Originally Posted by
Otokar
bugünlerde olumlu bişey yazmak gelmiyor içimden. çünkü düşüş dönemlerinde canı yanan insanlar burada paylaşımlarıyla gelip benim canımı yakıyor. fakat şunu çok net diyebilirim otokarın son 5 yıllık karlılık artış performansını önümüzdeki 5 yılda sergileyebilecek herhangi bir şirketi 10 fk altında bulursanız sağlam yatırım yapmış olursunuz. otokar içinse geçtiğimiz 5 yıl 60-460 hareketiyle buna birde son 5 yıllık temettüleride eklersek 45 lira 60-500 hareketiyle hakkıyla fiyatlanmıştır. bu süreçte fk oranının çok yüksek denebilecek seviyelere çıkmamış olması da spekülatif olmadığını gösterir hareketin fakat altay süreci fiyatlamalar tamamen spekülatifti. inişler çıkışlar yükselişler düşüşler elbette olacak bu işin doğası bu. fakat yatırımcısına ciddi bir getiri sağlandı. bundan sonrası içinse elimizdeki ve önümüzdeki gelişmeleri takip etmek lazım. karlılık düşerse fiyatta düşer karlılıktaki artış devam ederse illaki fiyatlayacak uygun bi zaman bulur er veya geç
Sn. Otokar,
Detaylı paylaşımınız için teşekkürler.
Sizin otokardaki tecrübenize benzer şeyleri ben Aselsan'da yaşadım. 2017 yılı Aralık ayında borsa ile tanıştım. Ben aldıkça düştü, o düştükçe ben aldım.
Beni kurtaran nokta pandemi oldu. Pandemi döneminde iyi alım yapabilme imkanım oldu, hem de uzun süre almak isteyip alamadığım şirketleri de alma imkanım oldu. Pandemi dönemi sonrası yükselişlerde biraz portföy çeşitlendirmesi yaptım, aldım sattım, kar ettim zarar ettim derken portföyüm biraz dengelendi. Aselsanda olan zararım da minimumuma inmiş oldu. Genel toplamda da artıya geçtim.
Aselsan şu anda portföyümde yok ama her zaman aklımın bir köşesinde duruyor.
Bundan sonra temettü vermeyen şirkete de yatırım yapmak çok içimden gelmiyor. Temettü, özelllikle imtiyazlı olmayan hisse de temettü kişiye gerçekten ortaklık hissiyatı yaşatıyor. Kimisine göre temettü gereksiz bişey ama ben öyle düşünmüyorum.
Benim 4 senelik borsa hayatımda öğrendiğim en önemli şeylerden birisi iyi şirketi iyi fiyattan alacaksın. Yani iyi şirketi mümkünse ucuzken alacaksın. Ucuz alamıyorsan makul fiyattan alacaksın. Yoksa şirketi pahalı aldıysan geçmiş olsun. Uzun yıllar beklemek gerekebilir.
Ondan sonra ihtiyaç olacak parayı borsada değerlendirmeye kalkmayacaksın. Geçen sene yılsonunda Aselsan yükselmeye başlamıştı, yıl başında elime toplu para geçti bu paranın büyük kısmını mart ayı vergi ödemesinde kullanacaktım ama Aselsan yükseliyor zaten bu fk düşük mart ayı bilançosu ile fiyat daha da yükselir fk daha da düşer diye gittim 18-19 liradan yine aselsan aldım. Sonra mart ayına kadar hisse 14-15 liraya düştü. Ve o paraya Mart ayında ihtiyacım olduğu için çok stress oldum. Portföy büyüklüğünün yanında küçük bir meblağ idi ama yine de stress yaratıyor. Yani Aselsandan bir kazık daha yedim. Neyse uzatmayayım Aselsanı Eylül Ekim gibi yanlış hatırlamıyorsam biraz yükseldiğinde sattım. Belki bir zaman sonra yollarımız tekrar kesişir bilmiyorum.
Otokar'a gelince, Otokar benim uzun süredir almak isteyip de alamadığım bir şirketti. Aynı şekilde Ford otosan da öyleydi. Bu şirketlerin fiyatı bana hep yüksek geliyordu. Ama yukarı da bahsettiğim gibi ucuz alamıyorsam makul fiyattan alrım diye kendimi motive etmeyi başardım. Kaldi ki Aselsanda temettü vs. olmadan 4 sene bekledim. Bu şirketler bana temettü de veriyor. Fordun yatırımları var. Otokar'ın ise yüksek potansiyel barındırdığını düşünerekten paylarımı aldım çok şükür.
Ayrıca Otokar'ın Koç grubu şirketi olması ayrıca güven veriyor. Bir de bazen Koç grubu için mesnetsiz şeyleri söyleyenleri duyuyorum görüyorum. Ya keşke Koç Grubu gibi daha çok holdingler olsa ülkemizde. Allah Vehbi Koç'a gani gani rahmet eylesin.
Ben borsa ile çok geç tanıştım keşke 20'li yaşlarda bilseymiştim diye bazen hayıflanıyorum. Borsa, kapısından içeri giremeyeceğimiz şirketlere bize ortak imkanı veren çok güzel bir platform.
Bir de son olarak şunu yazayım. Her şirket her fiyattan alınmaz.
2017 de ben Aselsan almaya başladığımda bu şirket her fiyattan alınır vs. gibi sosyal medya da yazan çok oluyordu. Hatta şu anda bile bazı şirketler için böyle yazanlar var. Ben bunu tecrübe ettim, karşılığında hem zaman hem para kaybettim. Siz siz olun dünyanın en iyi şirketi bile olsa iyi fiyattan almaya bakın. Yatırım kararlarınızda kimsenin sizi etkilemesine izin vermeyin. Rasyonel kararlar almaya çalışın. Kimse de çelik gibi irade yok ama iradenizi güçlü tutmaya çalışın.
Bir şirket içinize sinmiyorsa o içinize sinmeyen şey nedir? onu tespit edip durumu ona göre değerlendirin.
Biraz doğaçlama oldu. Sürçi lisan ettiysek affola.
Saygılar.
Paylaşımlarım asla yatırım tavsiyesi değildir.
Yer İmleri