Sasanın 2016 yılında beri yaptığı yükseliş , yaptığı yatırımlar , yaptığı ciro ortada.
Geçmişte olanlar gelecekte olacaklar için resmen bir yol gösterici sasa için .
Sasanın 2016 yılında beri yaptığı yükseliş , yaptığı yatırımlar , yaptığı ciro ortada.
Geçmişte olanlar gelecekte olacaklar için resmen bir yol gösterici sasa için .
Yatırım tavsiyesi değildir.
Uzun zaman sonra THY den sonra SASA yı takip etmeye başladım.
2025 de SASA nın yeni bir yükseliş trendi yapıp eski zirvesine gelme ihtimali yaptığı yatırımlar nedeniyle olası gözüküyor.
Önce bir sistem kur.
Sen sadece sistemi denetle yeter.
SASA nın son 2 gündür yüksek hacmi 2025 için hazırlık yapan yatırımcıların yeni bir pozisyon alma hamlesi olarak gözüküyor.
Önce bir sistem kur.
Sen sadece sistemi denetle yeter.
lionness in yorumlarina katiliyorum , hissenin 4.80 uzerinde kalici olarak kalmasi 10 lira hedefe goturur demis ,
daha evvelki yorumlarimda bende yazmistim 2 direnc noktamiz var 4.70 ve 6 lira , 4.70 uzerinde 3 gun kapanis yaptigi takdirde 6 li
rakam hedef olur , 6 direncinin uzeri bos , 6 liralik direnc kirilirsa kasla goz arasinda 8 lirada gozunu acar demistim ,
ama tabii bu 2 direnc hacimli sekilde gecilirse bu soyledigim seyin gerceklesmemesi icin herhangi bi sebeb yok ,
arkadaslar , sasa alindiktan sonra erdemoglu yaklasik 4 milyar dolar yatirim yapti actigi fabrikalara ve hisse kac bin kat yukseldi , simdi patron diyorki acilacak 13 tesis icin 25 milyar dolar yatirim yapacagiz ..
peki sasa 4 milyar dolar yatirim yaptigi icin bugune kadar kac bin kat artti ise ,
25 milyar dolar yatirim yani simdiye kadar yaptigi yatirimin 6 katindan daha fazla bir yatirim yaptigi takdirde ,bu kadar daha buyur ve gelisir ise kac bin kat hisse senedi yukselir primlenir diye kendimize bi sormak lazim ,
aklin yolu bir !!
gecmiste yapilanlar gelecekte yapilacaklara referansdir diye bi soz var ,bosuna soylenmemis bu soz
hatirlatma amaciyla erdemoglunun aciklamasindaki yatirim ve tarihleri bi daha asagida paylastim sirf hatirlatma amacli, kendi agzindan;
( Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu'nun verdiği bilgiye göre,
1. fazda; 2023-2026 arasında 1 milyon ton kapasiteli PDH ve polipropilen üretim tesisi, 2 milyon ton kapasiteli paraksilen ve aromatik üretim tesisi ve liman yapımı,
2. fazda; 2025-2028 arasında 1 milyon ton kapasiteli PDH ve polipropilen üretim tesisi, 200 bin ton kapasiteli SAP, 100 bin ton kapasiteli 2-EH, 300 bin ton kapasiteli ACN, 1,6 milyon ton kapasiteli PTA ve 700 bin ton kapasiteli MEG üretim tesisleri,
3. fazda ise 2027-2032 arasında 12 milyon ton kapasiteli rafineri tesisi ile entegrasyon tamamlanarak 2 milyon ton kapasiteli 2. faz aromatik ve paraksilen, 700 bin ton kapasiteli MEG üretim, 1 milyon ton kapasiteli polietilen ve 600 bin ton kapasiteli PVC üretim tesisleri planlanıyor.
SASA, Honeywell UOP ile Yumurtalık yatırım alanında, 1,5 milyar dolarlık yatırım tutarı ile propilen üretim tesisi kurulması ile ilgili lisans, teknik hizmet ve garanti anlaşması imzalandı ) ......
arkadaslar bi konuya dikkatinizi cekmek istiyorum ;
bi kiyaslama yaparak sasanin kuracagi rafinerinin katma degerinin ne olacagini sasaya ne kazandiracagini bi hayal edin yada beyin cimnastigi yapalim birlikte ...
petkim denilen rafinerinin bugun 15 tane ana uretim tesisi ve 6 tane yardimci uretim tesisi var .. ve yillik uretimi 3.6 milyon ton !!
peki sasanin kuracagi rafinerinin yillik uretimi ne kadar olacak ? yukarida patron 12 demis ama hedef 13 milyon ton uretim yapmak !!
4 petkim degerinde bi rafineri kuracak , siradan bi rafineri degil bu kurulacak olan , sakin rafineri deyip kucumsemeyin , muazzam bi rafineri bu kurulacak olan , patron en buyugune oynadigi icin kucuk bi rafinerinin hayalini kurmamis ona gore en buyugunu yapma projesi var ,
peki tuprasla kiyaslarsak ne olur ,
tuprasin benim bildigim kadariyla turkiyede 4 farkli sehirde 4 farkli rafineri tesisi var ,
sasa nin kuracagi rafinerinin buyuklugunu bide tuprasla kiyaslayalim , 2 farkli sehirdeki 2 tupras rafinerisinin yillik uretimini ,sasa tek basina yapacak kadar buyuk bi rafineri yapacak , yani tuprasin herhangi bi sehirde kurdugu rafinerinin 2 kati buyuklugunde bi rafineriye sahip olacagiz ,
simdi biraz daha kafa yoralim , sasa hic bi yeni tesis yada fabrika kurmasa sadece bu rafineriyi kursa , bugunku elimizde bi sasa var bu sasaya kurulan pta fabrikasi ile yuzde 80 buyume olacak sasada , yani sasa yuzde 80 daha buyuyecek pta afbrikasi ile ,
bide bunun uzerine muazzam bi sasa rafinerisinin eklendigini dusunun , sasa ne kadar buyume yapar , bilancosu kari ne olur , bugunku sasa kaca katlar buyumede ? dusundukmu ? hah tamam iyi oyleyse simdi bide buna liman ve 11 tane daha fabrikayi ekleyin her fabrika ayri ayri yillik yapacagi bilanco en az milyar dolarlar degerinde olacak ..
bu tesisler bittiginde SASA turkiyenin en buyuk sanayi ve endustri sirketi olacak !! arkadaslar turkiyenin en buyugune ortaksiniz su anki lotlarinizla ,
sahsen ben bu hisseden bi kere ciktim hayatimin ilk ve en buyuk kesigini yedim baska bi hissede, ustelik altin hissesi idi , o zaman altinin grami 1000 liraydi , 2000-2500 lira altin hedefli girdim o hisseye , altin bugun 3000 lira oldu hedefimin uzerine geldi ama hisse benden 2 daire parasi yedi , 1 bucuk sene bekledigim zamanda bana ayrica zarar yazdi , hatta bu zaman zarfinda sasa da kalsaydim evvelki yil verdigi yuzde 120 bedesizi alir lotlarimi ikiye katlamis olurdum bide oradan kaybim oldu ,
hayatimin dersini aldim , sasadan sasmam artik , ancak en fazla 1 hafta 10 gunluk firsat gorursem cikar baska hisseyi degerlendirir sonra yine pozisyonumu korurum ama buradaki pozisyonumu asla bozmam ,
tamam burasida 2 senedir surundurdu ama surundurmeyen hisse varmi endeksden kaynakli tum hisseler bu zaman zarfinda milleti hallac pamugu yapti , borsada genel bi kayip yasandi yani , faizler dusmedigi surece borsaninda eski hareketlerine donmesi biraz zor ,
ancak faizler dusecek balinalar oradaki parayi borsaya kaydiracakki borsa tekrar eski gunlerine donsun oda hazirandan evvel olmaz ,
ancak haziranda bi seyler netlesir aralik son haftasi faiz 250 baz puan dustu ,benim tahminim 150 baz puan di , beklentimin uzerinde dustu ama ,kucuk bi oran tabi bu ,daha cok firin ekmek lazim ufukta gunesin dogmasi icin ,oyuzdende hissedeki beklentilerinizi ona gore yapin ..
benim en erken hedefim 2032 bu tarih benim icin kisa vade hedef , o tarihten sonra tum projeler bittiginde amacim kismetse olmezsek temettusunden faydalanmak , o saatten sonra zaten hic satmam ,
ben bu 2024 yilinda tekrar sasada pozisyon aldim , ama hisseyi herkes gibi alip beklemedim , surekli trade yaptim , her gun trade yaparak lot yukseltmeye calistim ,lot yukseltirkende ortalamami dusurdum , en son hisseyi 3.75 den aldim yerine koydum , su an gorunen maliyet 3.75 ,ama trade yaparkende surekli her ay tutturabildigim fiyatlardan hep satin aldim , lot ekledim yani , en son 4.05 den lot aldim ,
ben baskalari gibi bakmiyorum hisseye ,
benim bakis acim cok farkli , uzun vade yatirimcisi oldugum icin , ve o tarihe kadar surekli alabildigim kadar lot alip lot ekleyerek sahip oldugum lotlari yukseltme amacim oldugu icin su anda sasa hisse fiyatinin dusuk olmasi beni hic uzmuyor , tam tersine beni mutlu bile etti ,
bu son 1 yillik yasadigi dususlerde ben hep trade yaparak lot cogaltma sansi yakaladim , hatta lot satin alirkende cok dusuk fiyatlardan lot alabilme sansi yakaladim , su anda sasa 10 lira olsa bana ne faydasi var ? hic , hisse 10 lira oldu diye satmayacagimki , tam tersi yukselmesi bana zarar verir cunku ben her ay alacagim lotun fiyati 10 lira olacak , ama ben su anda 10 liralik lotu 4 liradan alabilme sansi yakaliyorum , neden cunku hisse fiayti dusuk diye dusuk fiyattan hisseye sahip olabilme sansi yakaliyorum , hissenin fiyatinin dusuk olmasi benim icin bulunmaz nimet ,
ben her zaman sunu soylerim , hisse fiyati yukselirken degil, hissenin fiyati duserken daha cok o hisse sana para kazandirir derim ,
ama tabii biraz grafik bilginiz varsa ongorulerinizde kuvvetliyse bu dususlerden ucuk rakamlarda para kazanabilirsiniz , en tatli para asil borsada boyle zamanlarda kazanilir , yukarilardan alip bekleyen ile trade yaparak lot cogaltip uzerine birde maliyetini dusuren kisi hissenin yukselisini seyrederken ;
biri yukselsede maliyetime gelsem diye beklerken, digeri hisse yukseldikce ekrandaki kari dahada buyuyen kisi arasinda fark olur , uzun vadede her ikisininde maliyeti arasinda yaklasik yuzde70-80 fark var ise kar marjlarinda da ciddi bi fark yaratir , tavsiyem herkes biraz grafik ve az biraz da teknik bilirse kendisine buyuk iyilik yapmis olur eger borsaya para yatirmissa ve para kazanma amaci varsa ..
biri hisse fiyati dustu diye uzulurken digeri hisse fiyati dusuyo parayi bu gidisle 2 ye katlarim diye ellerini ovusturur , halbuki ikiside ayni hissede pozisyon almis ..
herkesin bakis acisi farklidir ,
benim bu hissedeki beklentim cok buyuk uzun vadede , yani dedigim gibi en kisa vadem 2032 , o tarih gelir projeler biterse tutar bi hesap kitap yaparim , bu hisseye 2024 de girdim bu kadar param vardi su anda bu kadar param var kaca katlamis bu kadar bide diger hisselerle kiyaslama yaparim , en iyi hisse kaca katlamis bu kadar , aradaki farki o zaman kiyaslarim , o zamanda kismetimizde ne varsa ama az ama cok , cok sukur deriz rizki verene ...
ben burada surekli biseyler paylasiyorum , bu ya sirketle ilgili haberdir yada kendi duygu dusuncelerim yada beklentilerimdir ongorulerimdir ,
benim beklentilerim beni baglar , kimseye yatirim tavsiyesi vermiyorum , herkes kendi aklina gore yatirimini yapar , herkes kendi kararlarindan sorumludur ,bilginize ..
herkese bol kazanclar dilerim
Ben patrona artık güvenmiyorum. Mecbur bekliyorum enflasyon karşısında zararım çok. Şubat 2024te bir gazeteye verdiği demeçte Ptayı haziranda açacağız dedi belki 1-2 ay sarkabilir dedi. Sonra 15 aralıkta açacağız dedi hala faaliyete geçecek en son ki kap duyurusunda ilk deneme çıktıları aldık en kısa sürede faaliyete geçecek diyor. Yine ucu açık.
bi cok kimse son 2 seneki performansdan kaynakli patrona yada hisseye artik guvenmiyor ,
kimseye bu konuda bisey diyemem ..
F/K hesaplaması yapmıştım şimdi daha basit ve ilkokul öğrencilerin bile hesaplayağı Piyasa değeri/Yıllık Ciro hesabı da yapayım..
Sasa Tarihsel olarak özellikle büyük yatırımlar yapacağı açıkladığı 2016 yılından sonra Piyasa değeri/Yıllık Ciro oranı kademe kademe yüksek fiyatlanmaya başlandı . 2018 yılında Piyasa değeri/ Yıllık Ciro oranı 3,69 oranına kadar çıktı. Daha sonra .Daha sonra 2 lere kadar geriledi . Ancak daha sonra tekrar yükseldi bu oran
piyasa değeri yıllık ciro sasa.jpg
https://hizliresim.com/fugelp1
ve 2021 yılında 5,70 oranına kadar çıktı.
2022 yılında 5,13
,2024 yılında 4,24
şu anlarda ise bu oran yani Price/Sales : 3,82 lerde.
2030 yılında yıllık ciro hedefi 25 milyar dolar. Dolar duru 35 lerde kalsa bile , 25 milyar dolar 875 milyar tl yapar.
Dolar kuru 50 tl olursa , 25 milyar dolar 1trilyon 250 milyar tl yapar.
Sasa tarihsel olarak şu anki gibi Piyasa Değeri/ Yıllık Ciro : 4 olarak fiyatlanırsa ve de dolar kuru 35 olursa ciro da 25 milyar dolar varsayımıyla Sasanın olması gereken piyasa değeri:
875 milyar tl ciro çarpı Price/Sales :4 = Sasa Piyasa değeri 3 trilyon 500 milyar tl .
Hisse fiyatı : 3 trilyon 500 milyar tl piyasa değeri bölü (Ödenmiş Sermaye : 43,815,615,361 ) = 79,88 tl hisse fiyatı
1 trilyon 250 milyar tl ciro çarpı Price/Sales :4 = Sasa Piyasa değeri 5 trilyon tl .
Hisse fiyatı : 5 trilyon tl piyasa değeri bölü (Ödenmiş Sermaye : 43,815,615,361 ) = 114,11 tl hisse fiyatı.
875 milyar tl ciro çarpı Price/Sales :5,70 = Sasa Piyasa değeri 4 trilyon 987 milyar tl .
Hisse fiyatı : 4 trilyon 987 milyar tl bölü (Ödenmiş Sermaye : 43,815,615,361 ) = 113,8 tl.
1 trilyon 250 milyar tl ciro çarpı Price/Sales :5,70 = Sasa Piyasa değeri 7 trilyon tl 125 milyar tl.
Hisse fiyatı : 7 trilyon 125 milyar tl bölü (Ödenmiş Sermaye : 43,815,615,361 ) = 162,61 tl
Sasa anlık piyasa değeri : 188 milyar 400 milyon tl.
Sasa anlık hisse fiyat : 4,30 lira.
NOT : Yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir . Herkes kendi kararını kendisi versin .
Son düzenleme : lionnes1; 07-01-2025 saat: 00:49.
Yer İmleri