iki gün yüzde 5 üzeri yükseltip hevesimizi kursağımızda bıraktı gene
iki gün yüzde 5 üzeri yükseltip hevesimizi kursağımızda bıraktı gene
Aslında söylerlerdi de çok dikkate almazdım. Acı tecrübe ile öğrendim ki, paramızı yastık altında tutmayalım ekonomiye kazandıralım şirketlere yatırlım, borsaya girelim herkes kazansın mantığı benim için geçerli değil. belki başkaları becerebiliyor ama bu benim işim değilmiş.
Ali dayı, Ayşe teyze gibi paran mı var altın al, döviz al koy kenara... benim param ne ekonomiye nede bana iyi gelmiyormuş.
Otokar yılbaşında (benim aldığım civarlar) 121 TL şimdi 71 TL kayıp %40 ın üzerinde ; bu TL kaybı
Otokar yılbaşında 32 USD şu anda 11 USD kayıp %40 ın üzerinde.
Benim yılbaşında var olan 100.000 TL şu anda 60.000 TL
Mahalledeki Ali amcam emekli olunca aldığı 100.000 TL ile yılbaşında 26.500 dolar aldı.
Ali amcamın yılbaşında var olan 100.000 TL şu anda 175.000 TL
Ali amcam üstüne 3-5 kuruş para ve kredi ile ev araştırırken ben 2. el E sınıfı araba alamıyorum
Bilmemek mutluluk derler doğruymuş. Şirket araştır, yatırımlarına bak gelecekteki portansiyeline bak, devamlı nette haberleri takip et, ülke ve dünya ekonomisi, siyasi durumlar vs incele kafa patlat ve Ali amcayla benin farkım![]()
Kusura bakmayın hisseyle alakası yok ama içimi dökmek istedim, içimizi de dökmessek sağlığımızdan olup dert sahibi olacağız.
Çok doğru yazmışsın hocam bende 97 den aldım 102 den satmadım tank ihalesinde elimize verdiler . Çok biliyoruz ya çok bilen çok yanılırmış . Amcalarım gibi dolar alsaydım şimdi zengindim zengin . Dolar 2.9 dı geçen sene bu Arçelik ve link beni mahvetti . Keşke dolar alsaydım ya da keşke hiç bir şey almasaydım en azından ana param dururdu. Dolar bazında da hisseler çöp fiyatında . Markette her şeye zam gelmiş doğalgaza elektriğe benzine zam gelmiş su fiyatları 1.5 a katlamış . Enflasyondaki artış yüzde 30 şu an . Ama sorsan 9 ! İnanılır gibi değil . Firmalar tek tek batıyor . Sonumuz hayrola.
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Yatırım tavsiyesi değildir.
Valla bence altay da yalan oldu.maliyetler yükseldi diye düşünüyorum.gerçi sorsan şu an tankımız sahalarda.???bir inat uğruna koç a vermemek için ellerinden geleni yaptılar tankı yapamadilar.$ koçun boz hazırız dediği dönemlerde 3..... lerde idi şimdi $ 7 olsam mi olmasam mi diye düşünürken maliyetler hemen hemen 2 ye katlamiş.ytd
SM-N920C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Aynen Koç a vermemek için otobüs firmasına verdiler bu çok acı . O tank yapılamayacak görürsün hocam . Bence de Koç yurtdışına para çıkardı . Eeee öngörmüş olacakları demek ki . Helal olsun ne denir .
Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
Yatırım tavsiyesi değildir.
Sayın Muzaffer bey,
Bazı temel bilgilerde mutabık kalırsak birbirimizi anlayabiliriz.
1-Tank TC devleti Silahlı Kuvvetleri için yapılacaktır. Başka zümre ve sınıf veya kişiler için değil.
2-Altay tankının fikrii Mülkiyeti (intellectual property ) TC Savunma Sanayii Müsteşarlığına aittir. (yani Tanka ait Ürün, imalat, montaj, test tanımlama ve tasarımlarının sahibidir.)
3- Otokar Tankı üretmede piyasa tabiriyle fason işlem yapmaktadır. ( yani Ürün, imalat, montaj, test tanımlama ve tasarımlarının sahibi değil yalnızca uygulayıcısıdır. )
Bunlardan dolayı; yandaşmış , koçmuş, allemmiş, kalemmiş… bizi ilgilendirmez. Buna takılmıyalım. Eğer tankın fikri mülkiyeti Otokara ( koça ) ait olsaydı İhale BMC veya başka birine verilme durumu SIFIR -0 – olurdu. Düşünki bir parçanın patenti başkasına ait olunca ondan izin almadan ve ödeme yapmadan o parçayı üretemezsin ve başka birine ürettiremezsin.
Demek istediğim bir konu daha varki daha önce yazdım sanırım: Koç ( Otokar ) BMC, TÜMOSAN, FMC NUROL, veya başka biri gibi atak davramıyor. “Ben bu işi alayım, başarayım, Motorunu falan tasarlayım , geliştireyim, üreteyim…. “ diye öne çıkmıyor. Sadece ihalelere gireyim Para kazanayım diyor. Milli projelerde daha atak davranması beklenir..Bu işe gönüllü olması gerekir…Gönülsüz adama iş yaptıramazsınız… Anadolu da bir deyim vardır: “iti döve döve koyuna gönderirseniz, uluya uluya sürüye kurt getirir..”
Sağlıklı ve bol kazançlı günler dilerim…
Sn. ODUN ADAM,
Öncelikle yapıcı mesajınız için teşekkür ederim. Kısaca kendi yorumlarımı paylaşayım;
- Tank, Silahlı Kuvvetler'imiz için yapılıyor sonrasında da inşallah müttefik ülkerelere ihraç edilecek.
- IP hakları yeni ismi ile SSB'nin. Bu model, yavaş olsa da çok doğru işliyor ve son yıllarda yavaşlığı ortadan kaldıracak adımlar atıldı.
- Yukarıdaki konularda hemfikiriz ancak Otokar'ın fason işlem yaptığı iddiası yanlış. Fason işlem tasarım verileri başka bir otorite tarafından verildiğinde sadece imalatı resim ve modeller üzerinden yapmaya denir. Otokar, Devlet'ten parasını almak suretiyle Arge yapmıştır. IP hakları SSB'dedir ancak Otokar ürünü tasarlamış, prototip üretimini, test ve doğrulamalarını yapmış, kabul faaliyetlerini başarıyla tamamlamıştır. Tasarım yapan firmaya fason üretimci diyemeyiz.
- Gönüllülük esasına gelince; serbest piyasa ekonomisi ile yönetilen ülkelerde ticari işletmelerin gönüllü olarak bir takım işlere soyunmaları riskler ihtiva eder. Örneğin, Koç'un RMK firması Milgem projesinin ihalesini almıştır, birçok insan kaynağı ve altyapı yatırımı yapmıştır ama hükümet ihaleyi hukuksuz bir şekilde RMK'nın elinden almıştır. Siyaseti ekonominin kılcal damarlarına kadar işlediği, liyakatın neredeyse tamamiyle yok sayıldığı ülkemizde bu gönüllülük söylemleri, Anadolu tabirleri profesyonelce yönetilen Şirket'ler için fazlaca birşey ifade etmez. Emin olun şu an gönüllü tasarım proje yapıyor görünen firmaların hepsi fazlasıyla karşılıklarını almaktadır.
Sonuç itibariyle; Koç'a pahalı fiyat verdi makyajıyla verilmeyen Altay tankı ihalesinde maliyetler iki katına çıkmıştır. Üç katına çıkmayacağının da garantisi yoktur. BMC ile hala sözleşme imzalanamamış olmasının sebebi ise bence Otokar'ın SSB'den destek almadan kendi özkaynaklarıyla geliştirdiği (ki bu rakamın 500 milyon TL olduğu söyleniyor) parçaların IP haklarını Otokar'ın kendi bünyesinden tutmaya devam etmesidir. İnşallah bir orta yol bulunur da tüm kamu ihalelerinin verildiği BMC sadece Altay tankında konsorsiyum lideri olarak görev alarak tankı Otokar'a yaptırır.
bence altay işi artık yaş. umudum tulpar ve 8*8 arma'da. Allah'a şükür şirketin elinde satabileceği birkaç ürün ve fabrika var,dış bağlantıları da iyi. bu şirket şu an başka bir ülkede olsaydı eminim daha kolay iş alırdı.Malesef Türkiye'ye karşı tavır bu şirketi de etkiliyor.Mesela Rabdan için 2.sözleşmeyi neden bekletiyor BAE,tabiki de siyasi konjönktür. Mesela Tulpar için bazı müşteriler önce TSK alsın önce de ondan sonra biz de düşünürüz diyebilirler.TSK nın da uzun bir süre Otokardan çöp bile almayacağı malum. Alırsa algı değişir ve bizim için iyi olur. Cobranın artık rakipleri var ve tek değil,üstelik üretenler de siyaseten çok avantajlı.Neyse biz konuya dönelim : uv olarak bu fiyatlar dolar bazlı ucuz mu bence ucuz,tl bazlı ucuz mu bence ucuz.mesele şu ki; 5 sene sonra artıda olursa ne kadar getirmiş olur,Ali amcanın doları , evi ne kadar getirmiş olur?bugün mevduat veya döviz,altın cazip gibi görünse de çok çok özet olarak söyleyeyim yakın zamanda abd,yunanistan,italya vs krizde iken almanyanın cari eksi faiz uygulamasına rağmen ,almanyaya para girişi ve yatırımcıların faize yatırması nedenini düşünmeliyiz.Zararına niye alman bankasına para yatırmış olabilirler büyük yatırımcı ve foncu abilerimiz.paraya sahip olmak önemlidir,kağıt üzerinde yazdığı kadar gerçekten de sahip olmak!biliyorum çok aşırı özet oldu ama açık yazamıyorum.
yatırım tavsiyesi olmadığını belirtmeme gerek yok sanırım.ama yine de belirteyim.
Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Yer İmleri