Originally Posted by
mavi1610mavi
Bence bitcoin yatırım sınıfına girmez direk ponzi denebilir. Bu çağın lale soğanıdır. Ne zaman yok olacak bekleyip göreceğiz
Gayrimenkulü de yatırım olarak görmem ama değer saklama aracı olarak kıymetlidir. Yaşayacağım ev dışında yatırım amaçlı gayrimenkul almam.
Altın portföyün %10 unu geçmeyecek şekilde fiziki olmak kaydıyla evde saklanabilir. Portföyünüz çok büyükse %5 çok çok büyükse %1 olacak şekilde altın alıp fiziksel olarak saklarım.
Tahvil özellikle eurobond güzel bir yatırım aracı bence. Risk algınıza göre %30-40 tutarım.
Yatırım deyince bu işin kralı tabiki hisse senedidir. Uzun süre en az 5 yıl beklemek ve asla al sat yapmamak kaydıyla portföyün %70-80 i olabilir. Yaşınız büyükse %50ye düşürebilirsiniz. Vergi sıkıntısı olmasa yabancı endeks fonuda olsa içinde dadından yenmez.
Gayrimenkulun çok kazandırdığı şu dönem, özelikle son 3 yıl, olağan dışı işlerin, akıl dışı eylemlerin çok fazla arttığı bir dönem oldu. Bu döneme bakarak yanılmamak lazım.
Ponzi hakkında o kadar çok araştırmalar yaptım ki Charles Ponzi'nin hayatını anlatan Kitaplardan tutun da Madoff'un hayatına kadar. Madoff yakalandığında beğendiğim bir sözü vardı. "Bana Ponzi demeyin, gerçek Ponzi sürekli karşılıksız para basan devletler ve Merkez bankalarıdır" diye açıklama yapmıştı.
Gerçekten de Sürekli karşılıksız para basan devletler varken sayısı altın gibi sabit olan bitcoin, ethereum a ponzi demek çok büyük bir yanılgıdır. Kripto paralarda bazı shitcoinlerde ponzi tarzı işler olmadı değil özellikle nft lerde ama insanın olduğu her yerde bu normal. Sizin övdüğünüz hisse senedi piyasasında kripto paradan çok daha büyük dolandırıcılıklar meydana geldi-geliyor.
Gelelim "X yatırımdır, Y yatırım değildir" yanılgılarınıza. Bu söyledikleriniz genellikle finans kitaplarında kravatlı çocuklara ezberletilen klişe dogma kalıplardır. Bu kravatlı çocuklara bildim bileli "Altın yatırım değildir, konut yatırım değildir" klişesini ezberletip dururlar onlar da ekonomi kanallarında ezberledikleri şeyleri papağan gibi tekrarlarlar.
Maalesef aynısını tıp dünyasında da görüyoruz. Misal yıllarca insanlara kolesterol yapıyor diyerek yumurta ve zeytinyağından uzak tuttular.
Kurumsallaşan her şey ruhban sınıfını oluşturur. Tıp, finans, bilim vb kurumsallaştığı anda ruhban sınıfına döner dogma kalıplar gerçek zannedilir. Einstein bile evren ile yaptığı çalışmaları bağlı olduğu bilim topluluklarından ayrıldıktan sonra hayata geçirebilmişti.
Yatırım nedir sorusuna gelirsek size enflasyonun üzerinde kazandıracak her şey yatırımdır. eğer çöp tenekesi bile bana enflasyonun üzerinde gelir verecekse çöpe bile yatırım yaparım. NOKTA
-------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.
“First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones
Yer İmleri