Sayfa 88/930 İlkİlk ... 3878868788899098138188588 ... SonSon
Arama sonucu : 7440 madde; 697 - 704 arası.

Konu: ISYAT İş Yatırım Ortaklığı

1. 2010 yılında verdiği 16 kuruş temettüyü bu sene verdiği 12,5 krş temettü ile karşılaştırmak istedim. Sonra 2017 Mart ayını baz alarak 2010-2016 arası temettülerini 2017 Mart ayına enflasyonu hesaba katarak uyarladım.

Bunun için de geçmişteki 1 lira 2017 Mart ayında kaç lira ederi kullandım. Buradan

Doğal olarak 2017 temettüsü olan 12,5 krş tablonun her iki yanında da aynı. Temettü miktarı sürekli düşüş içinde. 2010 da bugünün 28 kuruşunu almışlar halbuki biz 12,5 aldık bu sene.

Bunu şirket biliyor mu?
    Evet.

Peki neden durum böyle? Tedbir olarak ne düşünülüyor? Neden biz şu anda 2010-11-12 yıllarındakinin yarısından az temettü alıyoruz? Çare ne?

Bu yıl enflasyonu %10 sayarsak 12,5x1,10= 13,75 krş temettü verse geçen yılın 12,5'i ile aynı olacak.

2. Çare, portföyün büyümesi.
    Şirketin kullanacağı para artmazsa, yani sürekli temettü öncesi-sonrası 210-250 arasında gidip gelirse dağıtacağı karda üç aşağı beş yukarı hep bu civarlarda kalacak. Eğer geçmiş yıllarda bir yada iki kez yaptığı gibi kar etmeyipte, temettü dağıtırsa mevcut sermayede aşağı gider.

Önümüzdeki dönemlerde, ya karının hepsini dağıtmayı bir kısımını kullanmaya devam edecek, ya bir kaç sene hiç dağıtmayacak ve portfoyde kullanacak yada ilgili mevzuat şartlarını yerine getirip bedelliye gidecek.

Sermaye enjeksiyonu olmazsa, en iyi ihtimalle sürekli 12-15 kuruşa mahkum oluruz ve buda sizin dikkat çektiğiniz sıkıntıya yol açar.

Bu yüzden daha önceki yazılarımda bu şirket bedelli artışa giderse desteklerim dedim.

SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

3. Yukarıda temettü dağıtımının enflasyon karşısındaki erimesini gördük. Sebebine bakalım.

2010-2016 yılları yıl sonu dönen varlık değerlerinin nominal değerleri ve 2017/6 aylık değerine göre enflasyona göre uyarlanmış şekli olan ikinci tablo aşağıda. Sermayenin nasıl eridiği görülüyor. Böyle devam etmesi halinde artık nasıl enflasyon üstü temettü dağıtacak bilemem.

2010 sene sonu dönen varlıkları 2017 Haziran ayı baz alındığında 427 mn lira imiş. Yani 2010 da bugünün yaklaşık 2 katı parası varmış şirketin. 7 yılda yarı yarıya inmiş. 6-7 yıl sonra da şimdinin yarısına inecek böyle giderse.

4. velhasıl şunu açık açık yazsaniz ya isyat eski isyat değil artık.
    Peki isyat sermayesini öyle veya böyle arttiramazsa enflasyona giderek yenilecek.
    Tasfiye edilmesi gündeme gelebilirmi.

Icinizi kararttiysam affola.

HTC Desire 816 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

5.  Alıntı Originally Posted by boschyatirim Yazıyı Oku
    velhasıl şunu açık açık yazsaniz ya isyat eski isyat değil artık.
    Peki isyat sermayesini öyle veya böyle arttiramazsa enflasyona giderek yenilecek.
    Tasfiye edilmesi gündeme gelebilirmi.

Icinizi kararttiysam affola.

Soruyu genel sorduğunuza göre ben de fikir beyan edebilirim diye düşünüyorum.

Yoruma açık olmayacak şekilde rakamlar ortada. Şirketin var olmasını sağlayan şey sanayi şirketlerindeki gibi bina, makina, teçhizat değil, para.

Bu para da 7 yılda yarıya inmiş. Doğal olarak karı da dağıttığı temettü de öyle. Bu döngü böyle giderse yaklaşık 7 yıl sonra kendisini döndüremeyecek ve temettü dağıtamayacak duruma gelecek.

Tasfiye edilmek isteniyor da böyle yapılıyorsa bilemem ama bugün tasfiye edilse sanırım net aktif değer olan hisse başı 1,45 lira ortaklara dağıtılır. Ama birkaç yıl sonra NAD de düşecek sermaye enflasyona yenildiği için.

Yok devam etmek istiyorlarsa o zaman para bulmak zorundalar Tuğrul beyin dediği gibi. Şimdilik bunlar sadece senaryo, tasfiye niye etmek istesinler bilemedim ama elde ettiği karın çoğunu zaten kendisi alıyor. Daha karlı alanlar var parayla para kazanmak için İş grubunda. Belki de 240 mn liraya yıllık 20-30 mn kazanmak işlerine gelmiyordur ve bence de saçma.

240 mn lira bizde olsa bankaya yatırsak net %10 dan zaten 24 mn lira yıllık faiz alırız.

6. Boyle dusunenler varsa almasin hisseyi, ne diyelim.

Yatirimci olarak ben senede %21 yapiyorsam, Bankanin fonu para kaybediyormu diye neden merak edeyim ki.?

Bilancoyu incelerseniz, gecmis yil karlari ve kanuni yedeklerde yeterli para var.

Sirket eski calisma seklini degistirdi, simdilerde pek hisse senedi almiyor, onun yerine sabit getirili Tahvil/Bono, Eurobond aliyor.

Bu degisim, ileriki yillarda etkisini gosterecektir.

Gecmis yillarda enflasyon ve faizler bugunkunden daha dusuktu, bu degisime gore kendilerini ayarladilar diye dusunuyorum.

Hic te karamsar bakmiyorum.

7. Yazımın sonunda "içinizi kararttiysam affola" diye yazdim ama.
    Borsada hep iyimser olalım dersek surekli taklaya geliriz.En kotuyude düşünerek tedbirimizi almalıyız.
    Bir arkadaşım borsada sirketlerle flört edeceksin ama asla evlenmeyeceksin derdi.

8.  Alıntı Originally Posted by boschyatirim Yazıyı Oku
    Yazımın sonunda "içinizi kararttiysam affola" diye yazdim ama.
    Borsada hep iyimser olalım dersek surekli taklaya geliriz.En kotuyude düşünerek tedbirimizi almalıyız.
    Bir arkadaşım borsada sirketlerle flört edeceksin ama asla evlenmeyeceksin derdi.

Sevgili Bosch,

IsBank yonetim kurulunun derdi, neden benim sorunum olsun.?

Basladiklarinda toplam para 260 Milyondu, bu su an 232 Milyon.

Bu arada neler oldu neler, ne not kaybetmemiz kaldi, ne MB'si baskaninin dayak yemedigi gun.

Sanki Norvec'liyiz, herseyimiz dogru bi bu ISYAT sorun, oylemi ?

Bence sorun morun yok.

Bu fon enflasyonun ustunde kar payi vermeye devam eder.

Kar payini alan, onu iyi degerlendirir mi ? sorun orada.

Ben 2.5 yildir tasiyorum, hic de merak etmiyorum.

Sayfa 88/930 İlkİlk ... 3878868788899098138188588 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •