaret açığı verdi ABD,
2.Resasyon ihtimali beliriyor,..yada artık bu bu yönde speküle ediliyor, değişssin isteniyor..datalar ise belirgin ve açıklayıcı değil,
yani orada faizleri bir gevşetip ne durumdayız diye bir kaç kez ölçmek isteyecekler gibime geliyor, bu FED faizlerinde indirim olması demek,..
mesela şu risk olur, görece yüksek faizde askı işine devam edip bu meyanda resasyon patlarsa önünü alamazlar bir daha, çünkü ABD ekonomisi yavaş dönüyor,..eğer gemi yavaş yavaş su almışşsa ve bu farkedilmemişse birden batar,
su alış yavaş,yavaş,... batış bir yerden sonra ani,...gemi işlerinde bu hep böyle,.. su su yüzüne çıkmaz yani,..
e faizi artırılarsa zaten resasyondan korkuluyor, bu defa resasyonda ihtimal çok artıyor, feryat figan,..
bu durumda faizleri bir kaç kademe ve bir kaç dönem, fasılalı düşürerek zamana yayıp ölçmek ve açıklayabilmek en rasyonel seçenek duruyor,..
işte bu Tr nin şu anki faiz/enflasyon sarmalı ve bu yönde sıkışmışlığı için arayıpta bulamadığı bir fırsat ve MŞ içinde ben düşürdüm diyebilmek, CB için başarısını biliyorduk o nedenle sonuna kadar arkasında durduk, o da sağ olsun yüzümüzü kara çıkarmadı gibisinden,
başta inşaat ve enerjinin bir bölümü ne zamandır aşağı basılan küçük yatırımcının sıkıştırıldığı yan kaadlar için bir nefes hali,...
Yer İmleri