Merhaba,
Öncelikle Soda forumunu okuduğumda çok nitelikli olduğunu gördüm ve gerçek yatırımcıları gördüğüme çok sevindim. Katkı sağlayanların eline sağlık.
Birleşmenin ilk açıklandığı tarih: 30 Ocak 2020
25 Şubat'ta gerçekleşen Sermaye Piyasası Kanunu'ndaki değişiklikler
Kimler Ayrılma Hakkını Kullanabilecek
"Sermaye Piyasası Kanununda" değişiklik olduğu için sadece 25 Şubat tarihinde Soda'sı olan ayrılma hakkını kullanacak. Bu kesin.
Ayrılma Hakkı Fiyatı
Kanun değişikliği ile "Kurulca belirlenecek esaslara göre adil bir bedel üzerinden" kavramı ilk defa ayrılma hakkı için kullanılıyor. Adil Değer şirketin değerleme çalışması sonucu bulunacak değeridir. Soda örneğinde gelir yöntemine yakın bir değer olarak düşünebiliriz. (Ancak tebliğ tasarısı bu şekliyle yürürlüğe girerse son 30 günlük ortalama fiyat geçerli olacak, çünkü tebliğ tasarısı 25 şubat öncesi başvurular için ayrılma hakkının sadece 25 Şubatta hisse sahibi olanlara uygulanacağını ve ayrılma hakkı fiyatının da eski tebliğ hükümlerine göre belirleneceğini söylüyor). Parantez içinde yazdığım konu çok kritik, taslak tebliğ bu şekliyle geçerse kötü olur.
İşlem Ne Zaman Tamamlanacak
2019 yılsonu bilençoları ile birleşme tamamlanması için Ağustos sonuna kadar genel kurulun ticaret siciline tescili gerekiyor. Buradan geri gelirsek en geç Ağustos başında SPK onayının alınmış ve Genel Kurul davetinin (davetten 21 gün sonra yapılabiliyor) yapılması gerekiyor.
Şişecam Ayrılma Hakkı Olmayacak mı?
Taslak tebliğ bu şekliyle geçerse ve Şişecam sermayesi birleşme sebebi ile %50'den daha az artarsa Şişecam'da ayrılma hakkı da olmayacak. Çünkü bu işlem önemli nitelikteki işlem olarak sayılmıyor. (Bu şekliyle geçerse bu da kötü olur) Soda'da her türlü ayrılma hakkı olacak.
Bundan sonra ne olabilir
SPK işlemi oyalar ve bilançolar bayatlar işlem başka bir zamana kalır.
SPK birleşme uzman kuruluş raporundaki değerlerde (4 farklı yöntem için) düzeltme isteyebilir. Yöntemlerin ağırlıklarını değiştirtebilir. Rapordaki değişiklikler sonrası (yeni birleşme oranları ile) onaylar. Gelir yönteminin sonucu değiştirilmeden gelir yöntemine yüksek ağırlık verilse bile birleşme oranı 1,16'dan 1,25-1,29 civarına çıkabilir diye düşünüyorum.
Taslak tebliğ değişerek yürürlüğe girer ve 25 Şubat tarihinde Soda payı olan ortaklardan "adil değer" ile alınması hükmü gelir. Bu durumda ayrılma hakkı fiyatı çok yükseleceği için işlemin iptal riski doğar.
Özetle;
Taslak tebliğ bu haliyle yürürlüğe girerse Soda ayrılma hakkı eski tebliğdeki fiyatla ve 25 Şubattaki ortaklara tanınacak. Bunun haksızlık olduğunu düşünüyorum ve SPK'nın yatırımcının sesini duymasını şikayetlerin gereğini yerine getirmesini bekliyorum.
Not: Birleşirse bir Soda kadar olamasa da Şişe hissesi de çok popüler ve güçlü olacak.
Yatırım tavsiyesi değildir
Yer İmleri