toplumumuz her alanda ne yazık ki geri. ve son yıllarda daha da geriledi.. bunu yapılan köprüleri örnek göstererek çürütmek isteyebilirsiniz ama boşuna.. toplumun kalitesine yönelik alanlarda ciddi bir gerileme var. eğitim sistemi mesela..gelecek 10-15 yılın nasıl olacağının bir nevi göstergesidir şu anki durum, ve durum şu anda içler acısı halde. defalarca değiştirdikleri bir sistem.. yanlış yaptıklarını onlarda artık kabul ediyor..veya adalet ve hukuk... laik sistemin temelleri.. kadın erkek huzurlu yaşam alanının daraltılmaya çalışılması.. tek bir adama dayalı vesayet sisteminin ülkeye dayatılması.. kurumların sağlıklı çalışmaması..
sayısız alan var böyle. bu toplumun en basit yapabildiği şey arsa spekülasyonu, emlak alım-satımı, ve bir de araba alıp-satmak, altın yatırımı da işin ev hanımı boyutu oluyor en kötü ihtimalle.
böyle bir ortamda bu toplum yığınlarına hitab eden bir siyasi hareketin en kolay yapacağı şey rasyonel olup olmadığına bakmadan yatırım kararları almak, gelecek nesilleri borçlandırmak, kalkınma yerine büyümeye odaklanmak ve bunu da inşaat üzerinden yapmak.
gelecekte batı toplumları ile rekabet şansı bu nedenlerle gittikçe azalıyor.değerli maddi ve beşeri kaynaklarımız optimum biçimde değerlendirilmekten uzak. ortalama eğitim süresi 5.3 yıl. abd de bu rakam 12 yıl. sokaklarda gezen insan kalitesi sadece bu göstergeden bile anlaşılabilir. böylesine geri bir toplumda hamaset ve din sömürüsü en kolay yoldur.. ve yıllardır bunu başarıyla ! yapan bir zihniyet ülkeyi her alanda çözümsüzlük açmazına soktu. son yılalrda uğraştığımız problemlere bakarsanız göstere göstere gelen ve bilinçli biçimde yapılan hataların düzeltilmesi için halen uğraşıldığını görürsünüz (yanlış suriye politikası, yanlış ekonomi, yanlış eğitim politikaları, yanlış politikalarla terör örgütlerine sağlanan geniş hareket alanı vb gibi konular)..
kanal istanbul bu açılardan da incelecektir. ter dökmeden rant ile zengin olmaya çalışan bir halk gelecek nesillere büyük bir yük bırakmakta..
It is not because things are difficult that we do not dare, it is because we do not dare that they are difficult. (Seneca)
Yer İmleri