En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Herkesin eflasyonu farklıdır........Dolardaki haraketlilikle benim kredi-kartı ödemelerim min %50-%70 oranında artış göstermiştir........Dolayısıyla benim enflasyon son 2 senede yıllık %30-35 civarındadır......Parama da max alabildiğim enflasyon koruması faiz oranı ortalama %13.50 dir......... TL de kalanlar bu dönemde paralarını erittiler............
Bende sepet olduğundan kısmen kendimizi koruduk ama yine de enflasyon karşısında kısmı olarak ezildik...........
Emtia ve başka varlıklarla subvanse etmek durumu kurtarsaydı Venezuella , Suud şu anda diz çökmezdi. Avrupanın neredeyse Almanya dışında tüm ülkeleri cari açık veriyor. Abileri Almanya hepsinin açığını kapatıyor ve üstüne fazla verdirtiyor. Emtia geliri gelişmiş bir ekonomik sistemde belirleyici olamaz.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
yoo yanılıyorsun....emtia çok büyük ddestek..venezula konusuna gelince..onların sefaleti yönetimlerinden....suudların kötü durumda olduğunu sanmıyorum...... onların derdi eski yaşantılarını devaö ettirmek...rusya ise tammen emtia ya dayalı gidiyor....ama benim kaastım onların yine dayanacak birşeyleri var ..bizde oda yok..
Burdaki tüm yorumlarım yatırım tavsiyesi değildir.
Emtia ülkesi: Fiyatı kolayca manipüle edilebilir varlıklarla yaşamını sürdürmeye çalışan ülke. Sattığı emtia'yı kendi para biriminden değil, başka ülkenin para biriminden satıyor. Dolayısı ile alıcı ne verirse kabul etmek zorunda. Üstelik emtia miktarı sınırlı. Yani sattıkça güç kaybetmekte.
Sanayi ülkesi: Sattığı BMW'nin (iphone) fiyatını kendi para birimi ile belirleyen ülke. Sattığı malın aynısının her sene yeni versiyonunu ufak rötüşlarla yeniden piyasaya sürer ve zamlı fiyattan satar. Talep azalması görülmüş değildir ve mal arzı sınırsızdır.
Sanayi/Bilgi/Eğitim > Emtia
borçlanırsın da onu ödeyecek sürekli bir kaynağın olur. bu ya emtia yada üretim olur. bizde ikiside yetersiz, borcu sadece arttırıyoruz. toplam dış borç 600 milyar dolar. 2002 de bu 150 milyar dolardı. fakat borçlanma limitleri doldu bu ülkenin daha fazla borçlanması çok zor. yani 1 trilyon $ borcumuz istesek te olamayacak. döviz akışı kesildiği için olacakları selim bey söylemişti,yukarıda paylaştım. varlık fonu bu yüzden kuruldu, temlik ve kaldıraçlı piyasada oyunlar oynayarak bir süre daha devam etmek istiyorlar ama NAFİLE.
Yer İmleri