Sayın Deti,
Bedelli için zaten düşüncelerimiz aynı. Ama bedelsizde farklılıklarımız var. Ben bedelli KY için kazanç yaratır diyorum sizde. Ben bedelsiz KY için anlamsızdır diyorum siz anlamlı buluyorsunuz. Ben argümanımı açıklamaya çalışayım.
Bir şirketin; iç kaynaklarını (emisyon primi, yeniden değerleme değer artışı, yedekler, iştirak ve duran varlık satış karları, temettü) kullanarak yaptığı sermaye artırımı karşılığı çıkardığı hisse senetlerini, herhangi bir bedel almaksızın ortaklarına dağıtarak gerçekleştirdiği sermaye artırımına “bedelsiz sermaye artırımı†ya da “hisse bölünmesi†denir. Hissedarların bedelsiz hisse senedi alma haklarının herhangi bir süre sınırlaması yoktur.
Peki bedelsiz sermaye artırımı avantajlı mı?
Bedelsiz sermaye artırımıyla;
- Şirket herhangi bir ek finansman elde etmez.
- Şirketin toplam piyasa değeri etkilenmez.
- Şirketin dağıttığı toplam nakit temettü miktarı etkilenmez
- Şirket enflasyon karşısında erimiş olan sermayesini güncelleyebilir.
-Şirket; emisyon primi ile iştirak ve duran varlık satış karı kalemlerinden yapılan sermaye artırımıyla vergi avantajı elde edebilir
Gördüğünüz gibi şirket için bazı avantsjları var ama KY için yok.
Peki Vergi avantajı dışında çok önemli bir avantajı yoksa, bedelsiz sermaye artırımı (hisse bölünmesi) neden yapılır?
Şirketin bedelsiz sermaye artırımı yapmasının başlıca nedenleri arasında;
- Piyasada işlem gören şirket hisse senetlerinin likiditesini yani dolaşımını artırmak
- Çeşitli kalemlerde biriken sermayeyi kullanarak vergi avantajı elde etmek
Peki bedelsiz sermaye artırımı neden şirketin piyasa değerini etkilemez?
Çünkü; teknik açıdan bakılırsa, şirket bedelsiz sermaye artırımında bilançosundaki çeşitli kalemlerden kullandığı iç kaynakları alıyor, bilançodaki sermaye kaleminin içine koyuyor. Bu kaynaklar daha önce bilançoya girdiği için, yer değiştirmesi şirkete yeni bir nakit akışı sağlamıyor. Dolayısıyla şirketin değerini artırmıyor.
Buradaki tek elle tutulur şey ise, Elindeki hisse senedi sayısını artırmak isteyen küçük yatırımcıların o şirketin hisse senetlerinde alıma geçmesiyle, teknik açıdan olmasa da şirketin piyasa değerinde belli bir psikolojik artış yaratması olasılığı. Bakın olasılık diyorum çünkü geçmiş örneklere bakarsak bu bazen olmuş bazen olmamış. Yani buda daldaki kuş.
Bedellide ise eldeki kuş.
Sent from my SM-G920F using
hisse.net mobile app
Yer İmleri