Originally Posted by
erhanacikgoz1
"Hakikati bulmak zordur ve ona giden yol çetindir. Hakikati arayanlar olarak sizler, hemen hüküm vermeyecek ve eskilerin yazılarına öylece güvenmeyecek kadar bilge olmalısınız. Sorgulamalı ve o yazıları her açıdan eleştirel biçimde incelemelisiniz. Yalnızca delil ve deneyi dikkate almalısınız, herhangi bir kişinin söylediklerini değil. Çünkü her insan, kusurun her türlüsüne karşı savunmasızdır. Hakikati arayanlar olarak bizler, önyargı veya dikkatsiz düşünüşten kaçınmak için çalışmalarımızda kendi fikirlerimize de kuşku ve sorguyla yaklaşmalıyız. Bu dersi çıkarın ve hakikat gözlerinizin önüne serilsin."
İbn-i Heysem (Al-Hasan, Alhazen)
Şu cümle o kadar haklı ki herhangibir meseleyi gerçekten bu şekilde değerlendirmemiz gerektiği konusunda çok fikir veriyor.
Ben temettüden kaçtıkça temettü önüme çıkıyor algorıtma sürekli twitleri önüme çıkarıyor. İlgileniyorum diye.
Okuyunca da yazamadan edemiyorum. Çünkü bir spekülasyon var.
Bir arkadaş twit atmış şu şekilde.
2-#temettü şirketlerin ve onu alan yatırımcının bir nevi sigortasıdır.Neden mi? borsa endeksi geriye giderken yani satış yerken bu #hisselerdeki düşüş nispeten daha az olur,çünkü düşüşlerin bir kısmı alım fırsatı olarak görülür ve fiyatlar uzun süre çok düşük seviyelerde kalmaz,
Burada bir sıkıntı var. Açıklayacağız ancak arkadaşın başka bir twitini daha kopyalayacağım aradakı çelişki gözler önüne serilecek.
#temettü emekliliği yolunda karşılaşabileceğimiz muhtemel olumsuzluklar;
1-#temettü (kar payı) alabilmek için seçip #portföyümüze koyduğumuz #hisselerin bir çoğu tabiatı gereği #defansif hisselerdir.
defansif hisseler bazen #endeksteki yükselişe anında tepki vermeyebilir,
Demekki temetü hissesi bir ayrıcalık sağlamıyor yatırımcıya kazanç olarak Yani varsayımı doğru kabul ettiğimizi düşünelim.
Hisse düşmesi gerekenden daha az düştü diyelim. Çıkarkende daha az çıkacak ne kazandık ? Aynı şeyi kazandık.
Objektif olmak gerekirse şunu söyleyebilirsiniz. Tamam kazanç değişmiyor ancak stabil giden bir hisse psikolojık olarak daha rahat hissettirecektir. Çok haklısınız stabil olması kazancı değiştirmesede psikolojık olarak iyi birşeydir. Fakat bunu ıspatla mükellefiz. Böyle olduğunu varsaymamalıyız. Ispatlamalıyız. Ne demiş Al-Hasan sorgulamalı hemen hüküm vermemelisiniz. yanlızca delil ve deneyi dikkate almalısınız demiş.
Eskiden temettücülerin dilinden düşmeyen TTRAK'a bakalım açın grafiğini hala temettü verir. Temettü ile tekrar lot alınmış haldeki grafiği 2013 yılındak fiyatında. Defansiflik nereye gitti ?
Burada ne yapıyoruz ? Al-Hasanın da söylediği gibi.
Sorgulamalı ve o yazıları her açıdan eleştirel biçimde incelemelisiniz.
Daha durun attığı twitlerde çeşitli çelişkileri yanlışları göreceğiz ve zinciri birleştireceğiz.
5-Düzenli #temettü veren ve #temettü verimi yüksek şirketlerin hisselerinin halka açık tarafında yani #borsada işlem gören kısmında #yabancı oranı yüksek olur.Tahmin edersiniz ki yabancılar paralarını bir şeye yatırmadan bizlerden çok daha fazla araştırma yaparlar,
Şimdi yabancıların bizlerden daha iyi olduklarını ve akıllıca yatırım yaptıklarını varsayarak temettü hisselerinin yabancı payının yüksek olduğu iddia edilmekte.
Öncelikle yabancıların gerçekten bizden iyi olduklarını ıspat etmemiz gerekiyor. BU birinci mesele
Bir ikincisi Yabancıların payları en çok banka hisselerindedir. En çok hacmi yaratanlarda yine bankalardır.
O halde yabancılar ne yapıyor ? Onları bizden daha akıllı görüyorsak onların ne yaptığı ortada onu yapmamız gerekiyorsa. Üstteki twit çelişiki doğurmaz mı ?
başka bir twit
4-Düzenli #temettü veren şirketler elde ettikleri karlardan bir kısmını hisselerini alan yatırımcılarla paylaşır yani kar payı dağıtır,diğer şirketler gibi hep bana diyerek yatırımcısını küstürmezler,
Spekülasyonu görebiliyormusunuz. Bu tiwitteki algıya odaklanın Yani diyorki temettü verildiğinde elde edilen kar kasadan çıkartılıp bu sizin karınız diye verilir diyor
algıladığınız bu değil mi diğer şirketler ise kasadaki parayı kendısıne alır mesajı veriyor. BU meseleyi defalarca kez anlattık ıspatladık.
Bunu deneyerek görebilirsiniz Kasada elde edilmiş kar, al bu senin diye hiçbirzaman verilmez. Temettüden bir gün önce hisseyi alın.
Sözde elde edilen karı kasadan çıkarıp size verecekler ya. Ertesi gün paranız gelecekmi bir bakın bakalım 
Paranız gelir ancak ana sermayenin eksildiğini farkedersiniz. Sizce neden ? Hani kasadaki parayı almanız karı almanız gerekirdi nereye kayboldu sizin kasadaki karınız ?
Algıyı anlayabildiniz mi twite tekrar bakın ötekiler kasadakı parayı kendılerıne alır sızın paranızı kullanırlar demeye getiriyor ama temettü verenler hemen kasadakı parayı size verirler diyor. Verirse nasıl oluyorda benim kar payım kayboluyor ?
Arkadaşlar yapılan şey şudur. Siz şirkete ortak olursunuz paranızı sokarsınız. Daha sonra şirket kar eder. Kar edince kasaya para girer. Kasaya para girecekse şirketin hisse fiyatı yukarı gider. Şirketin hisse fiyatı yukarı gittikçe sizin kar payınız ortaya çıkar yukarı gitmezse şirket ne kadar kar ederse etsin tek kuruş kar payınız olmaz. Zincirini birleştirin.
Hisse fiyatı yukarı gitmeli peki hisse fiyatı nasıl yukarı gider Kar elde edilirse gider. Peki bu yeterli mi değil. BU kar Öz sermayeyi arttırıyorsa yukarı gider hisse arttırmıyorsa yukarı gitmez gidemezzz. Bakınız: TTRAK Şirket temettü dağıtıyor Kar olmadan temettü dağıtılmaz öyle değil mi ? demekki kar var ki temettü dağıtıyor O halde hisse fiyatı niye yukarı gitmemiş.? hatta düşmüş. Çünkü öz sermaye düşüyor. Bir taraftan kar geliyor öz sermayeye eklenecek hemen ardından elde edilen kardan daha fazla kredi çekildiği için öz sermaye düşüyor.
2013 yılında 10,000 TL TTRAK ortak olan yatırımcı
2013 yılı karı 4,000 TL deniyor bunun atıyorum %5 i veriliyor onunla gidip lot alıyorsun.
2014 yılı kar 6,000 TL %7 si dağıtılıyor lot alıyorsun.,
2015 yılı 5,000 TL %6 sı dagıtılıyor lot alıyorsun.
böyle böyle 2019 yılına kadar geldik.
Şirketin elde ettiği toplam kar 4k+6k+5k....... = 30,000 TL
Şirketin SÖZDE kasadan dağıttığı para 300+500+200......... =1000 TL
BUGUN portföye bakınca gördüğünüz şey;
Lot sayısı artmış toplam sermaye= 10,000 TL Kasadan alınıp bana verilen kar payları yok ? lota çevirdiğim sözde kar paylarının değeri hala 10,000 TL 2013 yılında 5 lotum vardı değeri 10,000 TL BUGUN 10 lotum var değeri 10,000 TL şirket kar ediyordu hatta karını dağıtıyordu. Hatta böyle şirketler defansifti. Hatta yabancılar akılıydı. Hani kasadaki parayı bana veriyorlardı.
Kar eden bir şirkete yatırım yaptım mı evet
karını düzenli şekilde dağıtan şirkete yatırım yaptım mı evet.
Hatta aldığım (sözde) kar paylarıyla lot sayımıda arttırdım mı evet.
Hiç al sata girmedim uzun vadeli emeklilik planı yaptım mı evet.
Defansif olduğu söylenen temettü veren hisseye yatırım yaptım mı evet.
Akıllı yabancıların aldığı temettü hissesine yatırım yaptım mı evet
Daha sayamadığım kadar twitteki neredeyse tüm kriterlere uydum mu evet.(yer kaplamasın diye paylaşmadım diğerlerini)
EEEEEE niye kazanmadım ben. niye 2013 te yatırdığım para hala aynı mıktarda takılı kaldı. Nasıl emeklilik lan bu aradan 7 yıl geçmiş param yerinde sayıyor. BU planla mı emekli olacam ben. Bunun sorumlusu kim ? Bu twitleri atanların HİÇ SUÇU yok. YOK YOK gerçekten yok. O öyle zannetmiş veya öyle inanmış.
SUÇLU SENSIN. ÇÜNKÜ HAKİKATI ARAMADIN!
ne güzel söylemişsin eyyyy!!!! İbn-i Heysem (Al-Hasan, Alhazen)
"Hakikati bulmak zordur ve ona giden yol çetindir. Hakikati arayanlar olarak sizler, hemen hüküm vermeyecek ve eskilerin yazılarına öylece güvenmeyecek kadar bilge olmalısınız. Sorgulamalı ve o yazıları her açıdan eleştirel biçimde incelemelisiniz. Yalnızca delil ve deneyi dikkate almalısınız, herhangi bir kişinin söylediklerini değil. Çünkü her insan, kusurun her türlüsüne karşı savunmasızdır. Hakikati arayanlar olarak bizler, önyargı veya dikkatsiz düşünüşten kaçınmak için çalışmalarımızda kendi fikirlerimize de kuşku ve sorguyla yaklaşmalıyız. Bu dersi çıkarın ve hakikat gözlerinizin önüne serilsin."
İbn-i Heysem (Al-Hasan, Alhazen)
Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer İmleri