Sayfa 772/1024 İlkİlk ... 272672722762770771772773774782822872 ... SonSon
Arama sonucu : 8185 madde; 6,169 - 6,176 arası.

Konu: Banka Mevduat Faizleri (ARTI PUAN/tezgah altı faiz oranları)

1.  Alıntı Originally Posted by JonDowes Yazıyı Oku
    Getiri anlamında fazla bir fark yok. Ufak bir vergi avantajı var, bankalar o avantajın bir kısmını cebe atıp bir kısmını mevduatçılara ek getiri olarak veriyorlardı (0.50'den düşük). Ancak swaplar özel bir işlem türü olarak raporlanıyor ve müşterilerle yapılan swap miktarları da tüm para otoritelerinin önünde kabak gibi duruyor. Forward da aynı şekilde. Ama kimlerin DTH ile forwardı birleştirip kendi kendine swaplı mevduat yarattığını belirleyemezler. Normal forward piyasası zaten var, mevduatçıları bunun içinden ayıklamazlar. Gerek de kalmayacak: forward ve DTH ürün olarak 35 yıldır var ama ekstra iyi oran almaya yaramıyor. Bankalar swaplı mevduat diye paket yaratıp buna iyi oran vermeye başladığı için "arz talebini yaratmıştı".

Swaplı mevduat sayesinde/yüzünden TL mevduatlarda %15 üstü konuşulmaya başlandı... algısı olduğu için; "swapları durdurursak 15'li oran da kalmaz" gibi bir mantıkla... veya: "hiç olmazsa %16 görülmesin" diyerek, engelleme isteği doğmuş olabilir.
    29 haziran vade dönüşümde düz mevduatta max. 15.25 swaplı mevduatta 15.35 teklif edildi.Hatta Halkbank mt ye parayı eft yapıyorum dediğimde mt banka müdürü ile görüşüp 15.25 lik oranı revize etmek istedi.Fakat ben ''Odea'ya gidiyorum artık olmaz'' dedim.Düşünüldüğü gibi 0,50 puan fark olmadığı gibi düz mevduata swaplı mevduat oranının aynı oranı verebilecek durumdalar.Faizde çıtayı swaplı mevduatlar arttırıyor algısı pek doğru değil.Çoğu bankanın swaplı mevduat oranı Halkbank'ın düz mevduat oranının altında idi.

2.  Alıntı Originally Posted by JonDowes Yazıyı Oku
    Getiri anlamında fazla bir fark yok. Ufak bir vergi avantajı var, bankalar o avantajın bir kısmını cebe atıp bir kısmını mevduatçılara ek getiri olarak veriyorlardı (0.50'den düşük). Ancak swaplar özel bir işlem türü olarak raporlanıyor ve müşterilerle yapılan swap miktarları da tüm para otoritelerinin önünde kabak gibi duruyor. Forward da aynı şekilde. Ama kimlerin DTH ile forwardı birleştirip kendi kendine swaplı mevduat yarattığını belirleyemezler. Normal forward piyasası zaten var, mevduatçıları bunun içinden ayıklamazlar. Gerek de kalmayacak: forward ve DTH ürün olarak 35 yıldır var ama ekstra iyi oran almaya yaramıyor. Bankalar swaplı mevduat diye paket yaratıp buna iyi oran vermeye başladığı için "arz talebini yaratmıştı".

Swaplı mevduat sayesinde/yüzünden TL mevduatlarda %15 üstü konuşulmaya başlandı... algısı olduğu için; "swapları durdurursak 15'li oran da kalmaz" gibi bir mantıkla... veya: "hiç olmazsa %16 görülmesin" diyerek, engelleme isteği doğmuş olabilir.
    Ben swaplı mevduat konusunda aslında arka planda tcmb'nin asıl amacının faiz değil, kur olduğunu da düşünmeye başladım. Zira mantık olarak tcmb mevduat faizini düşürmek isterse düşürür, hemde istediği kadar. Ama burada başka bir şey dikkatimi çekti. Genelde swaplı mevduat'ın tamamına yakını TL mevduat müşterisi. Bu bir gerçek. Şimdi bu sentetik ürün aslında TL mevduat müşterisine döviz aldırmış oluyor. Yani bu ürün dolayısıyla TL mevduatçı kendi dinamiklerinin ve isteğinin dışında yıllık 10 milyar dolarlık bir döviz talebi yaratmış oluyor.
    Eğer artık swap ürünü önerilmeyecekse neredeyse döviz talebinde 10 milyar dolar kadar hafifleme olacak. Bu sanki tcmb için yarım puanlık faiz indiriminden çok daha önemli bir nokta.
    Sonuç olarak bu işlem yurt içindeki döviz likiditesine etki etmeyecektir. Ancak TL ile döviz arasındaki değişim talebini baskılayarak bir nebze de olsa tcmb'ye yardımcı olabilir.
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

3.  Alıntı Originally Posted by memorex Yazıyı Oku
    29 haziran vade dönüşümde düz mevduatta max. 15.25 swaplı mevduatta 15.35 teklif edildi.Hatta Halkbank mt ye parayı eft yapıyorum dediğimde mt banka müdürü ile görüşüp 15.25 lik oranı revize etmek istedi.Fakat ben ''Odea'ya gidiyorum artık olmaz'' dedim.Düşünüldüğü gibi 0,50 puan fark olmadığı gibi düz mevduata swaplı mevduat oranının aynı oranı verebilecek durumdalar.Faizde çıtayı swaplı mevduatlar arttırıyor algısı pek doğru değil.Çoğu bankanın swaplı mevduat oranı Halkbank'ın düz mevduat oranının altında idi.
    0.50'yi "maksimum" fark anlamında yazmıştım, ortalama fark anlamında değil. Ben genel olarak 0.25 farklara rastlıyordum.

Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku
    Ben swaplı mevduat konusunda aslında arka planda tcmb'nin asıl amacının faiz değil, kur olduğunu da düşünmeye başladım. Zira mantık olarak tcmb mevduat faizini düşürmek isterse düşürür, hemde istediği kadar. Ama burada başka bir şey dikkatimi çekti. Genelde swaplı mevduat'ın tamamına yakını TL mevduat müşterisi. Bu bir gerçek. Şimdi bu sentetik ürün aslında TL mevduat müşterisine döviz aldırmış oluyor. Yani bu ürün dolayısıyla TL mevduatçı kendi dinamiklerinin ve isteğinin dışında yıllık 10 milyar dolarlık bir döviz talebi yaratmış oluyor.
    Eğer artık swap ürünü önerilmeyecekse neredeyse döviz talebinde 10 milyar dolar kadar hafifleme olacak. Bu sanki tcmb için yarım puanlık faiz indiriminden çok daha önemli bir nokta.
    Sonuç olarak bu işlem yurt içindeki döviz likiditesine etki etmeyecektir. Ancak TL ile döviz arasındaki değişim talebini baskılayarak bir nebze de olsa tcmb'ye yardımcı olabilir.
    Hayır böyle bir şey yok. En eski swaplı mevduat notlarımızı unutmuş olmalısınız:

Swaplar en ufak bir döviz pozisyonu içermez. Dolar kuruna en ufak bir etki etmez. Cari açığı arttırmaz ya da azaltmaz. Döviz talebini değiştirmez...

Çünkü: swap bir adet döviz alış ve bir adet aynı miktarda döviz satış işlemi içerir. Bu tutarlar bire bir aynı olmak zorundadır. Swap bacaklarının farklı vadelerde olması bunu değiştirmez. Vadeli işlem dediğimiz şey sadece faiz farkı eklenmiş spot işlemidir (future'ları hatırlayınız). Swapın tek amacı da o vade farkını (faizi) almak ama hiçbir döviz pozisyonu taşımamaktır... Döviz piyasasının "net" pozisyonu; spot, vadeli ve opsiyonların toplamı olarak anlamlıdır. Bu nedenlerle swapların döviz piyasasına hemen hiç etkisi yoktur.
    Forum kuralları 'nı okudunuz mu?

1. Siyaset, din ve futbol konularında fanatizm,
    2. İdeolojik tartışma ve kavgalar,
    3. Sonuna YTD yapıştırıp fiyat tahmini veya hedefi göstermek,
    4. Hisse başlıklarında hisse harici konular yazmak
    5. Silinecek bu tarz yazıları alıntılamak / cevaplamak...

Kurallara AYKIRIDIR.

4.  Alıntı Originally Posted by rxpu Yazıyı Oku

Havuza akan döviz talebini durdurmak istiyorlar..
    Döviz talebi durursa daha az güçle fiyat kontrolü sağlamak daha kolay olur diye düşünüyorum..
    swap ın kaldırılması
    yurtdışı fx yasağı
    kalıraç ın yasaklanması

bence bu yönder atılan adımlar..

dövize talebi kesersek 1 milyar yerine 100M dolar ile kontrol edebiliriz piyasayı.

büyük döviz talepleri içinde MB bana gelin demiş idi sanırsam..

birde bu işlerin başında treader birisi konulursa yurtdışı hesaplardan alış satış belki açığa satış şu bu metotlar ile döviz kontrol edilmeye çalışılıyor..
    faiz de mümkün olduğunca baskılacanacak bu şekilde..
    gösterge halen 8 de zaten ...

antin kuntin işler deniyorlar yani..

Yabancı büyük bi spekülatör üzerimize oynar mııııı..

Bilinmez..

Katar faktörü de var..

Oradan da çok sıkışırsak para gelir diye düşünüyorum..Hem artık silah arkadaşı bile olduk..

Not..Dow un açıklamasını okudum...Akla yatkın..swap ile döviz talebi arasında ilişki yok diyor..

O zaman neden yaptılar tamamen 0 50 mevduat düşürmek için mi..?

5.  Alıntı Originally Posted by JonDowes Yazıyı Oku
    0.50'yi "maksimum" fark anlamında yazmıştım, ortalama fark anlamında değil. Ben genel olarak 0.25 farklara rastlıyordum.

Hayır böyle bir şey yok. En eski swaplı mevduat notlarımızı unutmuş olmalısınız:

Swaplar en ufak bir döviz pozisyonu içermez. Dolar kuruna en ufak bir etki etmez. Cari açığı arttırmaz ya da azaltmaz. Döviz talebini değiştirmez...

Çünkü: swap bir adet döviz alış ve bir adet aynı miktarda döviz satış işlemi içerir. Bu tutarlar bire bir aynı olmak zorundadır. Swap bacaklarının farklı vadelerde olması bunu değiştirmez. Vadeli işlem dediğimiz şey sadece faiz farkı eklenmiş spot işlemidir (future'ları hatırlayınız). Swapın tek amacı da o vade farkını almak ama hiçbir döviz pozisyonu taşımamaktır... Döviz piyasasının "net" pozisyonu; spot, vadeli ve opsiyonların toplamı olarak anlamlıdır. Bu nedenlerle swapların döviz piyasasına hemen hiç etkisi yoktur.
    O zaman mantık olarak şöyle düşünmeliyiz, swap işlemini tekrar parçalarına ayırırsak; TL mevduatçısıyım, swap oranı avantajlı geldi ve bugün banka benim için fiziki olarak döviz aldı ve DTH yaptı, aynı miktarda da forward kur satışı yaptı 46 gün sonrasına.

Ancak bankanın bugün yarattığı döviz talebi de 46 gün önce swap yapmış bir başka swap müşterisinin forward kur satışı ile dengeleneceğinden yıl içinde homojen dağılmış bir swaplı mevduat oluştuğunda periyodik olarak birbirlerini sıfırlıyorlar. Bu şekilde düşünmek mantıklı mı?

Bu durumda eğer yıl içinde swaplı mevduatlarda dengesiz bir dağılım söz konusuysa (örneğin çoğu kontrat kış aylarına yayılmışsa ama sonbaharda çok daha az swap yapılmışsa) fazla miktarda swap yapılmaya başlanan tarihte (kış aylarında) de *geçici* bir döviz talebi oluşmuş diyebilir miyiz?
    En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
    https://twitter.com/r_x_p_u

6. Faizler 0.50 puan düşmüş durumda. %12'lere doğru hareket olabilir mi?

Dolar hacmini arttırmak mantıklı gelmeye başladı tekrardan. Çünkü %14 ün altındaki oranlarda tl riski cazip gelmiyor.
    Yatırım Tavsiyesi Değildir.

7.  Alıntı Originally Posted by Ahme Yazıyı Oku
    Faizler 0.50 puan düşmüş durumda. %12'lere doğru hareket olabilir mi?

Dolar hacmini arttırmak mantıklı gelmeye başladı tekrardan. Çünkü %14 ün altındaki oranlarda tl riski cazip gelmiyor.
    Ahme, TL faizini düşürecekler şimdilik dolaylı yoldan çalışıyorlar ama son çareleri banknot matbaasını çalıştıracaklar. Hatırlarsan 2016 kasımda banka müdürlerini toplayıp sopalamışlardı. dün yine toplayıp sopaladılar.bu ikinci oldu. bu müdürleri sopaladıkları zaman dikkat edersen TL faizler 2 puan düştü dolarda coştu. yine aynısı olacak. swap'ı yokedip 0,5 puan sildiler bile,eminim dün başka tehditlerde konuşulmuştur. neticede bu ay TL faizler 12 ye çekilecek.bankada çalışanlarda bunu teyit ediyor. Sen akıllı adamsın bence çoktan %100 dolar yapmış olman gerekirdi,böylece TL,MB zırvalıklarından kurtulursun.

8.  Alıntı Originally Posted by powerpc Yazıyı Oku
    Ahme, TL faizini düşürecekler şimdilik dolaylı yoldan çalışıyorlar ama son çareleri banknot matbaasını çalıştıracaklar. Hatırlarsan 2016 kasımda banka müdürlerini toplayıp sopalamışlardı. dün yine toplayıp sopaladılar.bu ikinci oldu. bu müdürleri sopaladıkları zaman dikkat edersen TL faizler 2 puan düştü dolarda coştu. yine aynısı olacak. swap'ı yokedip 0,5 puan sildiler bile,eminim dün başka tehditlerde konuşulmuştur. neticede bu ay TL faizler 12 ye çekilecek.bankada çalışanlarda bunu teyit ediyor. Sen akıllı adamsın bence çoktan %100 dolar yapmış olman gerekirdi,böylece TL,MB zırvalıklarından kurtulursun.
    Tutturmussun tl faizi dusecekte dusecek.kafadan salliyorsun.en son 15 aldim.300 puan mi indirecekler.o zaman dolar arsi alaya deger.yapabilseler coktan yaparlardi.kimildayamiyorlar

LG-D855 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

Sayfa 772/1024 İlkİlk ... 272672722762770771772773774782822872 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •