Sayfa 82/708 İlkİlk ... 3272808182838492132182582 ... SonSon
Arama sonucu : 5661 madde; 649 - 656 arası.

Konu: DEVA - Deva Holding

1. Belirsiz olarak.ifade ettiğim unsurlar dediğiniz gibi ilk iki çeyrekte belli olur eğer belirsizlikler olumlu sonuç verirse 2022 iyi bir yıl olabilir. Bekleyip görelim
    2023 için daha iyimserim yeni ruhsatlarin ciroya yansıması daha etkili olacaktır.

MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

2. Şunu da unutmayalım. Burada ben dahil pek çok arkadaşın olumlu beklentisinin sebebi önümüzdeki 1-2 yılda gerek yeni ürünler, gerekse ihracatta yaşanacak ivmelenme ile oluşacak ilaç zammı üzerindeki ciro büyümesi. Ayrıca yabancı firmalar için pazar cazibesi azalacağı için onlardan da pay kapmasını beklerim.

Bu nedenle 2022 ciro büyüme beklentim %60-70 aralığında. %50 altında bir büyümede yol ayrımına gelebilirim(pandemi tarzı bir sıkıntı olmadıkça).

Piyasada para sıkıntısı var. Yabancı son 2 yılda 5 milyar dolar civarı para çıktı. Bir sürü yeni arz yapılıyor ve bunlar da piyasadan çok para çekiyor. Fon yöneticileri ve yerli spekler kısıtlı fonla hisseden hisseye geçiyor. Yani kimsenin 6 ay sonra, 1 yıl sonra güzel gelecek bilançolarla ilgilendiği yok. Enflasyon yüksek, dolayısıyla paranın zaman maliyeti fazla. Bu nedenle kimsenin 2-3 ay bekleyecek hali yok. 3 ay sonra gelir alırız gerekirse diyorlardır.

Peki biz niye öyle yapmıyoruz, valla yapabilen yapsın, benim becerebileceğim bir iş değil.
    Son düzenleme : Cautionary; 16-03-2022 saat: 17:51.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

3.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Şunu da unutmayalım. Burada ben dahil pek çok arkadaşın olumlu beklentisinin sebebi önümüzdeki 1-2 yılda gerek yeni ürünler, gerekse ihracatta yaşanacak ivmelenme ile oluşacak ilaç zammı üzerindeki ciro büyümesi. Ayrıca yabancı firmalar için pazar cazibesi azalacağı için onlardan da pay kapmasını beklerim.

Bu nedenle 2022 ciro büyüme beklentim %60-70 aralığında. %50 altında bir büyümede yol ayrımına gelebilirim(pandemi tarzı bir sıkıntı olmadıkça).

Piyasada para sıkıntısı var. Yabancı son 2 yılda 5 milyar dolar civarı para çıktı. Bir sürü yeni arz yapılıyor ve bunlar da piyasadan çok para çekiyor. Fon yöneticileri ve yerli spekler kısıtlı fonla hisseden hisseye geçiyor. Yani kimsenin 6 ay sonra, 1 yıl sonra güzel gelecek bilançolarla ilgilendiği yok. Enflasyon yüksek, dolayısıyla paranın zaman maliyeti fazla. Bu nedenle kimsenin 2-3 ay bekleyecek hali yok. 3 ay sonra gelir alırız gerekirse diyorlardır.

Peki biz niye öyle yapmıyoruz, alla yapabilen yapsın, benim becerebileceğim bir iş değil.
    [emoji122][emoji106] durumu güzel özetlemişsiniz hocam, elinize sağlık.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

4. İEİS bir mulaktinda hesap yapmıştı . Avrupa'da ilacın en ucuz olduğu ülke Yunanistan ve ortalama fiyatı 10 Euro olan bir ilaç ülkemizde 1.5 Euro'ya satiliyor şeklinde. İlaç euro kurunun düşük olması , SGK kesintileri vsss hesapladigimizda ilaç firmasının eline para geçmiyor. Bu durumda
    1- Küresel ilaç firmaları neden ilaç getiriyor
    2- Fiyatlama in bu kadar kotu olduğu durumda bile Deva bu brüt kar marjini nasıl yakalayabiliyor.

Demek ki ilaç fiyatları hala pahalı mı ?

5.  Alıntı Originally Posted by garipy Yazıyı Oku
    İEİS bir mulaktinda hesap yapmıştı . Avrupa'da ilacın en ucuz olduğu ülke Yunanistan ve ortalama fiyatı 10 Euro olan bir ilaç ülkemizde 1.5 Euro'ya satiliyor şeklinde. İlaç euro kurunun düşük olması , SGK kesintileri vsss hesapladigimizda ilaç firmasının eline para geçmiyor. Bu durumda
    1- Küresel ilaç firmaları neden ilaç getiriyor
    2- Fiyatlama in bu kadar kotu olduğu durumda bile Deva bu brüt kar marjini nasıl yakalayabiliyor.

Demek ki ilaç fiyatları hala pahalı mı ?

Yabancı şirketler genelde kar marjı yüksek kanser gibi pahalı ilaçları getiriyor. Zaten son düşük zamlardan sonra yerli eşleniği olan fiyatı düşük ilaçların çoğu artık gelmeyecektir.

Deva karlı, ama bunu 15 yıl boyunca planlı-programlı ve çok akıllıca yaptığı arge faliyetlerine borçlu. Sektördeki karlılık bir şirket ile ölçülmez, adam bir ilaç bulur uçar gider. Sektördeki ortalama karlılığa bakmak lazım, bildiğim kadarıyla o da yerlerde sürünüyor. Nette şirketler son 1-2 yıldır kar bile edemiyor olabilirler.

Son olarak, doğrudan yatırımlar yapılırken 1-2 yıllık olumsuz dönemler sonrası millet pazardan hemen çıkmaz. Bıçak kemiğe dayanıncaya kadar dayanmaya çalışır. 3-5 yıl zararına satış bile yapabilir pazarı kaybetmemek için..Sonuçta er geç piyasa normalleşir diye düşünür..Yabancıların pek çok ilaç için kal/çık kararı vereceğini düşünüyorum bu yıl. Devanın cirosunda ortalamadan fazla artış beklememin bir sebebi de bu.
    Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53

6. Cevap için teşekkürler sayın @Cautionary kısa vade de ilaç fiyatlamasi konusunda bir değişiklik olmayacak gibi. Sanırım şuan en değerli gelişme ihracat atağı olabilir. Deva nin küresel bir jenerik ilaç üreticisi olması hikayesi . Şirket gerçekten müthiş harika işler yapıyor ama ülkemizde ilaç sektörü için durumlar hiç iyi değil. Dediğiniz gibi bu kötü ortamda pazarın diğer oyuncularından pay kapabilir miyiz ? İlaç sektöründe en zor olan şey bu olsa gerek pazar payını büyütmek çünkü rekabetin yoğun olduğu bir sektör . Umarım öyle olur ama bunların hepsi belirsizlik . Sektörde işler iyi gitmedigi için o ilaç sektörüne yatirimci mesafeli duruyor. Deva da piyarı olmayan bir şirket olduğu için ekstra mesafeli yatırımcı .
    Şirket ilerisi için çok umutlandiriyor ama kısa vade (1 yıldan az) için pek ümitli değilim .
     Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Yabancı şirketler genelde kar marjı yüksek kanser gibi pahalı ilaçları getiriyor. Zaten son düşük zamlardan sonra yerli eşleniği olan fiyatı düşük ilaçların çoğu artık gelmeyecektir.

Deva karlı, ama bunu 15 yıl boyunca planlı-programlı ve çok akıllıca yaptığı arge faliyetlerine borçlu. Sektördeki karlılık bir şirket ile ölçülmez, adam bir ilaç bulur uçar gider. Sektördeki ortalama karlılığa bakmak lazım, bildiğim kadarıyla o da yerlerde sürünüyor. Nette şirketler son 1-2 yıldır kar bile edemiyor olabilirler.

Son olarak, doğrudan yatırımlar yapılırken 1-2 yıllık olumsuz dönemler sonrası millet pazardan hemen çıkmaz. Bıçak kemiğe dayanıncaya kadar dayanmaya çalışır. 3-5 yıl zararına satış bile yapabilir pazarı kaybetmemek için..Sonuçta er geç piyasa normalleşir diye düşünür..Yabancıların pek çok ilaç için kal/çık kararı vereceğini düşünüyorum bu yıl. Devanın cirosunda ortalamadan fazla artış beklememin bir sebebi de bu.

7. Ben de 1 seneden biraz fazladır topladığım devaların 1/3 ünü başka hisselerle değiştirdim bugün. Aldığım için pişman değilim. Alma gerekçelerimin hepsi aynı şekilde devam ediyor, hatta bazıları daha da güçlendi. Ama piyasa hızlı fiyatlamıyor. Bunun için haklı nedenleri de var. Neredeyse gelirinin tamamı döviz olan, maliyet artışlarını anında fiyatına yansıtabilen ve daha şeffaf çok sayıda şirket var borsada. Tl bu kadar oynak, enflasyon yüksekken paranın buralara gitmesi gayet normal.

8. Portföyümde başka hisseler olmasa saç baş yoldururdu . Aslında Buffet kitabında da yazıyordu ilaç şirketlerinin risklerini ama gözü karartıp girdim . Ama risklerin hepside gerçek oldu . Şuan deva ya yatırım yapmak karşıt yatırım yapmak gibi . İyi şirkete kötü zamanlarında ortak olmak yaklaşık 1.5 senedir bu modda deva. Ama sektör düzelirse olumlu ayrisacaklardan olacaktır .

Alıntı Originally Posted by Tesla136 Yazıyı Oku
    Ben de 1 seneden biraz fazladır topladığım devaların 1/3 ünü başka hisselerle değiştirdim bugün. Aldığım için pişman değilim. Alma gerekçelerimin hepsi aynı şekilde devam ediyor, hatta bazıları daha da güçlendi. Ama piyasa hızlı fiyatlamıyor. Bunun için haklı nedenleri de var. Neredeyse gelirinin tamamı döviz olan, maliyet artışlarını anında fiyatına yansıtabilen ve daha şeffaf çok sayıda şirket var borsada. Tl bu kadar oynak, enflasyon yüksekken paranın buralara gitmesi gayet normal.

Sayfa 82/708 İlkİlk ... 3272808182838492132182582 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •