Sayfa 74/366 İlkİlk ... 2464727374757684124174 ... SonSon
Arama sonucu : 2923 madde; 585 - 592 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

1. 500 civarı şirketin her birinin en iyi bilançolarını getirenlerine hemen portföyde yer açmak ve alım yapmak takdir edersiniz ki imkansıza yakın bir durum. O sebeple belli bir ön filtreleme ile sayıları azaltıp sonra bilanço değerlemeleri yapmak zorunda kalıyoruz. Bazen önüme 'filan şirketin bilançosu iyi değil mi, onu niçin incelemediniz?' şeklinde sorular geliyor. Filtrelemlerde koyduğum 4-5 kriterden birisi ile eleniyor olabilir, diğer tüm kriterleri çok iyi olsa bile. Her bir şirketi tek tek inceleme fırsatı maalesef olmuyor. Olsa bile birilerini incelerken diğer incelemediğimiz iyileri primlenmeye başlamış da olabiliyor. Bu sebeple bazen filtrelememi gözden geçirmem gerekebilir diye düşünüyorum. Bazen çok defansif kriterler bazı yüksek potansiyelli hisseleri eliyor, ya da dönemsel gidebilecekleri safdışı bırakıyor. Bunun onlarca örneği verilebilir.

Tam da bu sebeple burayı müşterek bir çalışma mekanı haline getirmek isteyen tüm arkadaşlara çağrıda bulunuyorum. Ortak teşrik-i mesai hepimizin faydasına olacaktır. Birimizin görmediği ya da dikkatinden kaçanı bir başkası görebilir. Ya da benim bir sebeple burun kıvırdığım hisse 4-5 gün üstüste prim yapabiliyor. Herkesin farklı bir eleme yöntemi mevcut ve herkesin haklı olduğu zamanlamalar değişebiliyor.
    Son düzenleme : deva-i dert; 18-11-2022 saat: 01:15.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

2. TUKAS için kabaca şöyle bir hesap yapıyorum: 4Ç Net Kârı en az 3Ç Net Kârı kadar gelse (ki ben daha fazla gelebileceğini düşünüyorum) yıllık 1.5 Milyar TL civarı bir Net Kar oluşur. Bunu bilanço dönemleri yaklaşırken yaptığı şekliyle 13-14 F/K ile fiyatlasa 19,5 milyar TL ile 21 Milyar TL arası bir Piyasa değerine ulaşır. Hadi biz 19,5 milyar TL'lik bir Piyasa Değerini baz alalım. Bu durumda mevcut Piyasa Değeri olan 9.6 Milyar TL'nin % 103 artması yani fiyatın 39,82 TL gibi bir şey olması demektir önümüzdeki 5-6 aylık zaman zarfında. Olabilir mi? 9 ayda 6 kattan fazla gidebilen bir hisse 5-6 ayda 2 kat kadar gidebilir, finansal verileri destekliyorken. Hatta daha fazlası bile olabilir. Yeter ki Okullu takozu olmasın. Kişisel bakkal hesabımdır, yatırım tavsiyesi içermez.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

3. Üstad günaydın. BASGZ için ne düşünüyorsunuz?

Sn. deva-i dert Çemaş ilginizi çekti mi hiç?

Bilanço güzel duruyor.
    Şirketin yükümlülükleri çok düşük. Olan borcun yarısından fazlası ticari borç. Geri kalan yükümlülüğün de yarısı çalışanlara fayda için ayrılan karşılıklar. Satışları artırmışlar. Döviz stoklamışlar ki kur farkı gelirleri yüksek....
    F/K = 3,95 (Sanayi şirketi için oldukça düşük)
    PD/DD = 1,31

Sanırım geçmişte bedelliler yapıldığından yatırımcının güveni sarsılmış gibi. Tek handikapı yönetime olan güvensizlik gibi görünüyor.
    Ama iyi olsun kötü olsun çoğu şirketlerde şirket yönetimlerine atıp tutuluyor....

Sizin kriterlerinize göre nasıl görünüyor merak ediyorum.
    Fırsatınız olursa değerlendirebilir misiniz?
    Son düzenleme : sar; 18-11-2022 saat: 10:03.

Aha! Çemaş tavan yapmış...
    F/K 4,33'e, PD/DD 1,43'e yükselmiş...

6.  Alıntı Originally Posted by sar Yazıyı Oku
    Sn. deva-i dert Çemaş ilginizi çekti mi hiç?

Bilanço güzel duruyor.
    Şirketin yükümlülükleri çok düşük. Olan borcun yarısından fazlası ticari borç. Geri kalan yükümlülüğün de yarısı çalışanlara fayda için ayrılan karşılıklar. Satışları artırmışlar. Döviz stoklamışlar ki kur farkı gelirleri yüksek....
    F/K = 3,95 (Sanayi şirketi için oldukça düşük)
    PD/DD = 1,31

Sanırım geçmişte bedelliler yapıldığından yatırımcının güveni sarsılmış gibi. Tek handikapı yönetime olan güvensizlik gibi görünüyor.
    Ama iyi olsun kötü olsun çoğu şirketlerde şirket yönetimlerine atıp tutuluyor....

Sizin kriterlerinize göre nasıl görünüyor merak ediyorum.
    Fırsatınız olursa değerlendirebilir misiniz?
    Hocam öncelikle pd/efk 28.16 iken pd/ net kar yani f/k 3,95 olunca kıllandırır beni, bu farkın çok açık olması efk ya da net kar tarafında bir defalığa mahsus bir durumun olduğunu başka hiç bir şeye bakmadan yakalatır. 2021/4ç bilançoda 197 milyon net kar yazmışken son çeyrek 40.5 milyon net kar yazmış. Cari oranı 6’larda gezen bir şirket muhtemelen o dönem elinde çok yüksek döviz varlığı olduğu için bir defalığına fahiş bir kur farkı geliri yazmıştır. Bunları dipnotlara bakmadan söylüyorum. Bir sonraki çeyrekte 2021-4ç yıllıklandırılmış net karda devre dışı kalacak. Son çeyrek benzeri bir net kar gelirse f/k bir anda iki katına ya da fazlasına çıkacak ve artık ucuz da görünmeyecek. Ancak fahiş bir kur artışı sözkonusu olursa o yüksek çeyreklik net kar devam eder. Net kar 4 çeyrektir bir önceki çeyreklerine göre düşüyor. Ben 40-50 milyon bandından daha yüksek net kar beklemem burada, yeniden değerleme, ertelenen vergi geliri ya da fahiş bir kur artışı olmadıkça. Bu sebeple ucuz bulmuyorum. İlla demir çelik alacaksan CEMTS çok çok daha güzel . CEMAS’ta TOGG’a parça üretimi ihtimali 2 yıldır dillere pelesenk oldu. Eğer TOGG tedarikçisi olduğu ya da olacağı ilan edilirse o zaman başka yukarı yönlü spekülatif hareketler görülebilir. Diğer türlü esas faaliyet gelirleri ve bunların istikrarı bir CEMTS gibi değil. Kel Rıza nam sahibinin de borsanın manipülatörlerinden olduğu uzun zamandır bilinir. Tüm bunları dikkate alarak ben CEMAS almam. Ama dediğim şekilde bir haber çıkarsa da umulmadık sert hareketlere şahit olur. Piyasa NIBAS mağdurları ile dolu, Rıza tahtaları büyük miktarların riske edileceği yerler değildir. Ben RıZa şirketlerinin 0.25-0.30 pd/dd ile yıllarca süründüğünü de bilirim. Ucuz dediğin fiyatın bile 5’te birine kadar fiyatı çekebilirler. Bilmem bu risk alınmaya değer mi? Rıza şirketlerinin geçmiş yıllardaki fiyat hareketlerini bir inceleyiniz. (CEMAS, NIBAS, IEYHO) Yorum ve karar size ait olsun elbette. Bunlar kişisel fikirlerim.

Değerlendirme için teşekkürler...

TOGG tedarikçiliği de ne kadar katkı sağlar meçhul. Elektrikli arabalarda parça sayısının az olduğu söyleniyor. Olan parçaların da ne kadarının döküm olacağı belli değil.....

8.  Alıntı Originally Posted by adanalı Yazıyı Oku
    Üstad günaydın. BASGZ için ne düşünüyorsunuz?
    Hocam BASGZ için tablo bir iki dönem daha pek iyi görünmeyebilir. Üstüste zararlar, düşen favök ve yerinde sayan satışlar. Ben 6-7 tavan yapmış haliyle bile NTGAZ alırım, BASGZ almam mevcut haliyle. Şirketin büyüme planları ne, o konuda bir potansiyeli var mı, net bilgim olmamakla birlikte sadece finansal tablolara bakarak karar vermek de belki çok adil değildir. Ama ben önce olana bakıyorum görüntü iyi değilse, ne zaman geleceği belli olmayan iyi bilanço hayali ile geleceği satın almıyorum, ortada bir yatırım hikayesi filan yoksa. Şirketi detaylı bilmediğim için işin ikinci kısmı kapalı kutu benim için hali hazırda. Karşıt yatırımcı değilim, büyüme yoksa ancak çok ucuzsa alırım.

Sayfa 74/366 İlkİlk ... 2464727374757684124174 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •